設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: freestylemen

[~ 原創影評 ~] 《未來戰士:創世智能》

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實成件事可唔可以咁睇: 既然有T-800去保護sarah, 咁即係代表skynet一定會出現? 因為如果未來佢地係破壞了skynet/令佢無法出世, 咁就唔會有T-800出現, 無T-800出現就唔會可以去保護佢. 咁既然T-800出現是事實, 咁skynet都應該必然會出現吧~

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

粗人敵卡 發表於 2015-7-9 08:49
其實彩蛋嗰度
對劇情無乜幫助…

主要都係話你知一定有續集,同埋彩蛋好多時都係可有可無……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

gashapon 發表於 2015-7-9 09:59
其實成件事可唔可以咁睇: 既然有T-800去保護sarah, 咁即係代表skynet一定會出現? 因為如果未來佢地係破壞了 ...

時空故事只要打開無限LOOP之門,要幾多就有幾多!?

MARVEL個邊查實都係咁上下,一個藉口就可以無限延續
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

現在應該好多要睇的已睇左吧,之後緊隨蟻俠
講返呢套,好多人自然同咁多集比,電影格局來說,4可以說是外傳,獨立來看,假如不是以未來戰士應該係點來評價佢,佢絕對係好睇(除了有些莫名其妙的劇情),主要都是果幾味,發展已扭曲了過往認知的未來(第三集已經玩了),局中局,不過純個人喜好,寫得John 卡樂b同Marcus 好好睇

回說今集,某程度上是按第三集再做一次,返回舊調子,想辦法阻止天網,同第三集一樣,欠缺了描寫人物,同時亦有好多無厘頭位,理論上應該不會知道1984 t會係果度出現,要讚的只是導演有熟讀頭兩集,好多場面分鏡都有向金導致敬,不過真係好低手,最後一幕t伯係地下爬,要取回佢件法寶,但跟t2熔爐取回榴彈槍相距甚遠,今集t伯我真係覺得佢幾似叮噹(新生代稱多拉a夢),一來是活字典,不斷講解會發生歷史,二來又不斷有新發明,時光機、武器,真係一絕

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

-

星級玩家

gashapon 發表於 2015-7-9 09:59
其實成件事可唔可以咁睇: 既然有T-800去保護sarah, 咁即係代表skynet一定會出現? 因為如果未來佢地係破壞了 ...

Ching所指出的正是t系有趣之處,前因後果,引人入勝,但是來到第三、五集仍然不斷重複,有點屈機,這就是為何外國影評差異極大的原因吧?反而我覺得4,marcus以為自己不是幫天網,偏偏天網是利用他,這種因由有點擺脫過往,所以我對4評價是高一點,呢集真係算合格罷了,合格在劇情去得快,間中爆下,可以算是爆谷片吧?(對我來說)
-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

freestylemen 發表於 2015-7-13 14:59
Ching所指出的正是t系有趣之處,前因後果,引人入勝,但是來到第三、五集仍然不斷重複,有點屈機,這就是 ...

我覺得要睇係相信邊一套"時空"的理論, 因為我之前睇過一個theory是解釋時空就好似一條好長的bread, 每一個時間就等於一塊方包咁. 其實時間已經是一早整好晒, 只係我地未經歷到, 所以未來的事其實早已發生, 唔存在改變與否. 我自己反而比較討厭"殺o左現在自己, 未來的自己就會突然消失了"呢個理論(eg looper結局) , 因為如果未來現在的自己死了, 咁未來的自己又點樣回到現在仲要消失呢? 即係發生了的事根本唔會發生了. (即成套電影其實無出現過...)

所以我自己覺得如果有T-800出現, 咁即係未來已經有skynet, 即係點都改變唔到吧.

其實我都好喜歡T4, 因為佢唔似T1-3咁只係再loop"T-XX回到過去追殺邊個"的橋. 可惜拍出來故事都係唔太完整. (加上d terminator太似變形金剛...) T5有少少玩"集體回憶咁", 將同樣的故事用另一方法講多次, 但唔係照copy而係有修改, 所以我都覺得有驚喜同有新意. 我自問唔係什麼影評家, 又唔會批評點先好睇, 總之入場睇, 覺得故事合理, 講到佢要講的故事, 唔會睇到一頭霧水就OK的了~

星級玩家

gashapon 發表於 2015-7-13 16:09
我覺得要睇係相信邊一套"時空"的理論, 因為我之前睇過一個theory是解釋時空就好似一條好長的bread, 每一 ...

Ching個麵包理論幾值得思考喎,即無論點都改變沖唔到要發生吧?都切合3、4、5,反而2的隱藏結局,莎拉老去咁就無戲唱了
其實大家吹下水又無話影唔影評,睇電戲同揀女友都好主觀,個人喜好,無人可以權威到可以替人代言既,話說回來,不過唔喜歡越黎越講到t神一樣了,過左火,咁勁,一個都難以消滅,更何況未來是一群...
-

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

freestylemen 發表於 2015-7-13 16:26
Ching個麵包理論幾值得思考喎,即無論點都改變沖唔到要發生吧?都切合3、4、5,反而2的隱藏結局,莎拉老 ...

個麵包理論係我睇完intersteallar上網睇到的~ 大致上意思係時間由big bang果一下開始就向前推進, 直到完結. 但由於我地感受的時間速度關係, 因此我地只可以一步步一秒秒去經歷. 就好似當我係一個神, 我拍好了一套電影, 我當然知道整個流程係點, 不過電影中的人/睇電影的人就只能一秒秒咁去睇, 無得快鏡無得rewind. 只可以"play". 但拍好了的電影, 未睇到唔代表可以改劇情~

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

freestylemen 發表於 2015-7-13 11:37
現在應該好多要睇的已睇左吧,之後緊隨蟻俠
講返呢套,好多人自然同咁多集比,電影格局來說,4可以說是外傳 ...

最有趣以「老爸」外型出場,一來劇情雖要,但又能適配如今年長的前洲長,絕!