設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: edgeyim

[隨身耳擴] Schiit Yggdrasil /Fulla 純開箱

星級玩家

edgeyim 發表於 2015-5-13 10:16
機價美金3998
運費美金219~296

五十多萬日元
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問edgeyim師兄之前用邊部DAC/耳擴推TH900?

專業玩家

borrego 發表於 2015-5-13 17:40
請問edgeyim師兄之前用邊部DAC/耳擴推TH900?

無…TH900係Rag入手之後買的。
BTW我之前係用gd-audio NFB12.1 + HiVi H4 + Sony MDR-MA900
未試過用TH900接上去聽

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

edgeyim 發表於 2015-5-13 18:22
無…TH900係Rag入手之後買的。
BTW我之前係用gd-audio NFB12.1 + HiVi H4 + Sony MDR-MA900
未試過用TH90 ...

啊, 這㨾昇級至少兩三Level以上, 恭喜恭喜!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇head-fi最新用家報告話Yggdrasil有兩個問題:

1. 背景唔夠黑 (火牛隔離不足?)
2. 轉碼率時(如16/44轉24/96)會將音樂頭一秒cut掉。

請問edgeyim師兄有否体驗以上問題? 謝謝。

專業玩家

borrego 發表於 2015-5-14 09:53
睇head-fi最新用家報告話Yggdrasil有兩個問題:

可能香港供電系統相對較穩定,我未察覺呢方面問題(唔排除我聽唔出 )

2. 轉碼率時(如16/44轉24/96)會將音樂頭一秒cut掉。
我大部份曲目都係16/44 WAV/FLAC/APE,暫時未試過聽聽下轉其它碼率,或者我今晚試一試先。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
hiyori + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

borrego 發表於 2015-5-14 09:53

試左Win7係播放裝置>內容轉Sample Rate / Bit數,
的確Ygg係會跳Really同轉面板顯示燈,暫停一秒聲音。
但呢個數值應該唔會成日轉呱

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

這個我見過的DAC 也一定會跳啦, 只是1 秒好像時間長了點.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
S.C. + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

edgeyim 發表於 2015-5-13 14:13
我都係禽日先開始,我唔怕佢係咪真係好大分別,我怕我木耳聽唔出咋…
HF上高講夠160hr.係另一 ...

Hifi Headfi 嘢都好, 每次著機一兩個鍾以上聲音同啱啱開機對比係差好遠
所以吾係太熱又吾係炟機如果常用, 長著亦好合理

銀級玩家

edgeyim 發表於 2015-5-14 20:24
試左Win7係播放裝置>內容轉Sample Rate / Bit數,
的確Ygg係會跳Really同轉面板顯示燈,暫停一秒聲音。
...

我返而想知Ragnarok嘅Relay vol control 有無Click 聲? 部機有都無所謂, 而在hp 巳插上時扭音控, 一些低阻/ 高敏耳機會吾會不斷有 Click...聲?