設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[CAS音響] north star design intenso

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-14 01:03
NAS仲未買,有師兄話用純銀USB又有人話用光纖USB,究竟用邊種好咁係咪要買兩條,一條NAS去fanless pc,一 ...

1. 純銀USB同光纖USB 係加埋一起用既,兩條都要,電腦個邊插OPTICAL USB, DAC 個邊插純銀USB,
   兩條中間係駁埋既

2. JRIVER 有30 日試用, 之後你覺得好用先比錢買囉,我自已覺得好方便, 支援大部份音樂格式WAV, FLAC, APE, MP3, DFF
   連SACD ISO 都播都, 完全唔洗裝PLUG-IN,所以三百幾文好低玩

3. JRIVER 當然裝係SSD啦

4. LPS 第時有興趣可玩埋, 可叫人訂做,最好做多個插位一個比OPTICAL USB, 一個比NAS, 一個比部PC, 留多個位比ROUTER都得

5.睇戲用咩PLAYER 無推介, 我自己唔會係電腦睇戲,我用外置HIMDEIA 600A 盒仔駁住外罝硬碟乜高清檔都解到,唔洗煩

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-14 01:58
1. 純銀USB同光纖USB 係加埋一起用既,兩條都要,電腦個邊插OPTICAL USB, DAC 個邊插純銀USB,
   兩條中間 ...

咁光纖純銀USB可以係邊度睇,係咪話要加個fiber box?乜USB仲要比電佢咩?可以邊度買LPS?
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-14 08:59
咁光纖純銀USB可以係邊度睇,係咪話要加個fiber box?乜USB仲要比電佢咩?可以邊度買LPS? ...

USB 要比電架5V電, 買OPTICAL USB 佢會跟埋火牛比你

其他野要問GTR CHING

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-14 17:06
USB 要比電架5V電, 買OPTICAL USB 佢會跟埋火牛比你

其他野要問GTR CHING  ...

我而家用EAC RIP碟,但開頭set野佢有個壓縮wav同無壓縮wav,我揀唔壓縮wav但係佢話我部機無compression encoder又話要net4,我上mircosolf下載完都係選擇唔到無壓縮,而家跳過佐,都rip到wav files,不過唔知係有無壓縮,同唔知點加封面上去。
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-14 17:40
我而家用EAC RIP碟,但開頭set野佢有個壓縮wav同無壓縮wav,我揀唔壓縮wav但係佢話我部機無compression en ...

我用WINDOWS MEDIA PLAYER RIP 碟咋
找封面GOOGLE 大神吧

黃金玩家

coody 發表於 2015-6-14 17:40
我而家用EAC RIP碟,但開頭set野佢有個壓縮wav同無壓縮wav,我揀唔壓縮wav但係佢話我部機無compression en ...

WAV加唔到封面或者歌手歌名ALBUM呢啲tag
你要揀flac先得

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-14 18:20
我用WINDOWS MEDIA PLAYER RIP 碟咋
找封面GOOGLE 大神吧

總於攪掂開到聲,開頭唔知點解一開聲不停窒下室下,跟住亂攪再重新開機又正常返,而家對比過,留心聽係CD稍贏少少,CD會清少少同低音好啲,但接近無分別,但我電腦都係用個女部i3notebook又用跟機雞線仲要亂set都有接近CD既聲,我都覺好勁。不過個Jriver出唔到資料夾,我有rip佐三張碟入三個文件夾,但佢唔係出返三個,係三個入面既歌出晒係list度。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-14 22:33
總於攪掂開到聲,開頭唔知點解一開聲不停窒下室下,跟住亂攪再重新開機又正常返,而家對比過,留心聽係CD ...

好既開始{:9_426:}
遅D 買齊哂d野一定正好多{:9_408:}

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

coody 發表於 2015-6-14 22:33
總於攪掂開到聲,開頭唔知點解一開聲不停窒下室下,跟住亂攪再重新開機又正常返,而家對比過,留心聽係CD ...

你依家JRIVER 入面SETTING 係點, 係咪行緊ASIO?
記得SET 番呢個好重要

鉑金玩家

momolee 發表於 2015-6-14 22:57
你依家JRIVER 入面SETTING 係點, 係咪行緊ASIO?
記得SET 番呢個好重要

幫下眼睇下岩唔岩,攪好耐都唔可以放好多隻碟封面係桌面,只有一隻,全部歌都係晒同人個封面資料夾,師兄識唔識攪?