設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sugargar

[HDMI線] 當Rainbow Fish 預上摩鬼LPS+Mundorf USB

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-6-1 18:35
現在我用佢地之前做的 30磅地盒,只可以駁一樣嘢。個畫面即時有很大改進,你估我駁係邊?我駁係個 pre-am ...

我喺個地盒post度講話只接一件器材,
成屋器材都有反應,重要被呢度啲大師串。
好彩你証明咗我唔係自已幻覺。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2015-6-1 19:05
我喺個地盒post度講話只接一件器材,
成屋器材都有反應,重要被呢度啲大師串。
好彩你証明咗我唔係自已幻 ...

唔係自己試真係唔信,睇電視都清楚咗好多,條魚係完全幫唔到睇電視的,因為電視不用 HDMI 都有得睇。不過屋入面其他芒就無刻意比較過。
但我的 A 同 V 係由兩個唔同牆蘇供電,分開兩個拖板的。我真係完全俾 KO。
上次用 OBEE 借的那個細地盒完無呢個效果,我估要有咁上下大的地盒先做到。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-6-1 19:10
唔係自己試真係唔信,睇電視都清楚咗好多,條魚係完全幫唔到睇電視的,因為電視不用 HDMI 都有得睇。不過 ...

你可以借畀人返去試下,
一般唔係即時反應,
但過一兩晚會見效。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sugargar + 10 + 10 絕對認同
PhantomGTR + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-6-1 19:10
唔係自己試真係唔信,睇電視都清楚咗好多,條魚係完全幫唔到睇電視的,因為電視不用 HDMI 都有得睇。不過 ...

地盒一定要越大越好,壙石份量直接影响化電效能

黃金玩家

chhanthony 發表於 2015-6-1 19:22
你可以借畀人返去試下,
一般唔係即時反應,
但過一兩晚會見效。

我造個D地盒大约用了50小时後先可以完全有料到,應該係壙石及條銀線都重run in

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sugargar 發表於 2015-6-2 07:51
我造個D地盒大约用了50小时後先可以完全有料到,應該係壙石及條銀線都重run in  ...

地盒真係好神奇, 師兄有無試過, 同一個箱大少, 同一個內部設計, 只係唔同"石+其他材料"的比例, 會有乜分別?
你做咁多個盒, 其實正好可以試到呢樣野. 我雖然都有做過幾個盒, 但次次都唔同設計, 唔同箱.

黃金玩家

obee 發表於 2015-6-2 07:56
地盒真係好神奇, 師兄有無試過, 同一個箱大少, 同一個內部設計, 只係唔同"石+其他材料"的比例, 會有乜分 ...

當然試過,先前已做過4個MK I ,再做6個MK II時改细—半,要達到一机—地盒防止互相干擾既目標,再黎就係入面電器石:白水晶既比例影响最大,由3:1 試到7:1,亦試過用生銹釘/Ferrite 作比較,最後先有現時既效果

只有內在美都係吾夠,所以亦揾左專業設計師配合我功能上既需要幇我設計外形,令到地盒再吾係只可放机後面,亦可以取到老婆permit 順利入屋(因為夠靚仔),真係用左我吾少心思

不過始終自己吾係專業做盒,手工粗左D失禮晒

地盒 MK I

地盒 MK I
IMG_2704.JPG image.jpg

地盒MK II

地盒MK II

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sugargar 發表於 2015-6-2 08:18
當然試過,先前已做過4個MK I ,再做6個MK II時改细—半,要達到一机—地盒防止互相干擾既目標,再黎就係 ...

原來你只係用白石同黑石同鐵.
想知道, 白石的功能, 和鐵的功能? 師兄可唔可以講多D? THX

黃金玩家

obee 發表於 2015-6-2 09:13
原來你只係用白石同黑石同鐵.
想知道, 白石的功能, 和鐵的功能? 師兄可唔可以講多D? THX ...

引用Wilmer Ching 既post:

DIY 地盒留意以下幾點:
1) 用電氣石就係因為晶石内含氧化鐵成份,有吸波作用,再加鐵粉實際功效不大
2) 用石英係因為石英有比較大 o既壓電效果,進一步幫助由電氣石吸到 o既電波進行能量轉化消除,但带壓電效果 o既石英係純度高 o既白石英(任何带顏色 o既石英都含有雜質),所以用黑石英幫唔到能量消化
3) 仲要加其他氧化金属作為吸波材料,唔同 o既氧化金属有唔同吸波特性,用唔同 o既氧化金属調整吸波頻段

具體參考維基百科,search 電氣石、石英、壓電、電致伸縮、吸波材料就知道,我響舖頭都係咁介紹,比人睇埋制作過程添!地盒冇秘密,賣 o既就係一份手工費,當然詳細份量我唔會講,因為係我 o既搵食技倆,正如你識炒菜、酒樓大廚又識炒菜,人地肯比錢去食碟菜,就係差別在酒樓大廚調味 o既功夫,不過既然材料同過程冇秘密,一理通百理明,搞清楚材料功能同特性,其實大家都有機會炒出碟靚菜

禁止發言

簽名被屏蔽