設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《侏羅紀世界》-觀後感, 好少劇透!

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
引言:我之同舊同學呻"地震"唔好睇, 跟住佢叫我應該睇E套呀, 所以, 臨離港前不如最後一擊, 今早入場!因為又要平又要盡用時間, 最近的只有3D普通版比我選, 冇計!(3D早場$60, 2D正場$75. 無言!)

結果, 花了124分鐘....

1) 故事: 唔講啦!不過各師兄入場睇, 一面睇, 一面又比你估到跟住想點, 又是公式劇!點解呢期D大片一定要放對對父母都在攪離婚?難度冇橋?而且有文戲比例多左!前一個鐘有D...

2) 主角: 男女主角大家都知道佢係邊過!加多兩個中小朋友, 只是間唔中有D笑位(我覺得係幾好笑!). 中間規矩啦!

3) 特技: 好似冇特別!各種龍的設計都同以前見過的想似(如"金剛" 等等!), 令次多左水內的恐龍, 冇咁平凡, 佢都算重點之一!

4) 3D: 可以我睇E間戲院的3D麻麻, 雖然覺得應該是用3D機指, 但當我戴左眼鏡後, 都唔太覺明顯, 反而字幕比較明顯。各師兄如果有時間又想入場, 找間好D戲院睇啦!

5) 亮點: a) 雖然套片改為 "Jurassic World", 以為同之前3集無關, 但今集原來是繼續落的. 只是......; b) 留意最尾的高潮, 雖然都就搵戲來做, 但打得幾過癮, 可以形容係"劉關張決鬥曹操"; c) 電影最後一幕, 個人感覺好攪笑, 我即時幫牠配上旁白 "I am the King of Dinosaur. Waooooooooo).

總結, 第三集與E集想差有咁耐, 吸引力應該都好大(我睇E場都好Full!). 但個人只是覺得中規中矩啦!但總比地震好!

希望往後有機會再寫觀後感啦!再見!

評分

參與人數 5威望 +220 金錢 +220 收起 理由
大佬John + 100 + 100
SonSon + 50 + 50
jayjay + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
day2013 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

睇左, 結果都係離唔開吼吼吼隻, 同鬼鬼祟祟個隻~
我事先冇留意資料, 入場後先見到主角原來係佢, GUARDIAN OF GALAXY的STAR LORD, 估唔到呢套都重可以搞到笑, 又OK WOR!!
另外今次加入了D軍事元素, 不過有D兒戲, 算啦, 睇戲唔駁戲, 整體上都有娛樂性, 如果話要係地震同佢揀一套, 我會揀呢套, 起碼個題材少見D吖.
樓主有樣講得好, 點解套套的大人都要離婚, 我都唔明, 可能係為了方便D小朋友, 等佢地更容易接受身邊的大人離婚啩.
對於呢類過山車電影的故事其實真係冇要求了, 咩叫過山車電影?
-->上天下海, 幾驚險都好, 車上的人(主角)一定會冇事落返黎, HAPPY END~~~

評分

參與人數 4威望 +140 金錢 +140 收起 理由
大佬John + 100 + 100 精彩報告
CMH969 + 10 + 10 絕對認同
jayjay + 10 + 10 絕對認同
alleelarry + 20 + 20 看家心得

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

版主係了解過拍攝器材後,決定星期天到機場IMAX睇,又無揀錯就睇完至知嘞!

CMH969版友,離港是去玩還是公幹?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢套應該係4dx 定imax 好呢????
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

IMAX 3D 畫面非常震撼, 完美展現森林環境, 恐龍巨大身驅, (除左小量人物有時頭細身大鏡頭), IMAX 音效絕對威猛, 恐龍叫聲非常過癮, Moko IMAX  音效恨勁有力, 快速, 動態威猛無比, 恐龍叫聲好有壓迫力
另外; 銀幕白淨無黑痕..... 一讚,   3D效果不求誇張飛出畫面之低層次, 3D 效果流暢, 景深控制良好, 完全無睇到頭雲眼花, 恐龍黑夜快速走動都非常清晰立體... very Good 大人細路都啱睇

2015年睇過幾套 IMAX 戲, 呢套係最好音效, 恐龍音效比 FF7 引擎音效更威猛, 過癮
20150612_144526 (360x640).jpg

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
alleelarry + 20 + 20
CMH969 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

多謝ching分享,俾未睇的朋友多一份參考,例如我,對於泛濫的3d已經怕怕,價錢又差得遠
對於劇情我就唔太注重了,感覺好難再有新意,反而想爆米花,緊張刺激唔駛諗野,輕鬆消閒
-

見習玩家

Thanks for sharing.

專業玩家

alleelarry 發表於 2015-6-13 09:29
版主係了解過拍攝器材後,決定星期天到機場IMAX睇,又無揀錯就睇完至知嘞!

CMH969版友,離港是去玩還是公 ...

ching, 我係要返去阿美尼加...報到啊!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

mike384 發表於 2015-6-13 09:11
睇左, 結果都係離唔開吼吼吼隻, 同鬼鬼祟祟個隻~
我事先冇留意資料, 入場後先見到主角原來係佢, GUARDIAN O ...

mike384 ching, 有個提外話, 當我離場後, 又聽到一男同一女說: 呀XX, 我覺得地震好睇好多窩.  我心裡即刻......無言 ! 另外, 我有個Friend都話地震唔錯窩. 我又即刻.....OMG!!!!

算吧, 各人各喜愛, 總之支持入場睇戲啦.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

HenryYuan 發表於 2015-6-13 16:27
IMAX 3D 畫面非常震撼, 完美展現森林環境, 恐龍巨大身驅, (除左小量人物有時頭細身大鏡頭), IMAX 音效絕對 ...

IMAX版既JURASSIC WORLD看來是不二之選
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1