設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: googleli

[喇叭組合] 中置拆聲

星級玩家

今晚再番去試下...
會唔會係部AMP接左Pure AV拖板之後唔夠力?
又或者Bi-wire出中置大力得滯?
googleli 發表於 2009-10-13 18:04

除非你開到好好好 q 大聲, 如果within 正常音量而拆, 咁就有問題, 而且唔會關用左咩牌子線事, 拆一係喇叭問題, 一係 amp 問題, 一係線駁得唔好問題 (唔關你用咩名牌唔名牌線事)

其實你分清楚係咪拆先啦, 拆無乜 solid 既定義, 但簡單黎講你平時咩時候會形容人地把聲拆??? 咪就係咁囉
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄你買左唔夠一個月喎!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

師兄你買左唔夠一個月喎!
KING 發表於 2009-10-13 19:50

係呀, 所以如果真係有問題就要拿拿林去換.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

係呀, 所以如果真係有問題就要拿拿林去換.
googleli 發表於 2009-10-13 20:00

唔係咁黑仔呀?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

What movie you have tried, I also want to try it

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

剛剛再試完, 結論係隻碟的炒豆聲...
試其他碟完全沒有問題...
以為Bluray仲有DTS HDMA一定唔會炒豆
但係套片舊得滯所以都係炒豆
套戲叫 "狂牛" - The Raging Bull

進階玩家

哈哈,又會o甘

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

會唔會唔係"拆",而係高音"搶"同有啲"標"?
有無試過夾啲厚聲少少嘅喇叭線,睇吓會唔會收一收佢...
好似中置個高音單元拆拆地,
逢親講野時有 "S" 音 "F" 音就有少少拆,
但 "哄" 埋去聽又反而唔係好覺拆
出其他聲音反而無事,
但中置最多就係人聲對白,
遇著對白多的電影都幾覺

代理叫我拿上去睇,
但我想先確定一下 ...
googleli 發表於 2009-10-13 11:36
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

鉑金玩家

咁請問各位師兄, 齒音係咪無辦法解決?
googleli 發表於 2009-10-13 13:31

玩個低分析力的

進階玩家

咁多位大大
我都有類似問題…我LX51駁KEF衛星
唔知係咪薄得滯,聽歌睇電視逢係d吱音同絲音都比較突
我加左套MK4比AMP改善左少少…執唔哂
setting可唔可以解決到?
有唸過買粒厚暖聲灰士不過唔知得唔得…
TV :Pionner Kuro 500A
AMP:Pionner LX51
前中置:KEF5001
後置:Mirage Prestige
Sub:Sunfire HRS-8
BDP:Pionner BDP-51FD, PS3 Slim