設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: fcity

[討論] pioneer LX88 AV AMP

鉑金玩家

chanherry 發表於 2015-7-6 06:44
唉……您真係,,,,同我傾左咁耐,雖然我冇明示暗示話想出,但我完全唔知您有興趣囉!88同5200其實同價 ...

Ching, 就係睇得你D報告多,所以對auro 3d有期望,但好似要set好多野咁,包括要2隻拾仔的話,加上我無假天花,而你亦覺T101不太好,整體好似要考慮好多野呢。
Raymond

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

有錢換機一定要買新款...........................喇叭除外
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

鑽石玩家

rchan0901 發表於 2015-7-6 07:10
Ching, 就係睇得你D報告多,所以對auro 3d有期望,但好似要set好多野咁,包括要2隻拾仔的話,加上我無假 ...

Auro3D講到再好都無用,揾隻軟件睇下都無,等有多d軟件先至upgrade佢都未遲。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kelvinchan + 10 + 10 有道理

查看全部評分

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

jj3380 發表於 2015-7-6 08:47
Auro3D講到再好都無用,揾隻軟件睇下都無,等有多d軟件先至upgrade佢都未遲。 ...

開始明白點解師兄們會對呢套比dtsX強至少五倍既編碼依然抱觀望態度!原來都係驚缺乏支援媒體!
我諗龍哥應該考慮sponser我送部7200俾我…我哂左咁多心機手筆去介紹呢個獨家功能,又分享左咁多心得…
會否係因為atmos既原固?令太大部份師兄都覺得'都冇碟有auro codec,有機有乜用?'……呢次下放到d&m既auro3d 10.1,auro2d 9.1…雖然只係auro幾年前既技術!但依然絕對夠做過哂現今任何環繞編碼,因為佢加入埋auromatic運算法俾denon!簡單講即係任何聲軌都可以用auro3D播放的,不必好似atmos咁要有codec才能播放而重點係佢既模擬運算係將輸入演算出auro3D codec然後直接播放,這有别於dobey surround,neoX果啲小學程度…
小弟既體驗已講左好多……不講也罷了…希望呢幾句重點能令師兄們去睇下呢套原本要成三千美金先玩得一年既技術有咩能力吧!

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 用家心得
MDLP + 10 + 10
rchan0901 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

白鑽玩家

chanherry 發表於 2015-7-6 09:21
開始明白點解師兄們會對呢套比dtsX強至少五倍既編碼依然抱觀望態度!原來都係驚缺乏支援媒體!
我諗龍哥 ...

比師兄講到我都心郁郁想去玩auro3D
請教師兄你行auro3D用緊幾多隻喇叭? 點樣放法?行多層layers? 有無相片參考吓?
想知到幾年前auro既技術又點認到今日atmos/dtsX既object based ?
或是用HDmstr/tureHD 既 channel based作估算?
另外邊度有資料搵到auro3D比dtsX強至少五倍 ?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

chanherry 發表於 2015-7-6 09:21
我諗龍哥 ...

ching,請容許我再麻煩你俾多次意見, 如2選1, LX88或X5200W, 點選擇好? 如我以打機及看電影為主? 決定這星期放工出去買!
Raymond

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2015-7-6 11:29
請教師兄你行auro3D用緊幾多隻喇叭? 點樣放法?行多層layers? 有無相 ...

以上係我和76既一啲師兄傾計時既內容…
我覺得都應該要如實咁向一啲想了解既師兄
講的!要是只係好好好而避談一啲唔好唔好…
我自己睇完都唔會信服吧…這些問題老實講…
都相當低級錯誤黎,而且唔算輕微…然而呢啲問題肯定全部只係固件bugs...我都相信當有更新所有問題即時會全部解決而我早前都講過,auro3D足以包容部機所有缺失的!我放售只因呢次真的決定搬番入新界…既然部機又咁多bugs,咪放左去搬少盒,又可以試rz900,而我可以好肯定我係會再度上番天龍會的……或者係馬會………

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2015-7-6 11:29
請教師兄你行auro3D用緊幾多隻喇叭? 點樣放法?行多層layers? 有無相 ...

現在已夜深…快天光添,我帶住疲憊既軀體本想回覆您的問題…但係頂唔順喇!俾周生夾左我去同佢打乒乓波了…訓醒俾份精準報告您吧! 些些妮

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ww1338 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

chanherry 發表於 2015-7-7 05:32
現在已夜深…快天光添,我帶住疲憊既軀體本想回覆您的問題…但係頂唔順喇!俾周生夾左我去同佢打乒乓波了 ...

再等你報告

白鑽玩家

chanherry 發表於 2015-7-7 05:13
以上係我和76既一啲師兄傾計時既內容…
我覺得都應該要如實咁向一啲想了解既師兄
講的!要是只係好 ...

照睇Auro3D如果無軟件播放
祇可作為比neox/ddz高一級假surround
如果播依家開越來越多atmos或從後趕上dtsX
都係揀返裝正常5.1.2/7.1.4真surround好d