設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] Stello CDT100一問

進階玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟用緊Notebook USB 出經 usb=>spdif converter 去解碼, USB 線用wireworld, 同軸用Neotech NEVD2001純銀同軸.

1) 未知有無師兄比較過同一首歌, cd(一万樓下的)同電腦usb 出相差幾遠呢?
2) 如果打算買個transport (stello cdt100) 出同軸去解碼, cdt100是什麼的聲底, 容易夾機嗎?
3) 如果唔買transport, 一次過買部好少少的解碼如Lavry DA11, 也是用usb入的, 效果會比用transport去解碼好嗎?

問題多多, 見諒!
新手一個, 多多指教!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

小弟用緊Notebook USB 出經 usb=>spdif converter 去解碼, USB 線用wireworld, 同軸用Neotech NEVD2001純銀同軸.

1) 未知有無師兄比較過同一首歌, cd(一万樓下的)同電腦usb 出相差幾遠呢?
2) 如果打算買個transport ...
EYE 發表於 2009-10-3 16:05

有朋友帶過部CDT100到我度玩過, 高音比較出, 分析力一般.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

"買部好少少的解碼" 應該係一個好d既選擇.

進階玩家

76 榮譽VIP勲章

多謝分享......煩惱中

始終無機會比較6-7k的純cdp輸出同電腦usb輸出的分別
新手一個, 多多指教!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

stello cdt100未用過唔知.

我0岩0岩買0左DA11. 試過 eeepc usb 入, CEC 51x transport coaxial 入. 分析力好似差唔多. 不過 CEC 動態好d, 人聲動人d, 多d感情.  eeepc就好似靜dd, 乾淨d, 但出d聲就幾平板. 我就會照用CEC transport, eeepc就會keep返0係房聽歌.

(不過, 咁講, eeepc我都係用條 "黃金嘜" 既 cheap usb cable, 用條好d既 usb cable會好d都唔奇).

進階玩家

76 榮譽VIP勲章

stello cdt100未用過唔知.

我0岩0岩買0左DA11. 試過 eeepc usb 入, CEC 51x transport coaxial 入. 分析力好似差唔多. 不過 CEC 動態好d, 人聲動人d, 多d感情.  eeepc就好似靜dd, 乾淨d, 但出d聲就幾平板. 我就會 ...
radhk 發表於 2009-10-4 09:01

多謝分享,

我有WireWorld及Kimber 的usb線, 自己比較是一般notebook usb只有16bit輸出, 其實分別不大, 除非升頻到24bit, data多了, 貴usb線才用得著, 你有興趣可以借你玩, 再唔係帶你的新寵到寒舍家訪, 我又可以試真d買唔買好...........
新手一個, 多多指教!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我反而想知條NEVD2001 的表現如何wor...

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ching如果買部成10k既CDP,又但用USB/同軸去DAC度解碼,好似浪費左CDP本身既DAC...
如果唔係不過用買CDP既$$$ upgrade部DAC可能效果仲理想....
只係小弟意見...
另外想問CHING用開既USB 線幾 $$$??
有咩平價推介..??

進階玩家

76 榮譽VIP勲章

我反而想知條NEVD2001 的表現如何wor...
moliu 發表於 2009-10-9 16:05

NEVD2001
以純銀的質量, 但銅的價錢, 性價比其高。
最難得的是人聲密度高, 真實之餘, 能做到清晰通透, 中低頻全面, 沒有一般純銀線低頻較薄的問題出現。
加上價錢大眾化, 夫復何求! 萬一真係唔arm, 都無咁傷, 不過你可能要比幾倍的價錢才可以去返這水平
新手一個, 多多指教!

進階玩家

76 榮譽VIP勲章

ching如果買部成10k既CDP,又但用USB/同軸去DAC度解碼,好似浪費左CDP本身既DAC...
如果唔係不過用買CDP既$$$ upgrade部DAC可能效果仲理想....
只係小弟意見...
另外想問CHING用開既USB 線幾 $$$??
有咩平價推介..?? ...
forumboy 發表於 2009-10-9 17:01

cdt100只是盤, 一定要用dac 的, 只是想知用盤和用usb在同一部解碼分別有幾大?

我用過的usb線不多, 只有kimber及wireworld, 個人覺得wireworld 的聲自然d, 所以一直用到宜家, 反而kimber只用一兩次左右, 都費事煲了
新手一個, 多多指教!