設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 變身了…………

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最新消息,小弟部機已經正式改左名,AVR X5200WA
而且,升級後容許preout2部2ch後級加入auromatic,當中1部指定要做前置b,另一部可選做10.1既天靈蓋,或者做9.1時既frontwide,但這設定frontwide係auro不用的……

評分

參與人數 7威望 +120 金錢 +120 收起 理由
louis001 + 10 + 10
ryan123 + 10 + 10 超正!
rlwk2009 + 20 + 20
jason1969 + 50 + 50 超正!
rchan0901 + 10 + 10 師兄報告好有參考價值
wkchand + 10 + 10 精彩報告
wadee + 10 + 10

查看全部評分

吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

鉑金玩家

頂 即係又恰馬仔
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

buji 發表於 2015-6-6 20:28
頂 即係又恰馬仔

換機
AMP:Marantz SR6009
2ch :PM8005,MuziShare x5,ZA01
BDP:OPPO 203
CAS:Linn Majik DS
FS:S5,R100
CS:Q200C
RS:Wireless KEF T101
Sub:EarthQuake P8 V2
PF:Lightspeed-309 , Belkin PF40

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

頂 即係又恰馬仔

由收購果一刻開始馬仔已經變成二奶仔,馬仔要黎搵$,天仔要黎省招牌。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

頂 即係又恰馬仔

點解咁講呢?馬仔係得7009,7702,8802有得嗡……第一日發佈已講明……
先講講初接觸auro,呢班友的確係有料到…小弟都未著手改speaker layout,為免錯layout而誤會新codec既能力。忍手不掂auro3d10.1,用番7.1front height去試佢auro2d9.1…………
不得鳥!!都係試玩last of us,這game好講音場,須要用耳聽您對手啲腳步聲等變化,勁人既可以靜雞雞咁潛到對手後面一刀插頸tko…終於做到了!而且,第一次體會聽到子彈從身後飛過………三個字,快恨準!
真係同neox,IIZ完全唔同層次!我好小講到咁盡讚得咁誇張!但事實就放在我機架,冇得傾!而且仲未試佢3d10.1,相信必定幾何級數提升因為layout完全唔同,係針對性p2p擺位!仲有就係其實auro仲有13.1/15.1既layout format!現在明白點解佢可以咁吊到咁高黎賣了!
另外,現在我試聽既只係從2ch,dts,pcm呢啲codec經auromatic recodec出黎既…當有原生auro3d既媒體相信又會更上幾層樓!
總括結論,這可以話係把家用音場codec從新定義既突破性技術!現有既dts,DD我型容係輸到連尾燈都見唔到果隻!!報告會持續發表………謝謝
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chanherry 發表於 2015-6-6 21:13
點解咁講呢?馬仔係得7009,7702,8802有得嗡……第一日發佈已講明……
先講講初接觸auro,呢班友的確係有 ...

另外有小貼士想搶閘上auro既4100,5200,7200師兄…
錢就一定要俾架喇…除左係買左X7200WA…係WA既師兄外,已預先安裝!()但又係貴番二千條數一樣!話就話建議價不變,二萬四丫嘛根本都唔洗梗係不變(
)
其實只要上求其一個開始左upgrade既国家既denon.com都可見步行步式升級,只要肯定您既sn和upgrade id冇錯就得!錯左好大鑊佢會錢照收但不更正俾您!所以有個方法可confirm冇錯,就係入哂呢啲資料後唔俾錢住,即刻去熄機再開,就應該見到升級通知,見到後先科水就會批準下載!裝左係冇得還原…和如果下載開始左但安裝失敗,佢地唔回水的要再俾多次…所以務必確定安裝環境穏定,闗左hdmi control先好做這動作

鉑金玩家

chanherry 發表於 2015-6-6 21:13
先講講初接觸auro,呢班友的確係有 ...

精彩報吿,last of us 亦是我至愛,x5200w及lx88一直令我選擇不定,看完師兄報告令我有一點啟示
Raymond

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rchan0901 發表於 2015-6-7 21:33
精彩報吿,last of us 亦是我至愛,x5200w及lx88一直令我選擇不定,看完師兄報告令我有一點啟示 ...

真係?您都有玩?開頭我以為只係隻生化危機式走到有氣冇定透既動作game,只係變態怪物改成雲耳靈芝人…點知玩完storymode先發現精綷盡在online wargamemode!但一直唔明何解成日做田雞俾人從後一cool一插即死…原來除左耐性,level外,玩者器材提供既聲音畫面都係一個大前提!畫面表逹弱小小都會睇唔到敵人支槍咀既反光,surround差又會影響您聽到既腳步,間水既聲音方位!呢啲條件和玩者eq加埋就係隻game要玩既野…
十分欣賞呢個concept,所以就算係咁俾人劏都浸迷地玩落去…我之前用5010都交到功課但5200auro係俾到多好多!…

鉑金玩家

chanherry 發表於 2015-6-7 22:12
真係?您都有玩?開頭我以為只係隻生化危機式走到有氣冇定透既動作game,只係變態怪物改成雲耳靈芝人…點 ...

Ching, 因為我連喇叭都未安裝,之前買左兩對os3,請問如我想用auto 3d, 那os3是否一對平耳level單元向上,另一對近天花單元向下,我梳化貼牆,請師兄俾D意見
Raymond

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rchan0901 發表於 2015-6-7 22:38
Ching, 因為我連喇叭都未安裝,之前買左兩對os3,請問如我想用auto 3d, 那os3是否一對平耳level單元向上 ...

兩對得4隻,您想用os3sat做main定height先,auro既概念係把音場高中低三層,就用呢10條channel各自做番本份不必全部指住seat1黎放的seat1 ear level算第一二層交界,我啲os3,mx除了fs外全部做height的,天生反射型丫嘛,掉番轉倒卦咁何必用mirage?
何況成套layout只須要一隻ts係從頂向下對住seat1!
main speaker負責營做below ear level既聲音,height speaker就second layer,最高就由1隻ts向下包辦哂!
大概是這樣