設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: JimmyNgai

[隨身耳擴] Massdrop Objective 2 (O2) Headphone Amplifier

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

幸好我是預期只用電池推動。原來佢隻跟機牛真係咁「雞」??

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

E加睇緊佢地點答~因為咁的讀數真係有問題~

銀級玩家

Replied from Massdrop

"Thank you for providing the photo, it was very helpful. I showed it to our audiophile buyer and he said that our partner has tested the set up extensively with this particular adapter and they specifically chose the adapter that is compliant with the design. That means that the adapter you received should sufficiently power your unit.
If for some reason the device becomes defective, please contact us and we can assist you.

真心痴線! 無LOADING下220Volts都話OK!

進階玩家

我都係用電池聽,只可以講個火牛係可以充到電.

銀級玩家

真心, E加佢隻跟機火牛,真係只可以用來差電, 如果有睇到我係MASSDROP討論到D留言,大家都會明白有幾大問題,
225Volts input , 空載13.7~13.8VAC, 負載13.3VAC, 根本係不可正常使用的
點計落去要最少230volts input,先可以出到14.2VAC空載,, 負載13.6VAC的安全使用條件

係220volts下用係根本係想送o2早d死

科林玩家

師兄,,我都訂左部O2 但買左Desktop Edition,,想問問係唔係唔可以用電蕊..一定要用火牛??

進階玩家

皮丘 發表於 2016-1-1 02:10
師兄,,我都訂左部O2 但買左Desktop Edition,,想問問係唔係唔可以用電蕊..一定要用火牛??
  ...

樓上有ching話過係用唔到電蕊.
只有自己另外買一個足火既用.
我上TAO寶找過, 可以參考吓.

output AC15V

output AC15V

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

joeywlam 發表於 2016-1-1 14:14
樓上有ching話過係用唔到電蕊.
只有自己另外買一個足火既用.
我上TAO寶找過, 可以參考吓.

Day 1,

收到后, 就用这只. so far so good.

淘宝 rmb 18.00 包邮

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

話說上次Massdrop有O2+ODAC (revB) combo我都忍唔到手訂左個desktop edition,最新同好耐之前o係JDS Labs買的standalone O2/ODAC (revA)一齊比較之下發現聲音有不同。雖然我做比較時並唔係完全公平,因為兩者config並唔一樣,不過個分別在我意料之外

唔知呢度有冇CHING都一樣擁有Massdrop版同JDS Labs版(或Mayflowe版或自己DIY版) O2?有冇發現聲音有不同?
HiFiMAN HE-500
AKG K702, K374
Fostex T50RP
Philips L2, M1, M2L, S2, E5
JVC FX850
Audio-Tech CKM99
iBasso DX90
JDS Labs O2, ODAC, C5D, Element
Massdrop m9xx
ADL GT40
Audioengine D1
FiiO E12
Aune B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JimmyNgai 發表於 2016-9-18 19:19
話說上次Massdrop有O2+ODAC (revB) combo我都忍唔到手訂左個desktop edition,最新同好耐之前o係JDS Labs買 ...

Mayflower 02 版质量好差...

JDL 質量不錯... 做了很久, 亦有改良版...

https://www.massdrop.com/buy/massdrop-o2-amplifier/talk/520131

Massdrop o2 版, 據說有原作者 "加持" 的, 我有老友一早去金* 買了 JDL 原版只有 amp, 電芯要自己出去另配。

他淘了電芯但他不太喜歡,電量好快用完。

我並沒有 a-B 比較, Massdrop o2 desktop 版裝不了電芯,只能用火牛作檯機用。再者 portable 來說 o2 又大舊了點...

Massdrop o2 不會差, 但我現在更喜歡 Jotunheim