設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chingok

今日終於整好套 cheap cheap 組合喇!

進階玩家

幾好波!!!

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching原來入得囡囡房又出得AV廳堂.好丈夫!

進階玩家

獻醜喇我呢套平價組合,自己第一次買機同喇叭,亦因為咁先至成為 Post 76 會員跟大家學o野,加上自己鍾意 diy,其實真係隨心亂整一通,所以就攪到咁樣,見笑見笑 :-

1) 呀女就快一歲,個中置又大,成日行去攪電視櫃,所以就決定抬起部電視,o向樓下街市買料整個架,高 8 吋 ($200) (見舊 post)。

2) 左右喇叭黑色鐵架 (黑色磨沙塗料) 就係鴨記 cheap o野o黎 ($190),好重o下,上面兩塊面版o係上水o的木行買,夠厚 ($20)!再自己貼木紋貼紙。之後就上死o向電視機櫃到,喇叭底用 "Rex 貼" ($16) "Kick" 住唔好喇叭前後陏到,左右就係面版到上 "T" 字鐵 ($32),擋住唔比喇叭左右跌。

3) 後面喇叭線就繞牆腳走,用線曹 (兩條共$24,白色四方寫字樓用o個o的) 將線收好 (喇叭線 x2、LAN x 2、Landline x1)。

4) 後面對喇叭架 ($180) 就鑽上牆掛住。

工程完畢後,老闆都收貨話幾好喎,買機單o野算數鬧少o的喇

進階玩家

燒hdmi頭,咁有料,好嘢,可否畀張相超吓,跟你學吓嘢呢....
粟米湯 發表於 2009-10-9 23:28

誤會喇,係試機時 (機頂盒、PS3、HDMI 分線器、AMP...) 係咁插o黎插去個電視 HDMI (2006 年買,舊機得一個頭),點之"燒"o左 (out of order),call 師父o黎換版洗o左 $1600.... (見舊 post)

我唔係識得由無變有呀~ 誤會喇 ,咁勁o既話就唔會整到間屋咁喇。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

對後置點解唔用喇叭腳架呀!唔駛鑽花幅牆d線又唔駛行明,好睇好多喎!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

chingok: 請問你係咪係大昌行買架, 部amp幾錢, 係咪成套5.1一次過買, 這套喇叭出左好耐, 初出時, 價錢都唔平.....唔記得賣幾錢, 現在賣幾錢呀,
大昌行好多時都有amp連喇叭組合優惠...價錢都幾抵玩.

進階玩家

對後置點解唔用喇叭腳架呀!唔駛鑽花幅牆d線又唔駛行明,好睇好多喎!
skhgc 發表於 2009-10-10 21:47

七年前套爛鬼套裝影院組合就係有喇叭腳,呀女攪到所以收入梳化後面,點知又比個梳化夾到支鐵變形,重整到副牆有灰色痕 !(見相片)

所以今次咪上牆o羅。

進階玩家

chingok: 請問你係咪係大昌行買架, 部amp幾錢, 係咪成套5.1一次過買, 這套喇叭出左好耐, 初出時, 價錢都唔平.....唔記得賣幾錢, 現在賣幾錢呀,
大昌行好多時都有amp連喇叭組合優惠...價錢都幾抵玩. ...
風仔風仔仔 發表於 2009-10-10 23:08

係大昌行o的組合o黎,八月時買,不含低音一共九千八蚊,個價 ok o麻

我乜都唔識,不過呢兩日試機就好滿意喇,效果好過以前o個部多多聲 (見識少),無 subwoofer 但低音都幾好喎 !?個 sales 叫我唔好買住,驚我屋細個 subwoofer 開得o個一兩度浪費金錢,叫我試過覺得真係唔夠先好考慮買,係咪咁o架??自己真係乜都唔識架....

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

七年前套爛鬼套裝影院組合就係有喇叭腳,呀女攪到所以收入梳化後面,點知又比個梳化夾到支鐵變形,重整到副牆有灰色痕 !(見相片)

所以今次咪上牆o羅。 ...
chingok 發表於 2009-10-10 23:53

oh!原來係咁!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章