設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: psb

[討論] 港台經典正歌/情歌 + CD收藏分享

鑽石玩家

psb 發表於 2015-8-23 13:16
台灣音樂創作人無數, 音樂原創風氣和滾石唱片的掘起, 其中李宗盛功不可抹, 這也带动了香港的音 ...

講開 Leslie "寵愛"滾石大碟訪問後, 另一張 "Printemps"大碟CD (下面照片) 裡面有一首佢自己作曲嘅"作伴/以後", 首歌音樂/編曲超正, 背後鍵盤彈奏很美, 每次聽都會好陶醉... 尤其係3:00至3:25分鐘那段琴盤彈奏(下面嘅YouTube視頻), 用Hi-Fi系統 Chario speakers 聽實在太美... , 首歌MTV視頻好浪漫温馨, 竟然有兩個不同版本, 覺得個廣東版MTV比較纏綿浪漫... 個女模很吸引 ,  同 Leslie 也好相配....

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
tlsk + 10 + 10 超正!
dc903 + 10 + 10 nice.
km3232 + 10 + 10 哥哥西帝超正!一定要加分。。。.

查看全部評分

鑽石玩家

鄭秀文 "To Love 去愛吧"。其中一張高質素 Sammi 國語大碟CD, 包括主打單曲 "至理名言" (粵語版"領悟"), "一直到春天過去", 超型嘅 "訊號" 等等, 太多正歌 , 窨樂/電子合成器好吸引! 之前 "多多曬早期CD" post過, 都係擺響呢度分享更適合

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ernietse + 10 + 10 好似跳舞機d女郎!

查看全部評分

鑽石玩家

psb 發表於 2015-8-19 16:22
相信係小弟最喜歡嘅劉德華一首情歌, 電影"龍在江湖"片尾歌...Kenny G 作曲, 果陣時華仔最型, 音樂版本仲正, ...

尋晚聽呢個華仔情歌 2CD+DVD Boxset, 盒boxset响 EBAY 平價入, 全新密封, 聽緊 CD 1 時影嘅相, 曬一曬 :

x

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ernietse + 10 + 10 nice dark leather background!!!
km3232 + 10 + 10 好靚華仔boxset分享!!!

查看全部評分

鑽石玩家

聖誕節假日某天在友人家中聽到呢首歌,即刻上癮 ...同佢借咗該歌手區瑞強嘅真經典兩隻CD返嚟聽,又發覺好多經典嘢,終於在YouTube搵到首歌video,在此分享下,不知他是否原唱,但好聽...

鑽石玩家

psb 發表於 2015-12-27 15:02
聖誕節假日某天在友人家中聽到呢首歌,即刻上癮 ...同佢借咗該歌手區瑞強嘅真經典兩隻CD返嚟聽, ...

區瑞強, 客從何處來, 另一首好聽嘅歌,歌詞彷彿講緊自己嘅童年,好清晰但倍感傷感

鑽石玩家

萬芳, 一位小弟好喜歡嘅台灣女歌手之一 ,尋晚家中觀看萬芳"那些你不知道的夜晚演唱會"3-DVD,好喜歡佢唱"猜心"(一首王菲翻唱過嘅歌)呢段 ...在此分享下,唔知師兄有冇聽佢?

x

鑽石玩家

psb 發表於 2015-6-28 13:38
許冠傑被忽視一首好美麗情歌...愛是無言

尋晚聽番一位小弟好敬重嘅前輩許冠傑全集Boxset裡面一隻 "許冠傑'89歌集"大碟CD。裡面一首小弟最愛 "仍是要走", 唔知聽咗數百次,由開始至今,百聽不厭, 一首好靚嘅歌, 首歌段弦音/結他好靚,鮑比達編曲好正....唔知大家有冇留意過?

x

評分

tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鑽石玩家

以前讀中學時有聽開黃小琥。認識佢嘅師兄應該明白,唔識佢嘅以為係龍虎門嘅王小虎。佢最近台灣幾hit, 兩星期前低價Ebay買了全新密封嘅台灣版黃小琥兩張較新大碟CD。昨晚拆開 "愈愛愈明白" 來聽,佢把聲仍然係超晒班 ,香港女歌手同佢有得揮嘅恐怕冇幾多個,咁多年佢把聲完全冇變!! 立吓眼睇 "放心不下" 隻碟封面仲以為係陳淑樺....分享下下面兩首心水

x

鑽石玩家

中學時就係通過 "電話" 第一次認識佢,然後 "不只是朋友", 到最後 "分不到你的愛", "我只想知道你是否真的愛我".... 深深被吸引至今,超班感性soul 味, 念念不忘... 呢幾首都算係佢極品

鑽石玩家

幸運地,最近追得返呢兩張大碟CD,台灣90s經典大碟年代, 不可缺少嘅台灣獨一無二女歌手黃小琥, 第一張處女和第二張絕版大碟CD, 大部份經典都盡在此, 其中包括上面已經提過嘅MTV單曲, 遲到好過永遠錯過,和熟悉超凡黃小琥聲音嘅師兄分享下, 上面2012年首"對愛期待"聽出耳油 ...

x

評分

tlsk + 10 + 10 超正!

查看全部評分