設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 台版U-571 vs 美版U-571 (上+下集)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

人一世物一世! 我都試吓玩吓先!! 小弟是新人一名,第一次出報告.進步空間多的是.
所以希望各位ching多多提點,指點一吓小弟!  thank you!!

我之前已入咗藍光U-571美版,以我隻木耳及木眼,聲畫已經收貨有餘.不過美中不足是冇中文字幕.
但直到近期台灣終於出咗有中字既U-571藍光碟  ,所以前日出mk入貨,不過唔知台灣D印刷係唔係唔得,個封面
好似老翻 ,同美版有非常大既分別.但我覺得中字就彌補了這一缺點.   (待續)

左邊是美版,右邊是台版

背面圖

都係美版靚D!

台版比較簡單D!

美版

台版

聲效: 10分滿分    美版9.5分  台版9分
    兩隻碟都係DTS-HDMA,以我對木耳黎講,分別不大,只覺得音量美版比台版大小小.美版同台版既環繞聲交足功課.低頻唔洗講,緊係得啦!睇深水炸彈果一幕,幾驚有人拍門.只不過唔知係唔係我D入門器材配搭不當,睇台版第二場潛艇大戰時,竟然有小小聲畫唔同步 ,唔知其他ching有冇類似情況呢?所以除咗哩樣問題外,我已經再無要求啦!!!

畫面:  10分滿分    美版9分  台版8.5分
     雖然係同一套戲,但我用對木眼睇,好似美版比台版清D及細膩D咁,我覺得台版好似有層白霧係畫面咁,但唔係好明顯.兩個版本個畫面都好乾淨,無嘜noise.黑位都夠實.老實講套戲已經係九年前(無估錯既話).有咁既質素,我已收貨了.

主菜單-上係美版,下係台版

上係美版,下係台版

上係美版,下係台版

呢一幕有聲畫唔同步既情況.

上係美版,下係台版

上係美版,下係台版.台版好似光D喎!

上係美版,下係台版.各位ching覺唔覺得畫面有少少變形呢?(耳仔位)
睇時唔覺喎! 應該係我影得唔好姐!

上係美版,下係台版

完畢!
多謝各位ching抽時間睇我哩個超唔專業及"拿西"既blu-ray碟報告!!!! 886!!

評分

參與人數 6威望 +49 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 精彩報告
HP2210 + 10
chhanthony + 10 多謝分享咁詳細嘅報告
粟米湯 + 1
stanley2468 + 8
wil-wil + 10

查看全部評分

^_^超蠅量級影音天地^_^
TH-42PY800H
BDP-103D
MRX-720
RB-51
RC-10
RS-42
RP-140SA
Impact mini

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

"台灣D印刷係唔係唔得,個封面好似老翻" 100% agree!
I would still choose US version!

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

747兄,等你包膠

進階玩家

個封面好似老翻" 100% agree
x3

1萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

真係好大分別

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

對我黎講,最緊要平~~

高級玩家

睇離選擇只有台版

3萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

如果唔話我知,我見到一定以為係大陸老翻,肯定唔會買囉!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

好.....等你嘅續集....

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

我見佢有繁中字先買,如果得簡中字,我就攬住美版算數!
^_^超蠅量級影音天地^_^
TH-42PY800H
BDP-103D
MRX-720
RB-51
RC-10
RS-42
RP-140SA
Impact mini