設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: CMH969

[~ 原創影評 ~] 《全力扣殺》- 觀後感!(絕不劇透)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-5-12 13:49
所以加埋綠幕就更加容易處理,話時話綠幕邊個人創既呢?

我估2,30年前應該有吧, 因為我記得小學時參觀科學館, 其中有個項目就係可以坐係一個white screen前, 而個畫面就即時key落其他畫面度, 例如飛上天, 落海etc, 所以應該唔係咩新科技吧~

上網睇原來1930s已經有呢樣野出現!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2015-5-12 13:28
我都聽過, 以前wire係好粗同埋唔可以背負太重的重量,  但依家科技進步o左, 可以幼好多同唔同的用法, 變成 ...

我大佬當年拍Matrix時,班鬼佬叫我哋嘅威也技術做 magic wire... 但時至今日,佢哋已盡吸呢套技術的精華。。。

評分

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gashapon 發表於 2015-5-12 14:17
我估2,30年前應該有吧, 因為我記得小學時參觀科學館, 其中有個項目就係可以坐係一個white screen前, 而個 ...

大概係越用越好吧!

類似既東西自己都應用係PS到啦!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

tiggerjason 發表於 2015-5-12 14:34
我大佬當年拍Matrix時,班鬼佬叫我哋嘅威也技術做 magic wire... 但時至今日,佢哋已盡吸呢套技術的精華 ...

原來有這樣的「稱號」,勁!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tiggerjason 發表於 2015-5-12 14:34
我大佬當年拍Matrix時,班鬼佬叫我哋嘅威也技術做 magic wire... 但時至今日,佢哋已盡吸呢套技術的精華 ...

始終外國成個工業唔係只睇票房幾多, 佢仲有好多"backup"例如研究新的拍攝科技 (camera等), 製片技術, CGI技術, 好多都可以應用在其他地方, 成個工業有晒support. 加上外國地方大人多, 可以拍"budget movie". 香港得幾百萬人, 當1/3人睇戲都係得1億5千萬票房(當$75張飛), 變成唔拍d大路d的題材又唔夠人睇. 但外國可能5%的人去睇已經圍本, 市場唔同好難下下比較. 有人睇自然有人肯投資, 有人投資就有個空間去發展. 我自己唔討厭合拍電影, 只係唔好為了合拍而夾硬加d角色上去. 故事好睇的話, 我理得佢中美俄定同外星人合拍喎~

評分

CMH969 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2015-5-12 14:44
原來有這樣的「稱號」,勁!

係呀,因為他們很少接觸港產片之production, 自以為荷里活動作片係地上最強。但以技體技巧上港産片是地上最強。
所以,當大家睇一代宗師時動作場面時,除咗章子怡個部分外(因為要有美感),有冇血脈沸騰的感覺?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

alleelarry 發表於 2015-5-12 14:43
大概係越用越好吧!

類似既東西自己都應用係PS到啦!

我覺得用綠色/ 藍色background又唔算好深的科技, 重點應該都係後期加工點令到畫面睇起來真實吧. 因為少少燈光上的不同已經會被人睇得穿. 另外就係某d技術點樣拍一次就可以map返晒360度的畫面出來, 甚至係motion capature方便加工~(ie追求更真實的畫面)

評分

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2015-5-12 14:45
始終外國成個工業唔係只睇票房幾多, 佢仲有好多"backup"例如研究新的拍攝科技 (camera等), 製片技術, CGI ...

好多荷里活片就算喺美國同加拿大唔收得,海外票房分分鐘鐘已經大賺!

評分

Nolan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

簽名被屏蔽

鉑金玩家

gashapon 發表於 2015-5-12 14:45
始終外國成個工業唔係只睇票房幾多, 佢仲有好多"backup"例如研究新的拍攝科技 (camera等), 製片技術, CGI ...

師兄你用市場角度去分析呢件事係無可厚非的。
但切記一樣嘢,呢個世界任何一個市場無可能一年365日都播大片,動作片。創意的核心是多元化,百花齊放。這樣才可吸引觀眾。
好似全力扣殺咁,一個好劇本,演員,再加上適當的動作场面配合上來。变成受歡迎的電影。
說來容易,但操作起上嚟一啲唔簡單。

評分

alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

tiggerjason 發表於 2015-5-12 15:11
師兄你用市場角度去分析呢件事係無可厚非的。
但切記一樣嘢,呢個世界任何一個市場無可能一年365日都播大 ...

我明白呀, 如果只拍一種電影一定死, 等於再收得的avengers如果集集都一樣, 拍多幾次都無人再追了.

可能我比較現實啦, 始終要依靠外來資金的, 就要俾人話事. 一間公司個board都係最多股份果位話事啦. 又要人投資, 又要人咩都聽晒個導演講, 相信少之又少. 不過香港人最叻是食腦同走位, 一定有一個位置是兩者都照顧到的. 其實除非純粹想拍自己喜歡拍的東西而唔care有幾多人睇, 否則唔多唔少都要照顧返大眾口味. 等於廚師唔係自己由自己煮就可以except人地來吃. 例如我煮牛腩好食, 點知去到一個地方原來是食素的, 咁只能改變自己, 唔通叫所有人就晒自己咩? 另外其實我成日都覺得如果一樣野下下都只靠"感情"去維持住, 其實又是否健康?  有時我覺得個矛盾就係, 好似書店咁, 話自己只賣冷門書籍, 咁一定生意差, 市場一定細嫁喎, 唔得怪個市場. 因為多人買就唔係叫冷門書係暢銷書啦. 邊有又係冷門, 但又會好賣的?

電影都係一樣, 我始終相信好睇就一定多人睇, 唔駛一定要"本土"定加粗口先叫有地道的味道的. 簡單一個故事, 講到個主題就可以了~ 講真西片唔係一定好睇, 我都中過唔少伏嫁~

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +26 收起 理由
getyamasaki + 6 + 6 絕對認同
CMH969 + 10 + 10 絕對認同
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分