設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: bertram

[DAP播放器] 買了cowon plenue1

銀級玩家

唔使理咁多,最緊要啱聽 !
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

呢部嘅BBE係掂㗎
唔使理人咁多,sales亦無須盡信
開心聽啦

黑鑽玩家

之前放左部 AK120, 再入左 X3K, 介面都係用唔慣, 放埋.  試過幾次 P1, 開 BBE 真係一聽難忘, 最後見日亞個價好平, 十萬 YEN 多少少就入部日水 P1.

呢部機個介面真係比 X3K 流暢好多, 開機, 媒體更新速度快.  質素確實比 AK120 好, 人聲順滑, 厚度適中, 樂器分離度高, 低頻真實彈性好, 開左 BBE 人聲更為溫暖, 模擬味更濃, 高音會再亮 D, 空間感更寬闊. 直播 SACD ISO, 同 X3K 真係兩個世界.

其實呢部機無咩問題, 就算無開 EQ, 質素本身都唔錯下, 只係香港個代理推廣不力, 定價過高 (比對日本)... 其實我發覺而家 D 新機, 一係就過訓強調超高解析, 一係就主打好大力, 好少話要令用家聽得舒服, 就好似呢部 P1 咁....另外, 部 ARM2 個外形太似電話, 我都唔會考慮.  其實樓主都唔駛點擔心咁多, 好機自然會有人出.       

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

店員唔推介依部機係兩個原因:
1. 佣少
2. 性價比極低
但依部機我聽過, 真係好吸引. 淨係個BBE已經夠正!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

countryboyhk 發表於 2015-6-24 22:30
之前放左部 AK120, 再入左 X3K, 介面都係用唔慣, 放埋.  試過幾次 P1, 開 BBE 真係一聽難忘, 最後見日亞個 ...

BBE 有好多隻, 你用開邊隻, 我用開BBE VIVA2

另外買呢部機既原因, 係對本港既CD太失望, 好多時新買一打開已經係花....
所以打算網上買

你講既SACD ISO係點黎架?
我見網上買的都係
1. DSD
2. HD DSMV 錄音室原裝母帶 24Bit 96kHz
3. HD DSMV 錄音室原裝母帶 24Bit 48kHz
4. HD DSMV 升頻 WAV 24Bit 96KHz
5. HD DSMV 錄音室原裝母帶 16Bit 44KHz

但唔知DSD質素好D 還是 HD DSMV 24Bit 96kHz好?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2015-6-24 22:18
呢部嘅BBE係掂㗎
唔使理人咁多,sales亦無須盡信
開心聽啦

比較之前我用開果部, 人聲退後左.... 而且好似唔夠氣唱咁, 聽得好唔慣....唔知係未部 plenue 1 未RUN IN

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

你買俾自己聽,自己鍾意就得啦

黑鑽玩家

bertram 發表於 2015-6-24 22:47
比較之前我用開果部, 人聲退後左.... 而且好似唔夠氣唱咁, 聽得好唔慣....唔知係未部 plenue 1 未RUN IN ...

如果你之前部機係有落 AMP, 咁 P1 既力水實無得比 而且, 我覺得開左 BBE 既話, 人聲會再移後 D, 以形造更大空間感.   CHING 有無試過用 HEADPHONE 1/2/3 個 EQ, 好似話力水會加大D !? 或者試下調高個中音咁.  

我 D SACD ISO 係 FD 幫我轉, 因為佢有器材, 不過我都係得幾隻試下聲

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

bertram 發表於 2015-6-24 22:47
比較之前我用開果部, 人聲退後左.... 而且好似唔夠氣唱咁, 聽得好唔慣....唔知係未部 plenue 1 未RUN IN ...

Viva1/2係專登推後左一級營造空間感,有d emphasis高低兩頻,人聲可能都會郁後少少
雖然p1唔係講推力,不過人聲一般都唔會話發揮得唔好,反而係smooth嘅感覺多啲
可能係新機落地呢,煲煲睇下點先啦

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ph0381 發表於 2015-6-24 23:19
Viva1/2係專登推後左一級營造空間感,有d emphasis高低兩頻,人聲可能都會郁後少少
雖然p1唔係講推力,不 ...

其實有無WEBSITE寫EQ既分別? 有D真係分唔到有咩唔同....

另外你地通常係邊個網站買歌?