設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 何謂升級呢 ?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
接觸 Head fi 一年有多 , 成日經常有好多師兄問 “ 值唔值去升級 ”

一般直覺就换 ( 更貴 ) 嘅器材 , 實情喺唔喺咁簡單呢 ?

如果唔係 , 㸃先算係 “ 升級 ” ?

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
orcheung2002 + 5 + 5 good topic

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一個檔次(級次)包含好多聲音同音樂的問題,有包括音色同音質兩大項目,之後當然有配合。

反而價錢是 limitation. 好多時同當次的關係只在同品牌同代次同類別產品比較有關係,唔同品牌的話,價錢比到的啟示已經唔算大。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得
WallerHomie + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

典型/常見既升級建議:SE535>SE846, 4R>W60, IE80>IE800 etc.
多數都係跟據同廠既價錢定位作準,唔多唔少廠商已經決定左技術上既高低,咁樣「升級」亦算合理。
音色喜好都係考量之一,的確係有人會鍾意次旗艦多過正旗艦型號,例如:IM03>IM04, CKR9LTD>CKR10, FX750>FX850 etc.
而耳罩式耳機既定價與音質之間既高低關係我覺得比入耳式耳機明顯。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

高級玩家

我覺得有時去到某個水平,只是聲音取向不同而不是高低班之分。

星級玩家

咁即係 , 同一品牌 , 越買越貴 , 就可算係升級 .

而買另一品牌 , 就算比原本嘅器材貴 , 只能叫做轉音色.

咁樣形容 , 唔知得唔得呢 ?

鉑金玩家

新手燒器材(心態滿足),老燒燒味道(餵飽耳朵)

我發現自己現在器材越換越便宜,已經不追求什麼分晰高素質,可能已過那階段,平到貴玩過,心裡有譜,就會比較到自己到底想要咩,現在諗返以前就算有部好機你都會想心郁再轉,線亂咁換,現在搵到部對口味的會更安心沒衝動,最多換下OPA,BUF調下音就算

評分

參與人數 3威望 +29 金錢 +29 收起 理由
skypekid123 + 9 + 9 精彩報告
goodabc2010 + 10 + 10
WallerHomie + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

大食怪 發表於 2015-7-19 23:34
咁即係 , 同一品牌 , 越買越貴 , 就可算係升級 .

而買另一品牌 , 就算比原本嘅器材貴 , 只能叫做轉音色.

好初步咁睇會是咁,但實在真是要比較過先知。不過我估冇人會笨到同錢作對,試了冇一點比前的好聽又貴了重買。

多少知道聲音走向先是一切,價錢高不是要求,而是 limitation.

銀級玩家

要治本必需重口味

始終定價高低包括好多野
例如只講聲音而冇咁講究其他野咪可能揀部份大陸品牌既機,好似901,cayin n6,dx100,fiio x5, ma8,9喱類
如果講聲音,操作簡單之餘輕便咪tera player囉
如果要聲音,輕便,容量,操作,外型喱幾樣平衡既咪ak240囉
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

鉑金玩家

我試過由425轉用EX1000
質素就EX好過425,音色就各具風格
價錢的確係EX貴,但單元就比425少
不過整體黎講我覺得係升左級

所以我覺得升唔升級係睇好多樣野
唔能夠單單話價錢既

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

越來越知自己想要乜,越來越接近自己想要嘅聲音
我覺得咁都係升級嘅一種