設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 3 極推挽 5 極推挽 互換設計請教

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我而家手上有一部spark/ Cayin MT-35 ( EL34 管), 我相信係推挽5極超線性接法.覺得本身MT-35 聲音比較粗, 網上見到三極玩法會人聲好D, 所以想攪攪佢.. 我想請教下, 有冇可能將佢改成3/5 極, 一個制就可以互換呢? 搵到MT-35 線路. . 上黎問下可行性先..

原來線路:

Cayin MT-35

Cayin MT-35

研究左一輪, 我諗住好似個圖紅線咁改. 到底係吾係咁改, 就變成三極接呢?

Cayin MT-35 modify

Cayin MT-35 modify

先多謝大家分享.
speaker: Monitor Audio RX1
preamp: DIY  matisse
poweramp: DIY MF xa-50

銀級玩家

改是這樣改,但spark聲粗並不因為這問題,聲粗因為供電電流不夠大,但老兄可以先改試試,改善是有的,但不會大

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

澳門客 發表於 2015-6-24 21:33
改是這樣改,但spark聲粗並不因為這問題,聲粗因為供電電流不夠大,但老兄可以先改試試,改善是有的,但不 ...

澳門兄, 多謝指教.  咁改乜有機會有較大改善呢?.. 改供電牛嗎?還是改改電容呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢設計成30mA???
咁特別,哈哈,好似個功作點有d唔啱wo
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2015-6-24 22:52
佢設計成30mA???
咁特別,哈哈,好似個功作點有d唔啱wo
(Post76 Android 手機版送出) ...

我搵到有個師兄既post 講到:

EL34 Bias_setting.jpg

度圖中(A),(B),(C),(D)膽的10Ω陰極電阻的A,B兩腳,應該有1V~1.2V的

另外一個師兄回覆:

四支EL34膽分開調偏壓 以每支50ma至60ma計 在10ohm電阻上應只有0.5V至0.6V的電壓降

所以跟圖就30mA ( 0.3 V ) across 10ohms 電阻. 一個師兄就話100 mA, 另一個就話 60mA.

我都吾知信邊個好..

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hkcheng 發表於 2015-6-24 23:30
我搵到有個師兄既post 講到:

其實睇返datasheet你就估到
最簡單睇建議數值
30mA原來都無錯,錯在30mA呢個setting係標準接法(五極接法)
你而家超線性應該set係62.5mA左右,10 ohm就係625mV
100mA果d係用係超傻性接法
有錢有靚膽想見識下可以一試

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

另外要留意隻火牛夠唔夠電流供應.
如果本身 set 到 30mA, 四支就消耗 120mA, 但係如果你 set 到 60mA, 電流量升到 240mA !!!
高出一倍! 如果隻牛唔夠力, 將會熱死! 小心!
東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2015-6-25 08:34
另外要留意隻火牛夠唔夠電流供應.
如果本身 set 到 30mA, 四支就消耗 120mA, 但係如果你 set 到 60mA, 電流 ...

ADA兄
呢個我覺得唔係問題
推挽線路set既電流係靜態電流
EL34如果真係用標準接法set到30mA
最大signal時可以去到110mA一支膽
所以隻牛應該有400mA輸出
變化係推挽黎講可以好大架

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

schmike 發表於 2015-6-25 09:57
ADA兄
呢個我覺得唔係問題
推挽線路set既電流係靜態電流

ADA 兄, Schmike 兄,

我剛剛都研究過, 網上線路屏電流設定由30mA , 65mA 至更大都有, 到底分別在哪裡呢?  

如果改到三極推挽, 屏電流又要不要改呢?

謝謝分享.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hkcheng 發表於 2015-6-25 15:00
ADA 兄, Schmike 兄,

我剛剛都研究過, 網上線路屏電流設定由30mA , 65mA 至更大都有, 到底分別在哪裡呢? ...

你不如DL DATASHEET.睇睇先
不同靜態電流影響支膽工作點
係唔係線性區,影響失真大同少