設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] The Witcher 3 下週出了

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

nicebeebee 發表於 2015-5-17 17:03
迷兄!最重要個"點"未講喎

師兄,你最關心“點”問題,衣嫁有答案了,好彩行貨都有得睇點點播…

[YoutubeHD]5PeipognJm4[/YoutubeHD]
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

P同x畫面差唔多。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-5-20 22:41
可能我打機同睇戲比較寬容少少....故事好睇情節精彩我就收貨了. 畫面呢家野....邊得閒研究Geralt的頭髮.  ...

睇個人心態吧,電影始終係一段錄像,一段帶有舞台元素的平面紀錄。只要家中電視對應返影碟的解像,我起碼可以接收到70~80%影碟內容,講緊係電影本身的內容同影碟decode或修複質素,其餘真係靠器材。不過器材唔同,影響的最多都係影像音效,電影內容係一樣的。

但遊戲嘅,3D向量世界,解像度可以無限大。正常肉眼可以分得出的貼圖﹑粒子﹑光照質素,甚至部份物件的出現與否都係在乎部機,可開可關,亦即話玩家玩的遊戲內容與主機強弱息息相關。indie game / 部份戰略game可以無視,不過以往PS2時代,PC與主機差距仍然係比較明顯,特別係Half-Lift哩類game亦只有PC可以做得到,就算推出家用機版,好似Doom3可以連內容都刪的。

好吧,上一代機時候都叫做有某一兩隻game對GPU好有要求,例如Crysis, Crysis 2 DX11或者Metro,但依家冇哩支歌仔唱,除非上到4K,內容上的差距本身就好少,多平台game,PC的優越感取決於遊戲。可能過一兩年有隻真係叫console玩家羨慕的顯卡殺手出現都唔定,但當我地睇返Crysis 2, Witcher 3, Battlefield 4, Watch Dogs哩類標榜畫面的遊戲最後被家用機拉到一個倒退水平,咁4K / 60fps > 或者係玩家少數公認的優勢,情況其實同上面的電影差不多,但考慮到日後的硬件在同一價位下,性能會穩步提升,撇除Nvidia夾埋遊戲商用垃圾優化做市的情況,可能過多3~4年,持中/中高階顯卡的玩家先可以了解PC特效全開的魅力(講緊玩返哩家啲game),當然果陣console應該有好多殺手級軟件出台,PS4/XONE玩家已經各自各精彩,果啲會在意 — "原來買千幾二千蚊顯卡所推動的PC遊戲比起自己幾年前玩的仲要靚" 嘅玩家,相信不在多數,因為"早買早享受"的道理永遠用到落唔同範疇。

Gears 1 with 4K 單單係舊遊戲出4K本身已經係驚喜。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
stussywwy + 10 + 10
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自己覺得故事好唔好玩最重要, 畫面都係次要. 當然畫面越靚就越好越真實啦, 玩上黎都投入d. 不過係"錦上添花"而唔係"雪中送炭"~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

DVD迷 發表於 2015-5-22 02:18
師兄,你最關心“點”問題,衣嫁有答案了,好彩行貨都有得睇點點播…

...

我睇報導佢地為了呢d"愛情動作場面", 花了2日共16小時去做 "mo-cap", 所以應該唔會少o左吧~

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

gashapon 發表於 2015-5-22 17:03
我睇報導佢地為了呢d"愛情動作場面", 花了2日共16小時去做 "mo-cap", 所以應該唔會少o左吧~ ...

呢隻game我第一次玩中文版,好多野講,有啲似1886,不過冇影響我追玩,我覺得好正,邊睇戲邊打,又可以自己選擇對白來影響爆機樂趣,不過我第一次玩,之前頭兩集完全未玩過,唔太職升級武器衣服,又慢,又唔職升好多野就亂打亂撞,在打前有睇過話呢度最好升到果個級數先好去打,但我唔職升就去挑戰,過就過到,不過要死N次先過到,最麻煩就劍,打打下就話我把劍開始爛開始弱了,我照玩住先,希望到時會出本正啲攻略本有教點升級法,加上朋友不停叫我一齊玩gta5,變左呢隻game得好少時間玩下……
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-5-22 11:38
睇個人心態吧,電影始終係一段錄像,一段帶有舞台元素的平面紀錄。只要家中電視對應返影碟的解像,我起碼 ...

