設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 家訪自稱新手的法國惡魔掘金系!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟自問無咩料到,唯有去聽多啲嘢去增長見聞
自從上年認識咗小丑兄之後,一直都想去聽下佢既金仔西裝 而佢入咗Focal Diablo之後就梗加忍唔住要見識見識啦
家訪啦,重講!相就睇呢度啦,無謂重覆
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 8&fromuid=35398
嘩,最近佢真係好多搞作,又馬仔純前又foundation rack,吓連中置都換埋Focal?佢話R中置唔夾喎,我只講咗句"哦..."而心諗"咩料,我係咪應該反省下點解咁窮......"
滿心期待住一開聲應該驚為天人啦,咦,怪怪地,可能新開機未熱身卦,但走埋去望一望,喂,喇叭線方向掉轉咗喎,細問之下,佢話之前換rack甩過晒啲線可能插返插錯咗
無計啦,唯有再搞過,順便幫對線換返义插
但條線原來之前一扯之下個屏蔽甩咗,露出線芯成幾吋喎,好傷,睇嚟真係要搵人整整佢好喎
梳化後面見到有隻驅蟲器,我隻耳仔埋去聽到weewee聲喎,唔好話蟲呀,連馬騮仔我都想行開啦,不如甩咗佢啦
再睇睇,居然俾小弟見到power line插喺socket上﹖(power line係用電傳網絡,都甩咗佢啦,好重電波干擾架,聽人講用親呢啲無個好聲)
好,甩咗啲無謂嘢,再幫手擺下個喇叭個位,終於出到好聽既音色喇
其實係家訪之前,好多人(包括小弟)心目中都有個疑問,到底金仔夾唔夾Focal架﹖似乎有啲性格重疊既嫌疑喎﹖咁出嚟既聲會唔會唔夾唔平衡呢﹖
但唔係喎,聽感無咩大問題,只要喺線上配合一下再將喇叭推埋牆少少就可以出到正常既厚度喇
聲音方面,金仔既甜美音色完全係Focal喇叭上表現到出嚟
鈹高音果然係鈹高音,details好出,聽現場錄音好直接好live,而中低音十分之夠punch亦見埋身過癮,正!{:9_426:}
相信好多人都知道小丑兄係一個識用電腦但完全唔識玩CAS,咁小弟梗係唔會浪費呢個機會去毒人玩CAS啦
好,等我攞個自家streamer出嚟,駁上金仔做解碼,自己部機由於非常易用,不用10分鐘就出到聲啦,又播手指又播Tidal咁啦
小丑兄聽完啲聲音就梗係.............不用我多言啦
再試AV,嘩Sony 4K電視呀(佢重要係初出4K嗰時買,香港真係多有錢佬架啫)
睇咗隻夜神起義,正!
不過原來佢無用過校機碟去調校,咁買返隻看門口係一定無錯既,而供電方面亦有進步空間啊(例如換fuse或拖板之類)
AV聲音方面,馬仔純前加後級重有JL113就梗係架勢啦,但個人感覺可以可以調校得再威猛啲,系統應該重有大把貨可以出,唔洗咁就住佢錫住佢喎,睇到呢度應該大把師兄想幫拖啦!{:9_436:}
玩咗半日,好開心哦,多謝小丑兄招呼啊!{:9_410:}
多謝收看!

評分

參與人數 13威望 +150 金錢 +150 收起 理由
nicknick + 10 + 10 大展拳腳
benbenjapan + 10 + 10 精彩報告
billy829 + 10 + 10 用家心得
edlsang + 20 + 20
pclai2000 + 10 + 10 精彩報告
terryc + 10 + 10 精彩報告
garranho + 10 + 10 精彩報告
momolee + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10 高手
pac + 10 + 10 精彩報告
sharkpigyu + 10 + 10 精彩報告
小寶老豆 + 10 + 10 精彩報告
ykluk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

好正報告~~!! 不過咁.....

1. 做乜無你親身上門既相~~
2. 你條馬騮扮乜無料到, 幫條小丑搞咗咁多嘢~~
3. 去家訪聽嘢咁開心做咩唔叫埋我~~~!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝師兄嘅精彩報告

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好多謝Henry師兄大駕光臨寒舍來幫幫小弟睇下有咩甩漏 修改!經過你嘅用心教導 令到我呢個影音白痴頓時識多左啲野!非常感激!其實我真係一個新手 咩都唔識 幸得係76認識左幾位肯教導我嘅好師兄!真係令我獲益良多!
最後要多謝Henry兄
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黃金玩家

sharkpigyu 發表於 2015-6-18 13:04
好多謝Henry師兄大駕光臨寒舍來幫幫小弟睇下有咩甩漏 修改!經過你嘅用心教導 令到我呢個影音白痴頓時識多 ...

玩7 8皮喇叭嘅新手
咁你唔係新手時重得了嘅?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

HenryHou1 發表於 2015-6-18 13:07
玩7 8皮喇叭嘅新手
咁你唔係新手時重得了嘅?

喇叭嘅價值同個人造詣係唔可以成正比架嘛!
LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-6-18 12:41
好正報告~~!! 不過咁.....

1. 做乜無你親身上門既相~~

1. 你都識講啦,我馬騮嚟架嘛,上咩鏡啫,貪得意咩{:9_418:}
2. 我地啲小學雞搞三搞四不值一提啦{:9_436:}
3. 等我呢啲做細既聽過入得耳先敢勞動你六爺大駕光臨架嘛!{:9_429:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

HenryHou1 發表於 2015-6-18 14:20
1. 你都識講啦,我馬騮嚟架嘛,上咩鏡啫,貪得意咩
2. 我地啲小學雞搞三搞四不值一提啦{:9_436 ...

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無聽下佢部金仔CDP 呢?{:9_428:}

黃金玩家

momolee 發表於 2015-6-18 18:17
有無聽下佢部金仔CDP 呢?

有,聽咗陳潔麗sacd同幾隻
亦有用作解碼毒佢玩CAS