設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 耳擴的配適性: 當 MK6 遇上 MK8se (全篇分享完)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑翼菜鳥 發表於 2015-6-24 22:02
因為看到膽機而吸引上水
近期新玩CD機和基本系統改善(主要是電源)  ...

基本系統改善呢個話題好吸引,尤其是電源,你老哥心情點先?係呢度開帖講還是私聊?還是出來摸住酒杯,啊,係咖啡杯傾?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

咦?有杯?唔好理 咖啡 定 酒(呢輪有少少事,少飲),都好吸引。

講開電︳最簡單係早年不少人玩的「魚炮」,而我用的,由之前用的工業用隔離牛,到家陣反撲歸真,被動式的

其實早陣子在師兄的「 極品毒氣室」內有出現過。

專業玩家

moliu 發表於 2015-6-25 00:40
咦?有杯?唔好理 咖啡 定 酒(呢輪有少少事,少飲),都好吸引。

講開電︳最簡單係早年不少人玩的「魚炮 ...

師兄可以介紹下"魚炮"嗎?
有興趣知多D~

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

edgeyim 發表於 2015-6-25 02:18
師兄可以介紹下"魚炮"嗎?
有興趣知多D~

魚炮者,實為最簡單的並聯電源處理器,只在火線(Live)及零線(Neutral)之間接上一枚(或並聯數枚)細數值及耐高壓的電容,提供旁路供高頻雜訊流過。

樣子由土炮式自行製造︳或如這個的「電源濾波筒

專業玩家

moliu 發表於 2015-6-25 14:33
魚炮者,實為最簡單的並聯電源處理器,只在火線(Live)及零線(Neutral)之間接上一枚(或並聯數枚)細數值及 ...

哦,明白,師兄你呢個原理係唔係一樣?
見到有兩粒唔同層電容,係咪自己配搭出黎?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

edgeyim 發表於 2015-6-25 16:10
哦,明白,師兄你呢個原理係唔係一樣?
見到有兩粒唔同層電容,係咪自己配搭出黎?

用唔同的電容,梗係有原因的!

至於如何組合,我實未有這個能力,都係由友人(毒友)提供

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-6-24 23:55
基本系統改善呢個話題好吸引,尤其是電源,你老哥心情點先?係呢度開帖講還是私聊?還是出來摸住酒杯,啊 ...

沒有你想像那麼,只是把古董的日立喇叭線+樂聲美國頭升級而已,再加個新排蘇,問題只是安放位置太高很辛苦....
家中有太多CD還是有D機比較好
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

黑翼菜鳥 發表於 2015-6-26 20:41
沒有你想像那麼,只是把古董的日立喇叭線+樂聲美國頭升級而已,再加個新排蘇,問題只是安放位置太高很辛苦.. ...

恭喜菜鳥兄 又有新玩具!

講解下好wor~~~

黃金玩家

moliu 發表於 2015-6-26 22:23
恭喜菜鳥兄 又有新玩具!

講解下好wor~~~

我是看了這個推介買的:
http://www.feversound1.com/141112-pro-ject/
純轉盤,有齊你想得出的所有數碼輸出,Word Clock,結構結實價錢$7K 樓上,
自帶升頻(一般只到88K如果用原廠DAC行Sonic Out可上176/192)
如果想音質更進一步最好升級原廠的升級牛,因為原廠供電的膠牛很一般,
而且升級牛也可以給4架同廠機供電(單output牛代理商沒有現貨只可以訂購,所以買了4output)
現在組合是CD Box RS > Audio Quest Diamond AES/EBU > LUXMAN DA-06
感覺上比較之前的馬仔SA-15S2 行SACD 還要好一些.......
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

黑翼菜鳥 發表於 2015-6-27 18:18
我是看了這個推介買的:
http://www.feversound1.com/141112-pro-ject/
純轉盤,有齊你想得出的所有數碼輸 ...

咁得?要找機會試聽好了~~~