設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[隨身耳擴] [來自德國的開箱之二] Dangerous Music Source [多圖注意]

銀級玩家

kevin1107 發表於 2015-7-19 10:49
..... 我間房得百零尺, 好像玩C55穩陣

最衰香港難搵試聽。我直覺認為百零尺C88 應該ok.
但C55有隻thomann edition全黑版本,比原版更平!

我因為係砌 deskfi 近場聽,所以C5就perfect. 不過 .......

如果我入C88的話,一係放出廳,一係將書房再擺位,用Dangerous Music Source 一次過接 C5 及 C88,C5近場用,C88就放上喇叭架放遠d.
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

高級玩家

chowyeung 發表於 2015-7-19 13:10
最衰香港難搵試聽。我直覺認為百零尺C88 應該ok.
但C55有隻thomann edition全黑版本,比原版更平!{:8_3 ...

黑版.... 平一千, 但8月尾先有貨

改成入手
KS C55, Antelope Pure2 or Prism Sound Lyra 1
  DAC仲搵緊有冇地方可以試

銀級玩家

kevin1107 發表於 2015-7-19 15:56
黑版.... 平一千, 但8月尾先有貨

改成入手

KS Digital 係成日缺貨的。但印象中有時會早d返貨。
若果所師兄決定買全黑c55,不妨照落order先,係網站落完order,你會收到 email 叫你再confirm一次,個email係專人發出的,到時你可以問實跟你張單的sales,確實返貨日期。
而且你張order一日未ship,一日都可以改。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

銀級玩家

今午用C5聽這張,好聽!
人聲準,saxphone唔刺耳,bass有彈性,音樂線條連貫清晰

高級玩家

chowyeung 發表於 2015-7-19 17:46
今午用C5聽這張,好聽!
人聲準,saxphone唔刺耳,bass有彈性,音樂線條連貫清晰   ...

聽 Taylor swift 個類得唔得

銀級玩家

kevin1107 發表於 2015-7-19 18:15
聽 Taylor swift 個類得唔得

基本上,暫時覺得除左爆大棚交響曲外,C5播很多類音樂都十分討好!但我冇乜聽 Taylor Swift (pop?)
我就係因為爆大棚交響曲而身痕C88.

不過,謹慎起見,唔好盡信小弟 (雖然我真係咁諗)。

可再分享一些:
小弟之前玩Harbeth,佢thin wall cabinet 做到一種好獨特的共鳴感,播大提琴獨奏真係好毒,直頭好似聽到琴身的共嗚!
而 C5就冇乜音箱共鳴聽感 (因為內裏塞得滿滿吧?),聲音好直接,冇音箱修飾。

唔同玩法。

星級玩家

Not DSD support?

銀級玩家

mylam 發表於 2015-7-20 14:34
Not DSD support?

No, not support DSD. {:9_418:}

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2015-7-3 13:07
小弟套DeskFi + HeadFi 砌成這樣...  

謝謝觀看.

CHING, 你嘅KS 喇叭對腳用咗有咩效果,同冇用分別大唔大?

銀級玩家

wantf1 發表於 2015-8-15 01:18
CHING, 你嘅KS 喇叭對腳用咗有咩效果,同冇用分別大唔大?

分別好大!用左音樂線條清楚好多,砌deskfi,speaker pad / stand 唔慳得。