設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[討論] E3 2015討論專區

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

哩個年頭,除咗有TVB報導ATV執笠,仲有小眾外媒以卵擊石地抽Gamespot水。事源Gamespot早排整咗個"E3公佈預測",入面乜L都有,包括機會甚微的Trico,但最後竟然唔見Gears of War。此舉連The Coalition阿head — Rod Fergusson都睇唔過眼,喺Twitter留低咗哩句

有關新聞/炒作令我唸返起本地某"毒X媒體"最近post的【E3遊戲展預測:Microsoft篇】,當Gears Ultimate Edition的BETA片段廣傳,而Rod Fergusson又高調表示Gears新作將會參展E3的時候,Gears of War幾隻字仍然冇出現喺文章之中。其實有時唔係冇game玩,只係部份人選擇性無視而已...

Source:
http://www.exlgaming.com/gears-o ... ording-to-gamespot/
http://www.gamespot.com/gallery/ ... 3-2015/2900-174/21/

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

michael.t 發表於 2015-6-9 04:16
哎講得太好了 多謝肥狗師兄賜教
你篇文絕對Sums Up晒現時遊戲界嘅境況同埋困局

偏見唔可能冇,一個問題學生希望唔好成日比人叫罰企,只可惜個底已經花哂,成績同操行的變改那怕班主任睇得出。其他老師或者訓導卻未必想去知道。

第三方作品再少,與第一方獨佔本身唔必然掛勾。雖然話第七代機的遊戲潮早在06年已經開始,但若果搵大家都有的遊戲來定主機高低,咁就真係得返900p VS 1080p的梗可以loop,而我地經常掛喺口邊的日系遊戲亦算唔上係優勢。哩點都係張圖的其中一個諷刺重點,即使帶有偏見。

再講,假設果年真係冇third party喇,咁MS同SONY亦唔可能好似嫻姐一樣話唔關自己事,始終兩者都有至少三四隊實力開發團隊,人地冇唔代表自己可以唔用自家遊戲回應玩家,人地有更唔代表自己有收埋收埋的空間。今年年尾大作頻生,如果連XONE都可以唔比其他大廠面,將Halo 5, 羅拉,Forza 6甚至更多作品一口氣塞入年末商戰之列,我搵唔到有咩理由當PS4連續安排兩隻HD化遊戲比玩家,我仲要用一個比較和諧的眼光去看待SONY的做法。特別係2013年,喺GTAV,Bioshock Infinite, Tomb Raider的夾擊下,SONY足足推出咗戰神,Beyond Two Souls同The Last of Us三款重份量的新作。 無可否認,SONY咁勇與其幾千萬部的PS3裝機量不無關係,但至少哩啲都係重份量的大作,而唔係重份量到可以出同捆版的HD合集。

當然,同一翻說話亦可以原原本本地還返比2013年的X360或者上年出HALO MCC的XONE,但MS炒得絕大部份都係重製而非純粹高清化。好吧,嚴格mod,翻炒就係翻炒,重製都唔係藉口,即使我無視MCC,我仲有其他非趕工+少bug的新作可以玩。再行前一步,連質素都唔睇,講數量其實大家都係平起平坐。因此踢唔踢個波落PS4身上,結果都係一樣,《DriveClub》唔會變成神作,《The Last of Us Remastered》亦唔會變成新作, 而XONE果堆獨佔/半獨佔作品更唔會因為遊戲荒而變得被PS4/WiiU玩家重視。而三部機的高低之別根本上就係比一大堆炒作同玩家偏見所做成,所以我話香港係個福地,日系遊戲基本上就係PS機的神裝,所以PS4有game,盡抽,冇game,no one gives a damn,我有日系所以其他機種就冇game玩喇,比我或者都會咁唸。

其實我相信SONY又好,MS又好,投放喺第一方的資源唔會差太遠,分別在點樣利用。之前有講過,如果14年的XONE可以同PS4平起平坐,咁那怕5~6小時流程的1886未曾完成,佢都好可能成為2014年的PS4大作。結果係PS4大賣過千萬套,SONY都唔急喇,由佢延期。15年的PS4,破二千二萬台,Uncharted 4? 我地要質素,延期吧。站在第三方利益,其實幫第三方做宣傳搞關係遠好過搞咁多獨佔。只係論慧眼,SONY遠不及MS。《Destiny》據說只係微軟睇過sample後唔buy而已,否則SONY未必掙到宣傳獨佔。

Project Morpheus,講成功與否我覺得早咗啲,始終VR都係岩岩起步,而且有兵家必爭之勢,唔似得Kinect做獨市,冇任何third party去承接技術同熱潮。加上Project Morpheus的最大對手無疑係Oculus Rift,一比之下都有優勢。前者講到底都係基於二千幾萬UP裝機量的設備,一部PS4講緊係3千蚊倒,而後者起碼要GTX970起標,短期黎講門檻顯然較高。不過同時亦有隱憂,Oculus Rift遲吓預計會對應PS4。消費者有選擇,有比較,自然未必會揀Project Morpheus。就好似PS原廠耳機同Turtle Beach的關係一樣。

銀級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2015-6-9 21:16
哩個年頭,除咗有TVB報導ATV執笠,仲有小眾外媒以卵擊石地抽Gamespot水。事源Gamespot早排整咗個"E3公佈預 ...

