設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[CAS音響] north star design intenso

銀級玩家

cdp已經玩左好多年, 可能平平地已經有合格以上既表現, 但cas現時都仲係新玩法, 有d用usb駁dac, 有d用lan線去streamer, 間間廠都唔同
而家d dac最講究係個usb輸入, 徧徧個usb ching又唔用, 淨計同軸解碼可能效果真係只係好cdp小小

ching一係賣左個intenso, 再唔係不如試試玩cas, 方便好很多架. 雖然音質係cdp實淨d, 但係唔駛不停換碟, 唔係serious listening果時就岩晒.
仲有老婆都會聽多左, 對佢來講, 音質係其次, 最緊要方便.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

tonyoung 發表於 2015-6-10 00:27
咁又唔洗吊頸既,我部 wyred 4 係駁住nas,你可以買部synology nas 駁North Star dac,  咁播歌簡歌咪方便 ...

ching 部w4s 好聲嗎? 同1萬左右既cdp點比較呢?

鉑金玩家

cwmmike 發表於 2015-6-10 14:31
cdp已經玩左好多年, 可能平平地已經有合格以上既表現, 但cas現時都仲係新玩法, 有d用usb駁dac, 有d用lan線 ...

如果玩CAS係唔係加多部電腦就得,要唔要訂造啲sound咭或其他,係咪任何網站下載啲歌都差唔多,我電話用天天下載都話有無損檔案。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

星級玩家

呢部嘢我都有諗過,最後NAD M51

銀級玩家

coody 發表於 2015-6-10 16:10
如果玩CAS係唔係加多部電腦就得,要唔要訂造啲sound咭或其他,係咪任何網站下載啲歌都差唔多,我電話用天 ...

最簡單用software rip (如EAC) CD 條track 去wav, 或者flac, 跟住用電腦經usb駁dac播個file.
講究d既買個nas 抄d file 入去, 用usb駁dac, nas 可以經wifi接駁電腦或ipad, 到時用ipad控制nas播個file, 由usb連接去dac出聲

一般usb dac有driver碟比你, 或者網上download, Windows裝左個driver就出到聲, mac同nas一般唔駛裝driver.
出面download到既歌大部分都係mp3或者acc, 對發燒友來講只係垃圾, 現時都仲係自己買隻cd返黎rip最方便

鉑金玩家

cwmmike 發表於 2015-6-10 16:30
最簡單用software rip (如EAC) CD 條track 去wav, 或者flac, 跟住用電腦經usb駁dac播個file.
講究d既買個 ...

NAS 有乜好介紹,要幾錢,同係電腦出有乜分別。小弟完全白痴,請指教。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-10 16:35
NAS 有乜好介紹,要幾錢,同係電腦出有乜分別。小弟完全白痴,請指教。

買部fanless pc , 跟住電腦裝番個player, eg j river, foobar
電腦插番條usb線去部intenso usb 個接位, 裝番個driver就出到聲啦

nas 係用黎放hardisk 既, 你d歌放黎落去hardisk 度

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-10 16:35

nas 用 synology 啦
呢度個個ching 都用佢差不多
你玩左cas 唔會左玩cd player 架啦, 返唔到轉頭,太方便

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

最簡單方法

電腦>>> usb >>> dac  
電腦裝番個player就可以播歌仔

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-10 16:47
nas 用 synology 啦
呢度個個ching 都用佢差不多
你玩左cas 唔會左玩cd player 架啦, 返唔到轉頭,太方便{ ...

NAS係唔係即係外置硬碟,如果係咁電腦用大容量硬碟咪得,點解仲要外置硬碟(NAS),咁即係話就算有NAS都要用電腦控制輸出音效比DAC,咁電腦又駛唔駛話要用靚既咭靚插輸出,部腦有無講究。煩到咁多師兄真係唔好意思。