設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mingevo1030

[HDMI線] 想揾條Hdmi比magic tv 用

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我以前用TTL(Flat) Digibahn ,前幾個月換左 AQ HDMI 3 ,在65吋電視可以看到差別真是幾大,AQ無論聲畫都好左。
有人會話妹仔大過主人,但我相信一分錢一分貨的。

小弟愚見,有錯請指點..別插...

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟用AudioQust  Carbon駁部MagicTV,效果唔真係唔錯 試過用什牌HDMI線真係接受唔到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

siukeung 發表於 2015-5-5 23:26
用成五六百比 Magic TV 邊值,搵條兩三百有名堂不過不失就算吧!

magic tv 都唔平架喎
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

the_1 發表於 2015-5-7 18:54
magic tv 都唔平架喎

網頁見最頂級型號 MTV8000D-4TB 面價 HK$5,980,打你以 10% 價用來買條 HDMI 線最多洗約 HK$600,咁巳經極限,仲要其實睇香港 d 電視台,佢地有幾多真係足 1,080P? 有幾多節目有埋靚聲比我地? 個人認為就算滿足自己高要求的慾望,都要做個精明銷費者,用來睇電視嘅兩三百條 HDMI 線就好夠!! 玩影音又唔同,BD、HD Amp、有靚聲又靚畫、一陣唔 upscale 4K 都話要 3D,仲要鴨毛,咁個刻玩幾貴就睇自己!!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

siukeung 發表於 2015-5-9 14:57
網頁見最頂級型號 MTV8000D-4TB 面價 HK$5,980,打你以 10% 價用來買條 HDMI 線最多洗約 HK$600,咁巳經 ...

咁又唔一定強要用10%來局限,唔知師兄有冇真係比較過平線同貴線所出來嘅畫面分別?小弟唔係想係度吹虛貴嘢一定好,但只係過往幾拾年玩AV經驗亦浪費唔少金錢於器材及配件上,只要自己負擔得起情願買啲較貴但質素高啲產品,起碼唔會用一段短時間唔滿意又去升級,至於話香港電視節目畫面質素,唔知大家有冇留意明珠台嘅美劇同大電影其實係有Blu-Ray嘅畫質,最後想講每個價值觀唔同,我有個朋友對影音冇乜要求,睇到聽到就算,叫佢買條過$300HDMI線,殺咗佢好過,其實佢有樓有鋪錢佢一定有,只係唔會花係呢啲嘢度,小弟就冇乜嗜好,曰曰工作十幾個种夜晚返屋企食完飯訓覺前嗰兩,三個种就係娛樂時間,所以會對器材表現有所要求,盡自己能力滿足自己,以上只係個人意見,不喜勿插,謝謝各位

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
siukeung + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

barrychiki 發表於 2015-5-9 16:33
咁又唔一定強要用10%來局限,唔知師兄有冇真係比較過平線同貴線所出來嘅畫面分別?小弟唔係想係度吹虛貴嘢 ...

各人需求都不同,好難話值唔值得,我就用埋lps比部MTV, 畫質就睇唔到,但啲聲真係有power好多,講開明珠台,其實以前未有數碼已經靚過翡翠台,聽人講因為97前係英國人管治,所以調較發射站都以明珠台行先,比佢地睇靚野先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
siukeung + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

barrychiki 發表於 2015-5-9 16:33
咁又唔一定強要用10%來局限,唔知師兄有冇真係比較過平線同貴線所出來嘅畫面分別?小弟唔係想係度吹虛貴嘢 ...

10% 只係引用一般師兄慣常的理論,我個人買野都無 "譜" 。之前分享只係個人感覺而以,不過我多事一提因為小弟見現在 76 有個現象,好多時分享的理論是 "一步到位"、"有貴買貴",感覺沒有理解發問人的實際要求或環境,這樣不但幫不到新手玩家,仲使新手玩家器材已去到高階,但實際認知可能不成正比,加上有些情可能會做就打手推波助欄,情況與我 09 年加入時很不同!

可能我多事了,但無論如何,小弟絕對認同師兄角度,並很高興有此交流,這點氣氛是其它地方找不到,好彩 76 仍然保持到!

黃金玩家

the_1 發表於 2015-5-9 19:25
各人需求都不同,好難話值唔值得,我就用埋lps比部MTV, 畫質就睇唔到,但啲聲真係有power好多,講開明珠 ...

認同師兄講,"各人需求都不同,好難話值唔值得",所以我都強調只是自己的價值觀!  師兄你又講得對,明珠台以前未有數碼時感覺靚過翡翠台,個中原因真係現在才知!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

siukeung 發表於 2015-5-9 21:27
10% 只係引用一般師兄慣常的理論,我個人買野都無 "譜"  。之前分享只係個人感覺而以,不過我多 ...

我之前都有考究呢句"一步到位"、"有貴買貴", 諗諗下好難有貴買貴, AV野由幾千到幾十個都有, 真係破產都唔掂