設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Foxco

[請教] 新手求教

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samyiu 發表於 2015-5-5 11:38
Pioneer

哦 明白 唔該師兄

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟覺得, 首先第一樣嘢樓主要諗既係: 你想喺AV/HIFI呢個圈子裡面會玩成點~~?? {:9_419:}

有啲新手可能諗住買套組合睇到bluray就OK, 有聲有畫又未必分得出睇得到高中階同入門嘢有咩分別; 或者諗住試探入毒海, 一步一步成仙咁~~ 呢樣嘢係好重要既, 因為有升級潛力同無既組合可以好大分別, 投資既都唔同~~!! {:9_423:}

建議樓主可以先去吓啲毒氣室(簡單既係豐X嗰啲, 或者去旺角友誠行吓)感受吓啲機出嚟既效果有咩分別, 如果覺得其實平同貴既都分別唔大, 咁簡單啲用套裝嘢已經OK, 無謂夾硬買貴嘢但又唔知點解會買, 搞到POST76啲師兄個個都好似白粉拆家咁係咁推介~~

先了解自己需要係最重要~~!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
dolphinj + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,正如樓上ykluk師兄甘講,你想點玩先?
同埋可以去幾盡?
你目前是專注睇戲
我建議你先選好對前置和中置,搵清楚自己口味,先買其他器材
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人意見,一定唔好買onkyo

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

入門 Amp 黎講 , 我個人覺得 Onkyo c/p 值最高. Budget $10000 以上先見到各有特色. (利申 : Y記用家)

新手入門黎講 , 真係要考慮自己既要求去到邊到...
如果 AV 呢方面興趣不大既 , 咁套裝機都 Okay既 , Oppo 103D都唔使 , Samsung / LG Bluray player $7-800 都夠啦.

但樓主既然想要 103D , 即係都有心玩 AV 野.  咁又何必買套裝機焗死自己無得升級呢.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
depeche_lam + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

Rakehell 發表於 2015-5-5 13:41
入門 Amp 黎講 , 我個人覺得 Onkyo c/p 值最高. Budget $10000 以上先見到各有特色. (利申 : Y記用家)

新 ...

Onkyo 3030開心使用中~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk同wadee兩位師兄咁問我真係唔識答,
我唔知啲貨有幾毒,又唔知自己免疫力高唔高,
可能剔幾下就已經上哂腦,又可能要啪一針先覺得有feel

如果玩落覺得唔夠喉嘅,我應該都會繼續去升級
但現階段我唔知買部咩級數黎試下
或者原來自己好易就滿足,聽乜都覺得好夠都唔定

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Szelong 發表於 2015-5-5 12:33
個人意見,一定唔好買onkyo

師兄,介唔介意分享下咩原因?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實可以直接skip左套裝機同入門機理part,翻到去未開聲set緊果時已經系度後悔,乜都無得set
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Rakehell 發表於 2015-5-5 13:41

新 ...

我開頭諗住買套裝都係諗住貪方便,
因為自己乜都唔識,見佢就咁買一套就可以試埋atmos所以先諗住買嘅
我唔一定焗住自己買套裝嘅

同埋想請教下師兄 咩係c/p值?