設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CD機] 一個可能是很蠢或你們已經討論過的問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我想請問大家,你們買機時(已選定型號,亦傾妥價格),跟著會﹕

1. 一定要試機,確實無問題,機身冇花,馬上自行帶走。

2. 信任店舖,交錢落單,約好日子叫店舖送貨。

小弟朋友之中,兩種態度都有,試機派認為,很多店舖都十分古惑,試機帶走才最安全,否則送來那部可能是陳列機或有花痕,隨時引起爭拗。

送貨派則認為,根本唔驚得咁多,店舖要出古惑,當住你開箱一樣可以出到古惑。而且音響器材往往十幾二十 kg,何苦自己抬到身水身汗,送到黎真係有問題就落舖頭同佢地開片。

請問各位意見如何,有沒有一些經驗真的出現過問題。

(小弟最近想買一部機,淨重 13.4 kg,連卡通箱相信是 15kg 左右,音響器材而言已經唔算重,不過大熱天時可以避得就避。不過,若果很易出亂子便唯有自己去抬好了,先行謝謝各位意見。)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我住天水圍, 都係試機派, 自己check自己車回家,黑店 出得古惑, 錢已入袋, 怕乜你開片, 你人多定佢多? 慢慢同你玩都未遲
叫架貨van比多少少, 車到屋企樓下有幾辛苦呢

我只會信代理的送貨, 其他一定自取
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
titus614 + 10 + 10 絕對認同
kinhungw + 10 + 10 絕對認同
Tomy + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果真係買機,我帶手拉車,自己車走

進階玩家

hkboy 發表於 2015-5-20 08:01
我住天水圍, 都係試機派, 自己check自己車回家,黑店 出得古惑, 錢已入袋, 怕乜你開片, 你人多定佢多 ...

謝謝 hkboy 回覆

你的意見與我一些朋友一樣,他們也說出得古惑既舖頭根本唔怕你去嘈,我認為也有道理。

我上次買機時是叫他們送貨,與你說的一樣,正正是代理( KEF 尖咀店)。我心想,我買的是你的產品,斷估都唔會咁無良出古惑卦,結果也沒問題。

請問其他版友的經驗呢,尤其是發生過問題的經驗。

進階玩家

神風怪盜kid 發表於 2015-5-20 08:33
如果真係買機,我帶手拉車,自己車走

謝謝神風怪盜。

暫時二比零,帶走派佔上風。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

如果係代理或者相熟既買,梗係要佢送

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

verygoodman 發表於 2015-5-20 08:40
謝謝神風怪盜。

暫時二比零,帶走派佔上風。

我會首選1 ,
但家中嘅器材有一半
係等送貨,
例如對座地喇叭,
同埋成百磅重嘅音響櫃 。

進階玩家

Tomy 發表於 2015-5-20 08:48
我會首選1 ,
但家中嘅器材有一半
係等送貨,

謝謝 Tomy

哈哈,終於有半個送貨派了,加上 patkwok 兄,共有 1.5 個。

的確,有些器材近百磅,不是自己願意便可以帶走的,而且這類產品可能根本沒有現貨,需要訂貨。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

verygoodman 發表於 2015-5-20 08:37
謝謝 hkboy 回覆

你的意見與我一些朋友一樣,他們也說出得古惑既舖頭根本唔怕你去嘈,我認為也有道理。

樓主又令我諗起
數碼坊不愉快經歷,
陳列品當新機賣,
詳情唔再寫(已寫過幾次),
當年見佢响音響零售界都算
係大公司,專賣高價音响,
無現貨就比錢等送貨,
打電話、亦返過舖頭抝數,
佢堅稱係全新貨,
部機無事,距絕換貨,
(當時部機係無事),
半年後出事,部CD盤壞,
上去D&M維修,
D&M話根據電腦記錄,
我套機係比舖頭Display嘅機,
壞機原因係機內象膠圈老化,
只得三個月保養,要收維修費,
抝數之後免費幫我整番,
整完半年後又再壞,
呢單嘢有師兄幫我翻譯後
e mail嘈到去日本D&M,
無用的,日本總公司又係
發返嚟比香港D&M跟進,
香港D&M致電來,
又話更新咗電腦系統,
無任何相關記錄喎,
叫我抬部機比佢再整,
會計番平D喎,
整佢條鐵咩!
之後先知D&M同數碼坊
有千絲萬縷嘅關係,
攞出鴨寮街整好過~

所以成日見師兄們
話幫襯行貨有保障,
自此一役,行貨、水貨
根本無高低,只會比人食
多浸錢,有水貨我會買水貨。

黃金玩家

金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

第一次買 成套機時 便 送貨 ... 部 CD機 吾夠 2年已出問題 ... ... 音箱 於 清潔時亦發現在 螺絲 生銹 (但先說明小弟家勁潮濕) ... ...
亦有試過自己即場開箱看,但無試機 ... ... 自己搬 CD機 回家 ... 約 5kg cheap 野 ... ...

不過 電子野 我始終信 "運" ... ... 就算是行貨都有可能 出問題 ... 因 出廠 QC 不是 百份百 完美 ... 只是 行貨 運輸理應較 "輕手" ... 應該 不會 掉貨落地 ... ...

暫時 單一最貴都是 電視 ... ... SO Ling 送貨 ... 代理拆箱裝機 ... ... 2年來都無乜事 ...
A.C. Spectrum DIY
Sharp LC-52LX830H
Philips BDP 2980
PD-10-K, Foobar
CA 351C
CA 651A
QED Ruby Anniv. Evo. Spk Cable
B