我諗起2014年GOTY係魔多之影, 一樣係得啖笑...

黃金玩家

除左神谷英樹的scalebound之外,早前ign預告將於16號公開platinumgames的另一新作。而咁岩platinumgames在twitter公開了vanquish的遊戲畫面,似乎係暗示vanquish 2即將公報? 然而, 有留意開platinumgames的玩家都知,其公司的twitter及Facebook幾乎天天都會向外界宣傳自己的舊遊戲。但如果係屬實,我唸我都係時侯入返部ps4
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

oh ya....
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
@肥狗仔@ + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

好緊張~今晚就到XBOX喇。除了Halo 5,其他Rise of the Tomb Raider, Forza 6,同Gears HD暫時預計年內出,希望唔好延期。

黃金玩家

MS同SONY的發佈會完咗,少少感想

Microsoft
內容:
- 當PS仲推緊PS NOW的時候,我完全唔記得咗有向下兼容哩回事。只可以話硬件的東西可以靠軟件去化腐朽為神奇。

- HoloLens玩《Minecraft》雖然震撼,不過HoloLens幾時出係個問題。如果件貨要到2017年先上到市,咁其實只係一張空頭支票而已。

- 《Halo 5》劇情模式畫面與4代差不多,不過人物的動作卻多了唔少。整體就係4代加強版。然而,就Halo 5 BETA的表現仍然叫人期待。

- 《Forza 6》畫面就符合預期,要知道係1080p/60,然而發佈會時候Turn10只係犒來犒去,播完片就算數,又唔講新功能。哩點令我覺得新作與舊作相比純屬加強版。尤其本作都係公佈咗短短幾個月,我地對遊戲了解唔深。

- 《Rise of the Tomb Raider》玩法都係果啲野,畫面可圈可點。今年可以玩到我已經心滿意足喇。

- 《ReCore》稻船敬二新作,得概念片,但睇得出用能量珠去驅動機械人。感覺唔錯。

- 《Gears 4》出年重頭大作(唔delay的話),畫面冇太多出彩地方(對比返當年1代的成就),不過感覺係完全變咗驚慄遊戲。當然,一段小demo反映唔到遊戲的全部。

presentation:
難睇(真心),可能遊戲太多喇。好多製作人上台一聲hi,之後已經拎起手掣演示遊戲。更甚者,《Gears of War Ultimate Edition》重製後的畫面比起Halo 2周年版仲要強,但製作人竟然以文字說明就算,其他自己上網睇,及後衝忙地開始demo Gears
4。

Sony
內容:

- 《Trico》(The Last Guardian)其實唔洗講架喇,佢邊年出我就邊年入PS4。當然要出年先有呢。

- FF7重製,完全冇唸過會成事。我見一段CG已經讓玩家高潮。但大家都冇唸過當FFXV可以拖咁多年,一隻FF7重製要何年何月先玩到。

- 莎木3,要去到上台公開集資... 其實大家係冇信心定點。

- 《Horizon》睇落唔錯,可能係Witcher 3果類RPG。應該係必買的遊戲喇。

-《No Men Sky》,第N次演示,歡呼聲一次比一次少。我都唔多講喇。

- Project Morpheus,其實我預佢會有正式名同售價... 睇黎之前Oculus Rift的公佈亂了SONY的陣腳。

- 《Uncharted 4》地圖非常大呢。玩法都係果啲野。

presentation:
比XBOX果個好得多,起碼上台嘉賓真係可以"講game",而唔係趕時間。

總結:
今年MS同SONY稱得上風水輪流轉,亦可以話墨守成規。前者少有地用第一方遊戲撐場,而後者則好似上年MS的E3發佈會一樣,不斷搵Third party上台爆足個半鐘,當中不乏好似上年No Men Sky的"WOW....."時刻。可是如果冇咗莎木同FF7哩啲驚喜空頭支票,相信今年SONY真係冇咩賣點。之前亦粗略估計過今年下半年PS4會以第三方獨佔內容同埋HD remastered安撫玩家,哩家睇黎亦的確係咁樣,冇第一方大作。而且比起上年更少。雖然我係XBOX fans,但理性睇返今年兩廠的E3表現,MS發佈會就係再一次強調大家已知的作品,大部份都係2015年推出 (2016年果啲留返8月GC公佈); 而SONY則擺出強大的第一方及第三方遊戲,但我地都知道哩啲game與今年都係無緣的。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告
stussywwy + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

VANQUISH 2無消息?!

黃金玩家

Will 發表於 2015-6-16 12:52
VANQUISH 2無消息?!

據說係變形金剛,但要等到今晚先會揭曉。