設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] The Witcher 3 下週出了

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

gashapon 發表於 2015-5-28 11:24
無錯....為o左升呢我先走去打多d side missions. (之前都有講想快手打爆一次機先再慢慢細玩) ...

明白的,大家玩法都不同,有啲就鍾意清完才打故事,有啲就對小遊戲冇興趣,只係快快打完故事就算了,有啲就咩都唔理,即爆機就放出二手區
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

DVD迷 發表於 2015-5-28 11:55
明白的,大家玩法都不同,有啲就鍾意清完才打故事,有啲就對小遊戲冇興趣,只係快快打完故事就算了,有啲 ...

一般我玩得隻game都想盡量100%完成~不過由於唔想重複太多, 所以會快快手玩完一次, 知道邊d野重要, 或是可以做o左先, 咁再玩就唔駛太浪費時間~

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kl122002 發表於 2015-5-27 23:09
我覺得W3 是真的找回以前"大作"的感覺, 有quest, 有story, 有choice, 畫面又好,  
至少玩到現在 ...

好同意師兄所說
Oblivion, Elder Scroll: Skyrim,新至Middle Earth: Shadow of Mordor 都有玩
但呢隻真係好唔同
個故事又引住去玩
超大map超多sidequests畫面勁正(1080p, 全'High' settings)
加上啲女都好得
我用PC玩,Loading一啲都唔慢,基本上都唔會好似Bloodborne成日死所以唔洗Load

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

gashapon 發表於 2015-5-28 12:05
一般我玩得隻game都想盡量100%完成~不過由於唔想重複太多, 所以會快快手玩完一次, 知道邊d野重要, 或是可 ...

同意師兄想法
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

老而不

lemonstar 發表於 2015-5-28 12:06
好同意師兄所說
Oblivion, Elder Scroll: Skyrim,新至Middle Earth: Shadow of Mordor 都有玩
但呢隻真 ...

如果你問我打分, 玩左甘耐  (動作RPG 真是苦手...) 我的感覺是....
畫面 是真的很美.
loading多左D (<--人人的用機不同吧?)
角色的動作比起舊作自然多少少. 不過如果可以上sims 4 的自然感就最好了 (當然千萬不要被EA食了)
mission有好多, side mission 更是多到有少少想drop走一D . 是很寫實的把那個witcher 的世界帶給玩家 (witcher是賞金巫師獵人, 大眾又怕又想要)
文戲的場面比想像中多, 而且新鮮.
唔知有沒有後續?  
還是好音樂最好.

星級玩家

好好玩呀, 晚晚玩到唔想停,隻人中已經放埋一邊喇
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-5-27 23:09
我覺得W3 是真的找回以前"大作"的感覺, 有quest, 有story, 有choice, 畫面又好,  
至少玩到現在 ...

細個果陣,大作產出難度冇咁高,又冇DLC,遊戲內容同完整性都比較強。去到哩個年頭就係大投資黎,在故事層面,9gag張改圖已經充分反映,就算冇Witcher3,都唔代表Destiny有故事。

不過都好難搵佢同其他game比嘅,隻隻game側重的地方唔同,CD Projekt Red選擇咗用與玩家最易產生共鳴的故事劇情去落手,加上半sandbox的結構,仲有RPG的升級收集基礎,猶如帶北歐色彩的Red Dead Redemption咁。

但站在內容層面,換著係其他RPG,好似borderlands, elder scrolls, 甚至人中之龍,都有豐富的升級/支線。視乎玩家係咪滿足於純粹的文字解說,或者重覆的任務內容﹑小遊戲...  換個角度,如果當年Atlus整Persona 4的時候有咁大筆資金去開發,咁最後會否達到同Witcher 3一樣的高度?

當然哩啲只係假設問題,我都玩咗幾日,哩隻Witcher 3絕對有機會問鼎2015年GOTY,份量大,畫面好,又有誠意,只係除咗每個quest的presentation,哩隻game的吸引力與一般sandbox game的代入感幾近一樣,所以我個人會更欣賞開發團隊在故事上的處理及努力而非內容上。始終哩幾年有兩樣野太易混淆: 創意=好玩 ; 故事=龐大。好玩的話,本作經已俱備,版圖亦非常之大,至於內容係咪都係龐大到一個點,以至可以同其他RPG作品明顯區分,我可能要玩上一個月先可以定奪。

評分

kl122002 + 10 + 10 玩家分析

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

《The Witcher 3: Wild Hunt》喺我眼中其實係《The Witcher 3: Side Quest Hunting》,白果園村水井女鬼任務甚至比殺獅鷲獸仲要精彩。支線任務都有咁細緻的動畫及故事,市面上真係唔多喇。所以哩家都會集中玩哂支線先繼續主線。唯一不滿就係字體同XONE版的frame pacing問題,遲下會有新patch做返lock 30fps~

據說係XONE版唯一出現1080p的地方,個人覺得翻譯才是亮點。

Screenshot-Original (10).jpg

話係真正次世代畫面就太誇喇,不過抱住"睇人縮水"心態的玩家應該會好失望吧,動態天氣加強大光照追蹤,當中的震撼力不容小看。另外操作相比起上一作,用手掣玩感覺更加得心應手。鍵位設計得宜,專攻槍車球的XONE手掣亦冇任何壓力
Screenshot-Original (9).jpg Screenshot-Original (8).jpg Screenshot-Original (7).jpg Screenshot-Original (6).jpg Screenshot-Original (5).jpg Screenshot-Original (4).jpg Screenshot-Original (3).jpg Screenshot-Original.jpg Screenshot-Original (2).jpg Screenshot-Original (1).jpg Screenshot-Original (1).jpg Screenshot-Original (2).jpg Screenshot-Original.jpg

評分

kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我覺得D side quest 都有故事有語音果下野先勁, 每個side quest都有獨立小故事, 唔係話出去隊lum十隻嘍囉咁.  上面有人話side quest多, 我諗你玩過Dragon Age: Inquisition 的話就唔會咁講, Dragon Age side quest 係比The Witcher 3 多一倍都唔止但大部份都好無聊...

暫時對隻game唯一不滿係藥水要屈你整, 點解呢D大型RPG (Skyrim, Dragon Quest: Inquisition, Witcher 3) 成日都要搞一大輪先整到D物品, 又要搵材料又盛, 好似FF咁、直接買或打大佬局跌裝備咪幾好, 你話MMO就話姐. 有D人會覺得係樂趣但我就想玩故事多過搵料砌野. 尤其係D藥水洗唔洗咁煩呀, 好不容易找到 Alchemist 點知得D料賣而無藥水賣, 真係啤一聲.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我玩o左一星期左右其實都真係上癮, 可能我是PC版, 我又唔覺load好耐, 另外畫面真係一流. 不過有少少唔滿意的地方就係, 有時行行下無意之間會跌死o左....另外"witch sense"都幾眼花下, 特別係你要hold住佢不停搵腳印, 氣味果d...仲有就係有時行路會行得太快, 明明想開門點知衝過龍 撞o左埋度門...另外如果未有way point, 下下騎馬去d城市有時都幾花時間下. (例如某幾個地圖最右的地方, 因故事mode唔需要去果度) 同埋有d地方明明跟住mini map條線行都可以行行下比座山阻隔o左要自己再搵路. 不過講真, 好耐無玩過咁爽的game, 自由度真係好大, 大到有時都唔知做咩好~ 可能搵一次一入城見人就斬睇下會點先~~ XD

ps: 見有人話d字太細, 不過可能我玩返英文, 所以我又唔覺有問題)