設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: maleo

[討論] Mr.Speakers 改朝換代之 "從此棄用Fostex單元"

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-5-20 16:45
AP  用家會唔會有得比錢上 Ether 呢?

不過現在個個 brand 出新品都好快下,買家真是只有養成心理準備好... ...

無記錯是 5 月落單的有 refund。

以前 Mad Dog ->Alpha Dog-> Alpha Prime 是建基於同一 driver 和頭架,所以可以補差價 upgrade, Ether 是新 driver 新支架,不能被價 upgrade 的!

其實現在比較敏感的不是短期出新品,而是 EOL 減價傾銷!佢出 Ether 時大家無問題的!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

不過只是USD 200 DISCOUNT, "傾銷" 好像又不太是 WOR....K812 那些不是更中招.

可能我是外人不上心啦, 不過我想的, 反而是其實問題, 比如, 出晒貨那公司有沒有 PARTS 去 FIX 有問題的機呢等.....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-5-21 15:40
不過只是USD 200 DISCOUNT, "傾銷" 好像又不太是 WOR....K812 那些不是更中招.

可能我是外人不上心啦, 不 ...

呢 part 我反而有信心既, 無論 Fostex 還是 Mrspeakers, 手上都會有 spare part inventory 做售的,相信 Dan 又未至將手上最後一set driver 都用 mod 成 dog 的。

正如你所說,我確是因為 Sony 和 AKG 的插水情況而這兩隻牌子特別有介心的。 Sony 野我一定等 3-4 月後個價穩定 D 才考慮,或選擇二手。例如 Z7 現在天貓國行已見 2599 RMB, 插水情況對品牌其實確是有負面影響的。

AKG 是另一套問題,前香港代理的 pricing strategy 確是惡頂的,當日香港推出 K812 時標價 HK$13,980,街街最平好像都要 $11,xxx,但同期國行是 6500 -6800 RMB。後來突然下調到 $8888 才算是和國內持平。 K3003 的售價也同過山車,你話我小氣都得,但我確是認為這是有負面影響的。
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實要數的話,3大也是有大幅減價的 hd800 慢減,間好像重加過一次,但現在也平好多,T1 就只是比 k812 好 點,但可以說減價其實真是小問題,要知俗語也有說早買早享受啦.....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-5-21 17:47
其實要數的話,3大也是有大幅減價的 hd800 慢減,間好像重加過一次,但現在也平好多,T1 就只是比 k812 好  ...

6 年中間有 price adjustment,和 6 個月便 EOL 然後 last batch 減 20%,其實是大分別的

星級玩家

新仔玩家

t1174 發表於 2015-5-21 15:40

可能我是外人不上心啦, 不 ...

老實講,我認同t1174師兄既睇法。

Mr.Speakers呢個Promotion減幅唔大,而因為零件貨源問題而進行清貨減價等等商業考量,我覺得未至於Andy師兄所講到咁唔能夠接受。也許因為局外局內人之別,以及我一般買玩具都係打算自用長玩,而非買賣轉手既玩法啦。不過相較之下,我覺得買AKG既玩家好似更受打擊。AKG換代理以致跌價,K3003/K712/K812減幅之大,前者達50%,後者亦於一年內跌約40%,遲買平既幾千都真係唔係小數目。

反而Mr.Speakers對於Alpha系列維修方面令我較有顧慮。暫時睇起上黎,Mr.Speakers似中小作坊多於似廠商,對於缺元件產品既保修未必有足夠經驗,始終有保留元件以及能否長期應付返修產品係兩回事,也許都要等時間過左先能下判語。雖然唔算係令人討好既品牌,但HiFiMAN對於HM-801既保修元件存貨無記錯做得非常保守,呢點我幾欣賞。雖則話平版耳機單元理論上長命過動圈單元好多,但相信要能夠好好量化預計維修元件存貨充足率,應該唔太算係易事。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-5-22 03:01
老實講,我認同t1174師兄既睇法。

Mr.Speakers呢個Promotion減幅唔大,而因為零件貨源問題而進行清貨減 ...

Dan Clark 唔係 sell remaining stock, 而係買晒 foster 的 remaining stock, 然後做一大 lot 的 last batch Mad Dog/Alpha Dog/Alpha Prime, 所以佢唔需要補 inventory 做維修, 只係在這的次入貨時扣起一些便可以了!

AKG 插水事件,其實都好多人叫救命,但起碼大家肯 search 一下 US/大陸都知香港個價虛高。

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-5-22 09:38
Dan Clark 唔係 sell remaining stock, 而係買晒 foster 的 remaining stock, 然後做一大 lot 的 last ba ...

我有睇到Headfi Sponsor Page所以知道今次所講到既最後批次係並未生產,而至於上面所提及到估算保修零件數量係一個數學問題,保留太多自己吃虧,保留太少則怕好快有手尾,不論今次批貨零件在手與否都係一條constrained optimisation問題。不過我又唔係廠家亦唔會買Alpha系列,與我無關就係啦。

至於價錢方面,我覺得牛唔飲水唔㩒得牛頭低;當初咩野價錢出左手就証明當時個買家認為個價錢合理,之後減價買家對賣家心裡扣分還扣分,無得點講公道唔公道既。就正如Euro大跌再加上2015年新Pricing,我有兩件玩具加埋蝕左都成8,000蚊港紙,但與人無尤,就無謂心態唔好怨太多,好好享受下手上有既野就算啦。至於因為定價或者清貨策略而對賣家唔歡喜,就列入黑名單囉? 我都入左好多個品牌/店家落我黑名單架啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-5-22 09:53
我有睇到Headfi Sponsor Page所以知道今次所講到既最後批次係並未生產,而至於上面所提及到估算保修零件 ...

是話佢這個做法不厚道,好似「從來沒有」黑名單,只係話要考慮清楚,不能好似以前咁 assume 佢有 walk extra mile 去保障既有客戶!

入黑名單是你說的,不是我說的,不妨再睇一次吧!

幸好他們的產品質數和售後服務仍是一等一的,所以我仍會對他們的產品十分期待,但以後落單前會特別小心囉!

星級玩家

新仔玩家

Andykong 發表於 2015-5-22 10:01
是話佢這個做法不厚道,好似「從來沒有」黑名單,只係話要考慮清楚,不能好似以前咁 assume 佢有 walk ex ...

Andy師兄又唔需要太Adversarial,我並唔係講話師兄你有講入黑名單如何如何。黑名單一說係就Andy師兄指AKG一事多人叫救命,我籠統一個開笑玩式建議,亦係我自己做法,興趣玩得輕鬆先開心。

有太多Assumption或者解讀對我黎講太沉重太辛苦,我自己開心輕鬆玩就算啦。我自己玩法就都係個句,價岩就買,唔岩咪罷就,若果對某品牌睇唔順眼就入黑名單唔幫襯。

認真執著既心態我都係傾向保留返係其他範疇就算啦。