設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 我又學人換唱頭

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自從買咗黑膠盤之後,真係冷落咗部CD機,連大人都講咗幾次 、黑膠真係好毒
小弟一路都用緊Ortofon  2M Red,一路都覺得幾好,只係用系我套雞野度,感覺上人聲未夠厚及低頻出得唔係咁好。
經陸爺同鋒爺指點已有所改善,但我個人就係咁,始終想再好d! 心思思想換個MC唱頭睇吓會唔會好D。
起初想平平地搵個2手試吓,但又怕自已唔識買到D有問題既頭,最後都係決定買新。

Ortofon Q Blue (其實想買BRONZE,不過唔想妹仔大過主人婆最後買咗Blue)

買返嚟之後,梗係立刻安上去個唱盤度,首先調整唱重,跟說盟書建議調到2.3g後,先放隻張學友嚟感受吓先
分析力真係強咗,低頻又多咗,但係好似多過頭,Boom Boom聲既 ,點算 !
心諗唔通我空間細唔適合換頭,望住個唱頭唔知點算,突然諗起我好似未調唱臀高度(VTA)
但係搵晒本說明書冇講有得自已調VTA! 上網搵都冇人提(可能我英文唔好)!  但諗起係packing入面又有支六角匙跟喎!
谷鬼氣,嗱起個盤睇吓! 見到唱臀後面有2粒鑼絲係用支六角匙,即刻打開個盒搵返支六角匙,...點解冇既,
心諗好彩我自己有,一插入去...頂!!! 原來支六角匙用英制 ,跟手出去五金舖買,
由於假期,由太子搵到去深水埗行咗成十幾條街先搵到,返到屋企胆粗粗插入去試吓, E..郁喎,
跟住用卡尺先度吓現有既高度,我先加高2mm,跟住放落隻碟度check吓高度是否平衡,
考慮到有D 180g 碟既厚度,之後我再加高0.3mm

正式坐低聽歌,張學友把聲好好聽厚咗,高音清但唔標,低頻收返冇Boom,但比之前深,心感今次冇買錯
一聽就係一日,出埋post連屋都冇執,實比大人丙....
今次引証衆多C兄所言,黑膠真係要用耐性去調先會有所要既效果!
期待run-in 後會點改變......

好..執屋去

評分

參與人數 12威望 +111 金錢 +111 收起 理由
mmmclll + 10 + 10
Einstein + 10 + 10
ANWKLO + 10 + 10 用家心得
andy7fai + 10 + 10 精彩報告
samuelt + 10 + 10 用家心得
machihck + 10 + 10
fungl + 10 + 10 一定要加分
nikobellic + 10 + 10 精彩報告
xerxeshowie + 10 + 10 精彩報告
leo25 + 10 + 10 用家心得
adktk + 1 + 1 絕對認同
pinkspider + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

超級窮人新手

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

黑膠真係好毒架

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
fungl + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

星級玩家

Ortofon  2M Red 真係超入門...我都頂唔順換左隻MC --- AT-OC9... 跟著開心哂

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔記得講,唔知係唔係心理作用,調完後炒豆聲小咗!
超級窮人新手

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nice report

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝分享!我都想换MC頭!
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

Nice report, 恭喜!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

nippon 發表於 2015-5-2 08:49
多謝分享!我都想换MC頭!
(Post76 Android 手機版送出)

換啦!包你會話點解唔早D換!
超級窮人新手

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

0.3mm那麼細微都調教到