設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] on99玩膠膠

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見咁多ching玩膠膠,一路都心思思想玩。但d盤好似好貴,又有好多野set, 又要好多架生先玩到, d架生又唔平,亦都驚家中小孩會攪破壞,一路都15,16。

但呢排見多咗人玩入門盤,價錢親民咗,又好似冇咁多野要攪,易玩咗。最後敵不過誘惑,決定入個平平地嘅試玩吓。就算自己冇耐性攪或者俾靚仔整壞都唔太傷。

本來目標係technics 1200,但一路搵唔到部靚仔嘅,價錢又唔係真係咁平,佢年紀又唔細,再加上呢部機係mod機欣物,自己咩都唔識驚唔知買咗部咩返來。

見有ching入部audio technica 120都幾靚仔,就諗住去旺角試吓。但同一個ching吹開水,佢就介紹sherwood 9906同teac 300俾我,話sherwood就好聲d,teac就好樣d。再check下個價錢sherwood平teac一半,又易玩d所以就去馬。

我對黑膠真係0知識,以為呢隻盤只需插好個頭,冇乜野攪,好簡單一定攪得掂。攞到返屋企,跟住說明書插好晒d野,以為攪掂晒,一開機……d聲好似係咁跳線咁完全聽唔到{:9_412:}

對住本說明書,遂個字睇再set, 攪咗成晚都唔掂,感到好挫敗,bb盤自己都攪唔掂。好在有全能嘅internet,上youtube搵教學攪掂個唱重同anti skating。再開聲,好感動,攪咗一倫終於出到聲。一開聲好明顯係同cd係兩種感覺,個種密度,感情同高低頻同cd好唔同,好吸引,好柔和,好舒服,好耐聽,較大聲d都唔覺炒耳

但聽咗一倫始終都好似有層紗罩住咁。同一d ching傾過,可能同跟機嘅rca同電源線有關。個盤好平,唔想投資太多落去,就去秋記買個8字轉插等可以用返自己d電源線。再開聲感覺部機俾野谷盡咗,d聲好恆,但層紗都仲係度。再請教ching, 可能我個唱重較得重得滯,個唱頭原來係1.75g到2g(說明書只係話2g)。較低到1.75g之後層紗終於冇咗,開心晒。諗住張個anti-skating較返1.75,點知d聲返而怪咗,用2仲好聽。

同另一位ching傾開d聲恆嘅問題,佢提我試吓轉吓d金仔跟機電源線,rca線,話係好野來。返到屋企一轉堅掂,d聲有感情咗,平衡返,唔會再好似所有野湧晒埋來咁。係換碟嘅過程中,再發現唔一定係加唱片鎮先會好聲,原來我聽d歌唔用佢d聲反而會活潑d冇咁實

聽咗膠雖然唔係好耐,但已深深中毒。佢除咗聲毒之外,每個細節嘅輕微調較都會令聲音有改善。好似打機過板一樣咁會另你上晒癮咁不停去發掘,過程個滿足感好大。

評分

參與人數 13威望 +129 金錢 +119 收起 理由
pl876 + 10
hinh200hk + 10 + 10 一定要加分
fungl + 10 + 10
ANWKLO + 10 + 10
阿姆羅 + 9 + 9 冇得輸
machihck + 10 + 10 精彩報告
garranho + 10 + 10 用家心得
leo25 + 10 + 10 精彩報告
terryc + 10 + 10 精彩報告
Einstein + 10 + 10 精彩報告
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
nikobellic + 10 + 10 精彩報告
xerxeshowie + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

星級玩家

膠不能不玩

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 黑鑽石勲章

聽ching講到我都想玩番黑膠,不過又驚泥足深陷

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

nikobellic 發表於 2015-5-3 20:23
膠不能不玩

ching用緊咩盤呀?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

GTfour 發表於 2015-5-3 22:18
聽ching講到我都想玩番黑膠,不過又驚泥足深陷

泥足深陷就梗架啦 早買早享受,d碟越來越貴又難搵

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

So Nice!!!

星級玩家

awckin 發表於 2015-5-3 22:24
ching用緊咩盤呀?

Project Debut ~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主又有金,又有山,又有膠……
乜都比你玩透啦
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

nice report