設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jj3380

[其他] 已upgraded 双18又downgrade番array1400

鑽石玩家

pwong888 發表於 2015-6-8 15:31
Ching,如果你要玩到將頭傾前3,4吋去cal都可以接受的話,我真係無野講了。所以最好用boom mic stand去放 ...

pwong師兄,我意思是當cal完後睇戲的時侯試將頭移前3,4吋會聽多好多嘢及到位d,跟著好簡單就將sofa移番前3,4吋先至係"焦點位所在",呢個經驗告訴我如果下次再cal的時候,簡單地將sofa先移後幾吋位才cal,到cal完後再將sofa移到之前位置,那出來的結果應該是較理想的。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
ctscts888 + 10 + 10 用家心得
wadee + 10 + 10
MDLP + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

goodhey 發表於 2015-6-2 12:08
半年前係個朋友度同一時間玩過呢兩部野
安仔5530
馬仔8802冇A版

玩咗8802a幾日後,基本上我認為你所講的朋友部5530比8802a更夾jbl一事絕對不能認同(可能你朋友在匹配後級出現問題),暫時8802a算是我曾家訪而聽過的美或日系AV前級中的最高級品種,感覺之前未曾在任何家訪有幸聽過的机種可以超越它,8802a其中的強項包括動態強橫,定位連貫性絕佳,夾JBL更有戲院感覺,聲音密度與質感有極高水準,而且畫面質數有所提升,由103D經它輸出後有明顯分別,8802a以價論質絕對是一部無懈可擊的新一代AV前級代表作,個人而言,在未煲熟的情況下已是超滿意,如果10分是滿分的話,我會比佢9.5分。

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +50 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 精彩報告
sharkpigyu + 10 + 10 絕對認同
wadee + 10 + 10
MDLP + 10 + 10 用家心得
fatboy88 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

jj3380 發表於 2015-6-9 16:17
pwong師兄,我意思是當cal完後睇戲的時侯試將頭移前3,4吋會聽多好多嘢及到位d,跟著好簡單就將sofa移番 ...

我都係多口分享一下經驗,你地呢d大師級,我呢d新仔重要睇你的post學野呢。
Denon 7200 Sherbourn PA 7-350 power amp
Sony UBP-X800  Paradigm studio CC690 center
Martin Logan Descent i subwoofer
Mitsubishi HC8000 projector, 120寸Elite 透聲幕

白鑽玩家

jj3380 發表於 2015-6-9 16:17
pwong師兄,我意思是當cal完後睇戲的時侯試將頭移前3,4吋會聽多好多嘢及到位d,跟著好簡單就將sofa移番 ...

其實道理唔難明白
記憶中樓主的正中皇帝位
前距離約330cm後距離約100cm
如果將支咪放前30cm的話
即前同後距離變成300cm/130cm
前距離你話差10%聽唔到都唔出奇
但後距離100cm變成130cm就相差30%
做成後置聲到步時間早咗同音壓大咗
相信連樓主夫人就算無技術基礎
都會聽得好清楚有問題

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jj3380 發表於 2015-6-9 23:38
玩咗8802a幾日後,基本上我認為你所講的朋友部5530比8802a更夾jbl一事絕對不能認同(可能你朋友在匹配後級 ...

甘勁?
甘要見識下喇
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鑽石玩家

wadee 發表於 2015-6-10 18:53
甘勁?
甘要見識下喇

今日有位用美制名搶品牌前後級老友收到風話要上嚟見識下atmos,點知聽完話要返屋企同老闆開閉門會議

鑽石玩家

華D哥,玩孖15"果位

白鑽玩家

係咪個位同你一樣
全場JBL單吊左右?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

MDLP 發表於 2015-6-10 21:57
係咪個位同你一樣
全場JBL單吊左右?

係兩個JB友打對台

白鑽玩家