設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] OPPO HA-2 聽後感

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟上兩個星期出差去左上海,於是有機會 “忙裡偷閒”, 去左SIAV 國際高級HI FI 演示會。

http://www.sthifi.com/Article/ViewArticle.asp?id=5427

由於小弟都係玩開便攜野,終於有機會一試 “OPPO HA-2” – 平爆 DAC AMP。只係賣HKD 2,499, 性價比唔錯。以下係一D 聽後感。

1/ 不能不講佢支援DSD 256, 雖然會場內未有機會試到呢個SOURCE, 但OPPO 話支援到呢個格式,”心理上賺左。

2/ 機身算扎實, 同部IPHONE 5 大細差唔多, 手感算好, 有黑色皮包住,感覺算高級。唔睇BRAND NAME, 以為係 BOWERS & WILKINS 出品。

3/VOLUME 係實體”擰”既圓制, 算係幾實在, 小弟用慣VENTURECRAFT VANTAM, 個制上無圓點指示音量, 改為用數字睇音量開關有少少唔習慣, 另外,音量制只作調大小, 另有開關制, 無左果下開關的” 剔撻聲”, 都係美中不足。

4/ 初步聽感,力水夠哂大, 作為LINE AMP 算係唔錯, 但個人認為聲音穩定性唔係好夠,另外,底燥亦都算高,這亦都係平價DAC AMP 定通病。如果用HA-2 當做LINE IN AMP, 我覺得幾唔錯, 幾身夠薄, 推力亦夠

睇返個SPEC, 原來最大輸出功率:唔怪得咁勁。
300mW @ 16ohms
220mW @ 32ohms
30mW @ 300ohms

5/ 另外,HA-2 有BASS BOOST 功能,調校BASS 功能後,低頻厚度顯著提升。作為入門DAC AMP 初體驗,多左呢個功能玩, 係唔錯。

不過, 如果以解碼耳擴一體機來講,唔算聲音好突出,畢竟市面上有VENTURECRAFT, SONY, 等強敵。要爭一席位, 談何容易。但如果以兩千幾蚊,買到呢個質量既DAC AMP, 我覺得算抵俾。

後記: 小插曲,小弟試用IPAD 經數碼輸入 (LIGHTNING CABLE) 駁HA-2, 發現竟然可以用IPAD 的音量制調音量大小, 就這個問題, 我問了OPPO 展銷攤位的工作人員,他們也解釋不了原因。(理論上,數碼傳輸: 檔案應該經由HA-2 作解碼, IPAD 是不可能調音量大小, 如IPAD 可調音量大小, 亦即解碼功能是經由IPAD處理, 而非HA-2), 工作人員回覆是, HA-2 不是很高檔的產品, 這有可能是HA-2 內的軟件有BUG, 所以才出現這種情況。當時我聽完工作人員的解釋後,我是O 了咀。唔知其他師兄有無試過呢個問題。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WallerHomie + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

其實市面上都有機可以係數碼輸出狀態下能控制部player既音量,小弟常用既ADL X1就係咁。
要睇廠方既決定同做法,設計者會選擇保留或者略過機內音量控制。
而且2千幾蚊比埋Line Out我覺得幾唔錯,擴充性大左,不過佢輸出亦算大,冇需要外置AMP。
至於底噪問題其實大部分機都有,最好係跟據部機既SPEC去夾唔同阻數同靈敏度既耳機。
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我用開 SONY A15, 諗緊出PHA-1A定OPPO HA-2

銀級玩家

slche2001 發表於 2015-5-5 14:01
我用開 SONY A15, 諗緊出PHA-1A定OPPO HA-2

PHA-1A喇,數碼直入唔洗加Adapter,體積又夾。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

WallerHomie 發表於 2015-5-5 14:03

但HA2型仔D.....

專業玩家

WallerHomie 發表於 2015-5-5 14:03

咁如果用android 手機呢,用以上兩部,邊部好呀?

銀級玩家

g11 發表於 2015-5-5 14:23
咁如果用android 手機呢,用以上兩部,邊部好呀?

答你唔到,冇夾咁過好難比較。
Oppo HA-2感覺係做比手機用戶,出色既地方係高輸出而非DAC部分。
高階少少既機比如係VANTAM、PHA-3、HP-P1、720 DAC等等都比較著重DAC質素,出黎既聲相對較細緻。
PHA-1A主打高流動性,功率放大比HA-2細成個碼,如果閣下喜歡WM8740既聲音,就相當值得考慮。

專業玩家

WallerHomie 發表於 2015-5-5 15:13
答你唔到,冇夾咁過好難比較。
Oppo HA-2感覺係做比手機用戶,出色既地方係高輸出而非DAC部分 ...

謝謝

星級玩家

WallerHomie 發表於 2015-5-5 13:18
其實市面上都有機可以係數碼輸出狀態下能控制部player既音量,小弟常用既ADL X1就係咁。
要睇廠方既決定同 ...

呢個有少少唔明...

其實.."保留機內音量控制" - 即係等於已經部IPAD 已經做左解碼(DAC) 既工作...

咁亦即係用LIGHTNING CABLE CONNECTION, 只係模擬輸出而唔係數碼輸出....呢度我覺得好奇怪...
OPPO 工作人員亦唔能夠好清楚解釋得到個原因

銀級玩家

jonathonpower 發表於 2015-5-5 17:27
呢個有少少唔明...

其實.."保留機內音量控制" - 即係等於已經部IPAD 已經做左解碼(DAC) 既工作...

入DAC之前,機內既DSP依然交由Player負責,我諗Digital Volume都係屬於依個程序掛。
同理,iPod落DAC機一樣用到機內既EQ,就算係Digital Out,我諗都只係將Decoded Digital Signal傳去DAC。
DAC負責既只係轉換,係解碼工序既最後一環;
我諗好似VANTAM個種級數既DAC機先有獨立既數位處理晶片(非DAC Chip)。