設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: BCW

[請教] Naim系統用拖板問題!

星級玩家

哈哈,鑽兄,其實我自己都係一TC加兩BC咁墊個QB
不過不好意思咁推薦俾樓主,因唔知QB本身合不合他口味

高級玩家

robertnike 發表於 2015-6-25 21:35
BCW兄,
你遲d真係想試個Nordost QB6拖板既話,要用埋同廠BC sort kone墊墊佢至得,個人經驗計就咁淨用個QB ...

Rober兄
你好!
其實呢塊Nordost QB6拖板,坦白講真係非常爭扎,因為見到你地又好似用得好滿意..
但亦有一啲師兄話唔好用呢類拖板,叫用最普通嘅MK拖板已經足夠,所以都唔知入唔入手好?
最慘佢又冇得試,話晒塊拖板加上其他配件都唔平,難道真係要搏一搏,睇吓會唔會單車變雅閣?
No music,No life...

高級玩家

diamondblack 發表於 2015-6-25 22:23
視乎個人口味,我會提議用兩粒TC/BC配一粒BC/TC。

我以前用三粒TC。全BC太厚聲同感覺有啲擠逼。 ...

Diamond兄
首先要多謝你願意分享心得,衷心多謝!
不過呢個科林真係好多高手,搞到毒氣充斥,稍一不慎,真係會氣絕身亡...

星級玩家

BCW 發表於 2015-6-26 01:27
Rober兄
你好!
其實呢塊Nordost QB6拖板,坦白講真係非常爭扎,因為見到你地又好似用得好滿意..

都係嗰句,Naim用noise調Naim味,少啲noise就少啲Naim味,但小心唔湯唔水。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
BCW + 9 + 9 用家心得

查看全部評分

dCS Network Bridge / AQ WEL Signature AES / AQ Diamond Ethernet
dCS Vivaldi DAC + Clock / WW Platinum Starlight 7 / Cybershaft OP15
Local-designed dual-mono pre-amp
Nord One SE UP NC500MB Mono Blocks

星級玩家

BCW 發表於 2015-6-26 01:27
Rober兄
你好!

你可以先揾揾duraplug試下先囉,睇下自己滿唔滿意,滿意就唔使再煩啦。
其實自己都有用過duraplug,覺得佢係將naim味既一d"原素"再放大d,而QB某個程度係將一d naim味"原素”減去,但師兄請不要問我咁邊樣好d,玩hifi聽歌自己俾錢梗係揀自己啱聽啦!不過有時俾左錢買又未必啱心水果下慘之馬!

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
BCW + 9 + 9 用家心得
chuwing + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

BCW 發表於 2015-6-26 01:39
Diamond兄
首先要多謝你願意分享心得,衷心多謝!
不過呢個科林真係好多高手,搞到毒氣充斥, ...

小安子剛剛玩naim果時都用了幾年.....MK拖扳+豐葉萬能蘇  ;
不過宜家已經冇俾套naim用轉了插魚缸(d魚蝦又生活得幾開心)

評分

BCW + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

高級玩家

diamondblack 發表於 2015-6-26 07:38
都係嗰句,Naim用noise調Naim味,少啲noise就少啲Naim味,但小心唔湯唔水。

Diamond兄
我就怕唔湯唔水,所以先爭扎中..
暫時都係用住插魚缸嘅MK拖板先...

高級玩家

robertnike 發表於 2015-6-26 10:32
你可以先揾揾duraplug試下先囉,睇下自己滿唔滿意,滿意就唔使再煩啦。
其實自己都有用過duraplug,覺得 ...

Robert兄
首先多謝你分享心得....
正如你所講,最怕俾咗錢先發現比原本嘅仲衰..
咁就激死自己...

高級玩家

chuwing 發表於 2015-6-27 01:54
小安子剛剛玩naim果時都用了幾年.....MK拖扳+豐葉萬能蘇  ;
不過宜家已經冇俾套naim用轉了插魚 ...

技安大哥
你又嚟踩場呀?
我而家咪用緊插魚缸嘅MK拖板囉,鬼叫我呢啲窮人又想學人玩Hi-Fi咩!
又窮又想玩,最後唔湯唔水變成一部有聲出嘅收音機...

技安大哥睇吓幾時再升級?
舊嘅就當益吓小弟丫!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

BCW 發表於 2015-6-27 06:24
技安大哥
你又嚟踩場呀?
我而家咪用緊插魚缸嘅MK拖板囉,鬼叫我呢啲窮人又想學人玩Hi-Fi咩!{ ...

我點夠膽來踩場
見好耐冇上來76咪吹兩咀
Naim都是HiFi音響;各方面都一定有改善空間.....例如電源供應

評分

BCW + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra