設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: rcychan2005

[請教] 4K ,atom升級

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

7 channel後级我夢想Mc8207,不過太貴了,我想將預算放多点在4K投影机, ,crown /ATI 推B&W 有少許擔心粗聲,s·unfire 我未試過,所以真的有選擇困難症了,如只推surround, 我希望30k搞掂,否則當真樹皮都冇得食
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

前级預算30k, 後级預算30k, 低音炮預算25K, 4隻天花20K, 投影机,4k幕90k, 再多老虎会咬死我

星級玩家

rcychan2005 發表於 2015-6-30 23:23
前级預算30k, 後级預算30k, 低音炮預算25K, 4隻天花20K, 投影机,4k幕90k, 再多老虎会咬死我
(Pos ...

先公起C兄有300呎咁大地方玩⋯⋯幸福到呢!

前级預算30k > 馬仔8802A
(暫時聽過最好空間感一部)

後级預算30k > Crown DCi 8/300
(DCi入得Broadcast一定唔會粗聲,不過接缐真係煩左D)
(我以前都幾鍾意 ATI⋯⋯不過依傢就⋯⋯)

低音炮預算25K > JBL PRX718 x2隻,筆值咁多夠玩雙拾
(量感強而有質,高分析力⋯⋯我咁重口味都話尼隻野唔講得少)

4隻天花20K > 搵返 B&W⋯⋯(因為我唔熟BW,不過最好有8吋)

投影机,4k幕90k > 平:JVC / 貴:Cineversum (幕用返舊的)
Dolby CP750
Crown I-Tech 4x3500HDx2 + MacroTech602
JBL 4670Dx3 + 8340Ax2 + 4641
Blackwing Three
Stewart Fixed 92"
DIY 380s+CD Pro2+1955mk2+Rubidium Master Clock
Dolby CP65
Pioneer PLX-1000
Yamaha C-2a

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

ctscts888 發表於 2015-7-1 02:11
先公起C兄有300呎咁大地方玩⋯⋯幸福到呢!

前级預算30k > 馬仔8802A

感激師兄

鑽石玩家

師兄用得咁多K,有環境比我會買全套新M&K,無論速度細節量感分析力,B&W係比唔到你嘅

高級玩家

小弟還是初哥經驗尚淺. 在我的建議, 不論你玩幾多Channel喇叭的一致性是很重要的. 起碼音色一致, 速度一致.
如果師兄以HT為主, 我建議師兄用JBL. 因為大多數戲院都是用JBL的, 這個純屬個人意見, 敬請見諒!
如有300尺地方, 又想有個比美戲院的home theater. 我會全數使用JBL, 這樣, 得到的效果你會覺得物超所值.
賣咗你對B&W都夠買很多JBL喇叭.

白鑽玩家

ayyk 發表於 2015-7-1 12:18
小弟還是初哥經驗尚淺. 在我的建議, 不論你玩幾多Channel喇叭的一致性是很重要的. 起碼音色一致, 速度一致. ...

師兄你果然經驗尚淺初哥
可惜樓主係n804不是804d
賣咗佢吐現買返任何一款新喇叭
都有極大download grade風險

另外分享下個人心得給樓主
有300尺家居就一定係座地喇叭
但千祈唔好用老麥推B&W尤其是N系
老麥係好聲但damping factor極低
根本damp唔住舊款B&W尤其是AV後級

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄意見,B&W N系雖較舊款,自己覺得睇戲,聽歌都ok, 揚聲器可能過多幾年後換,但始終希望用番B&W diamond 系列,不過就要儲番幾年錢,部老麥是老爸剩给我,所以我就不想換了,聽了20多年,有感情

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我曾想過改用mc7205推surround, 然後執部2手, lexicon z7, 或krell s1500, 但覺得有唔夾的擔心

白鑽玩家

rcychan2005 發表於 2015-7-1 13:21
我曾想過改用mc7205推surround, 然後執部2手, lexicon z7, 或krell s1500, 但覺得有唔夾的擔心
( ...

用mc7205推推surround
再搵部有質素2ch推n804都係好方案
就欠一點點 但這一點點 卻很遠