設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 求教 Cayin cdt17a cd機唔識出碟

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

請教各位師兄,部17a cd機出入碟都唔得 請問大大們這部機可否配到cd盆更換呢

聽完澳門客師兄教路即刻開機睇下 ,影咗個cd盤 (不知是否 Philips m12.1車頭,因小弟不識睇 ),想請問各大大知否在那裡能配到呢?( 最好能配埋個sony光頭 )

銀級玩家

17好似用philips m12.1車頭,如果是,買隻換走就是,只是一百左右

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ykluk + 20 + 20 一定要加分
avad + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

澳門客 發表於 2015-7-2 23:20
17好似用philips m12.1車頭,如果是,買隻換走就是,只是一百左右

是嗎,請問師兄那裡可配到呢,謝謝。

銀級玩家

Cayin cdt17a最初是philips m12.1車頭,但圖中你這期是sony車頭,但不能出入碟不闢光頭事,入碟後不讀碟才可能闢光頭事,不能出入碟一般是整個車頭底部行走櫃桶的機械問題,最常見是斷或甩掉橡根皮帶,或出入碟馬達缺電等等問題
 你已打開機盖,折下安裝整個車頭的幾支鏍絲,把整個車頭拿出來就可以看到底部行走櫃桶的機械結構

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
avad + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

澳門客 發表於 2015-7-3 05:58
 Cayin cdt17a最初是philips m12.1車頭,但圖中你這期是sony車頭,但不能出入碟不闢光頭事,入碟後不讀碟 ...

胆粗粗照師兄指教做 拆閙見皮帶沒有斷,之後清潔咗路軌再安回去,居然可出碟但不能出盡 ,現要用手幫助先可出入碟,非常多謝澳門客師兄教路 ,現想請教師兄和各位大大,請問那裡有這個cd機頭和光頭配 (想一次過換埋光頭)。

銀級玩家

如果讀碟無問題建議不要換頭,出碟不能出盡即是出碟馬達驅動電路有壞,這也是舊機常見毛病,一般是供出碟馬達電壓不足,動作櫃桶加了負載就停止,這問題可順著馬達接線找到驅動電路,仔細看看有沒有電容漲起或破裂漏水,因為一般零件中以電容最短命,而且驅動電壓不足多數和電容漏電有關

評分

查看全部評分

星級玩家

澳門客 發表於 2015-7-3 09:14
 如果讀碟無問題建議不要換頭,出碟不能出盡即是出碟馬達驅動電路有壞,這也是舊機常見毛病,一般是供出碟 ...

謝謝師兄 今晚再試下睇睇,如整唔到為有用住先

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

avad 發表於 2015-7-3 09:44
謝謝師兄 今晚再試下睇睇,如整唔到為有用住先

清潔乾淨加少少WD40在轉動部件,可以的話換上新膠帶,未必電路有事,否則不會動。

評分

avad + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

YYSKY 發表於 2015-7-3 14:37
清潔乾淨加少少WD40在轉動部件,可以的話換上新膠帶,未必電路有事,否則不會動。 ...

收到,謝謝師兄提醒 星期日先有時間再試
,可能真係要换過部機了。

銀級玩家

YYSKY 發表於 2015-7-3 14:37
清潔乾淨加少少WD40在轉動部件,可以的話換上新膠帶,未必電路有事,否則不會動。 ...

膠製的齒牙不要用WD40,會浸蝕齒牙,清潔好後加點(凡士林)就成

評分

查看全部評分