設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[耳機配件] UE 4 Pro 尋升級線日記~聽感分享~求 $1,500 或以下耳機線推介

星級玩家

【科技玩家 NXU】

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

〈聽感〉
某 P 字頭 DIY 線:
直落 3 樓
Beat Audio Silver Sonic MKV 銀龍 & OC Studio Zeus UE+ 宙斯無限版二代:
直落 8 樓

想買條耳機線比隻 UE 4 Pro 用,想問吓大家意見,星期五去試,budget $1,500(MAX:$1,800)太貴嘅線我接受唔到~
最好可以講埋邊度有得試同買~Thanks

要求:
CM 頭(UE 4 Pro 用)
人聲前,感情豐富
BASS 少,下潛淺
長度 1 米左右

即係要人聲唔要 BASS~

Thanks all

星級玩家

鍍銀線可能會啱你!
試就可以去灣仔電腦廣場, 順便行埋書展!

星級玩家

【科技玩家 NXU】

已加聽感,求意見~

某 P 字頭 DIY 線
試線用機:MA9 + 原裝卡 + UE 4 Pro
琴日去試左幾條 DIY 線,有 OFC、OCC、純銀、單晶銀~
以下是同 UE 4 Pro 原裝線做對比!
銅:試左 3 條都差唔多,BASS 好聽左,(單晶銅:人聲前左少少),不過下潛深左,對我嚟講深多啲
純銀:人聲前左,尖左,不過搞到有啲音(配樂)過尖,BASS 下潛淺左,相對銅我覺得銀更適合我,但 overbudget
單晶銀:人聲比純銀仲要前,某啲位過衝,音場闊左,BASS 比純銀下潛深左啲,但好貴

高級玩家

我覺得你的要求和我幾似
但是我係用 shure 535r 加 iPhone 5 (ipc壞左)係亦x到買左條銅鍍銀
詠歎調op62的線,價錢750好似,當然你1500可以買靚多一個價位
但是呢條線比我感覺是三頻平均型,他另外有條差不多的藍色的線就是以人聲為主,
但奈何男聲差左(我試左二次)所以最後買左呢條op62
我建議你直接去試會好d 口味的野好難講

星級玩家

ALO 有條Tinsel可能啱你, 可以去試試!

星級玩家

【科技玩家 NXU】

yamdaniel 發表於 2015-7-18 20:13
我覺得你的要求和我幾似
但是我係用 shure 535r 加 iPhone 5 (ipc壞左)係亦x到買左條銅鍍銀
詠歎調op62的 ...

thx,我當然會去試...

星級玩家

【科技玩家 NXU】

B.C. 發表於 2015-7-19 06:57
ALO 有條Tinsel可能啱你, 可以去試試!

thanks,揾日去試下~

星級玩家

【科技玩家 NXU】

Beat Audio Silver Sonic MKV 銀龍 & OC Studio Zeus UE+ 宙斯無限版二代:
試線用機:MA9 + 原裝卡 + UE 4 Pro
同 UE 4 Pro 原裝線做對比

Beat Audio 銀龍
先講 BA 銀龍,整體較 soft,較暖,bass 少左,下潛淺左,人聲冇特別前,不過咁嘅價錢,算係咁啦,好啱我~

OC Studio Zeus UE+
之前一直都聽到唔少人講 OC 依個品牌主打性價比,今日一試,即時 ,bass 少,下潛淺,人聲前,match 晒我啲要求,另外人聲尖左,但唔會過尖,音場大左,整體清左少少,比 BA 銀龍仲要正,更加啱我~ 不過都係試多啲線先決定