無錯.
開發多平台確實會拉低遊戲既質素(我記得好似唔知係ubi定頑皮狗既人討論過E個問題)
但手持高級顯卡既人始終係少數(steam硬件調查行緊DX11顯卡既人唔夠15%,雖然唔準但都算係可以表達出個現況)
而且仲有pc遊戲最大既敵人:盗版同銷量
今時今日pc獨佔遊戲(唔計online game)其實係好難賺到錢
當年witcher2 半年上百萬已經比人講到係神話
但同時主機遊戲(e.g.bloodborne)一個星期就有百萬,就算係1d 2線遊戲半年上百萬完全唔係難事
所以制作人為主機平台而拉低pc畫面唔係一個pc gamer可以用泥鬧主機平台既藉口
witcher制作人都承認如果只制作pc版根本唔可以回本

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

浪漫的一夜情

[YoutubeHD]lH-hGhk2ymM[/YoutubeHD]

1萬

白鑽玩家

老而不

s1011125 發表於 2015-5-22 21:08
無錯.
開發多平台確實會拉低遊戲既質素(我記得好似唔知係ubi定頑皮狗既人討論過E個問題)
但手持高級顯卡 ...

有些玩家請求打機要畫面正, 音響刺激, 動作一流, 只是...點講好呢? 看著gog, steam等熱賣的不再是大廠開的作品時, 直覺上市場的走向是轉變中, 大賣的PC game唔一定再走大作品路向, 有些獨立的小東西都賣得不差.
舊game翻出新HD版是好看, 但入面一早已玩過的, 仲是不是真的值得重玩? 一早已玩過的已成記憶, 再入一個高清的在我而言只是看看當年未看清的事物而已.
又或者是一些人的打機心態在轉變中? 暫時真的很難把一切說盡.

PC的世界比起家用機複雜, 當然有人是見一出新野即買即換,
不過大多數用家, 特別是在的laptop用家下內置的物品不容易更換, 有些更不是gamer, 可能只是找一個game打下甘樣.
甘樣的情況令 PC用家的更新/更換主軸還是走得慢, 甚至比以前desktop放慢.
Game廠出高清PC game令不少PC玩家根本用不著. 我識玩PC game的朋友, 打機開medium 畫面已可以, 其他的可有可無. 與其花時間要畫面, 不如手指靈活多少少在keyboard上飛馳.

我有時只開basic畫面了事, 事故我只打content的人, 唔打畫面或者聲音.
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

s1011125 發表於 2015-5-22 21:08
無錯.
但手持高級顯卡 ...

畫面縮水唔係PC/多平台的專利,家用機的獨佔作品都時有發生,開發機做的同零售機運行的又唔同。早期的Uncharted以至近期的Bloodborne都有唔同程度的縮水。情況其實好普遍,亦都係公開的秘密。PC玩家應該慶幸自己的9系顯卡出黎嘅效果,的確係比家用機更好而唔係更差。

CD Projekt Red的言論一出,大家都聚焦落家用機的問題上,但大家都冇為意要做到當初的畫面,單靠技術而冇資金支持最後都係冇行。只不過當你花咗幾萬銀去砌部PC,你就當然唔會想聽到有班人日日喺度歌頌"PC版同Console冇咩分別",哩點係人之常情。

[YoutubeHD]HtVdAasjOgU[/YoutubeHD]

始終遊戲機同PC唔同概念,遊戲機買返黎,可以玩哂7~8年的遊戲而唔需要擔心任何優化/config問題,而PC的靈活性則比較大,但要玩到80~100%的內容,對家用機黎講,可能係60美金可以解決的事,但PC的話,部機唔夠勁,咁對某啲玩家而言,玩一隻game變相可能就要花400美金。然而哩筆錢可以頂到幾耐? Steam的調查大約都可以反映到玩家的數學能力。

至於餘下會定期升級顯卡的玩家,個數可能連WiiU的總銷量都及不上。所以講實際嘅,撇除宣傳時的麻煩同埋發售後的法律問題,多平台畫面的平衡或者係完完全全的一種商業考慮而非單純的技術層面。(大家以為點解香港仲有VCD賣?)