設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

鉑金玩家

skychan 發表於 2019-8-28 17:49
我始終覺得以Milstein的名氣和地位,他應該錄更多的唱片傳世才對,像這張碟他拉自己的作品,也幾好聽 ...

20年前係DG一佰年紀念,DG選了100張代表性CD,其中Karajan以佔了大部份,Carlo Kleiber的大禾花全部入選,而有部份錄音現在也停入版

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +200 金錢 +200 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 精彩報告
dc903 + 50 + 50 甚有參考用
CDROMRW + 50 + 50 犀利,一百隻@_@

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2019-8-27 20:16
恕我直言,RCA這張Violin Showpieces我聽過(只是我的個人感覺)
我覺得它聲音並非屬於最靚聲/最頂班的小堤琴 ...

講靚聲,佢D碟一定無份,LP 可能好好多啩,我無

但係我又聽落好受喎
兩師徒合奏

長版本 3:55 Largo

x

評分

參與人數 4威望 +230 金錢 +230 收起 理由
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 80 + 80 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CDROMRW 發表於 2019-8-29 13:04
old8woman 發表於 2019-8-27 20:16

講靚聲,佢D碟一定無份,LP 可能好好多啩,我無

Heifetz一向不是我杯茶,雖然他曾經是全球排名第一的小堤琴家

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

old8woman 發表於 2019-8-29 19:59
Heifetz一向不是我杯茶,雖然他曾經是全球排名第一的小堤琴家

高興見到鄭京和復出樂壇出碟,對她的印象仍維持於Decca時代,和Solti和Previn的協奏曲,這張她拉頗冷門的作品,值得欣賞

x

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 80 + 80 超正, 一定要加分!

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

skychan 發表於 2019-8-31 15:44
高興見到鄭京和復出樂壇出碟,對她的印象仍維持於Decca時代,和Solti和Previn的協奏曲,這張她拉頗冷門的 ...

這張CD我非常有興趣...........

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
skychan + 10 + 10 正帖留分

查看全部評分

鉑金玩家

old8woman 發表於 2019-8-31 15:54
這張CD我非常有興趣...........

這張值得keep的,他和kenner幾合拍,如有閒錢便買埋這張初出道和朱里尼的合作,值得收藏的

x

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
tlsk + 50 + 50 超正, 一定要加分!
kl122002 + 50 + 50 正到爆
old8woman + 80 + 80 正到爆

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

這張是我唯一的Heifetz CD,雖然我不太喜歡他的演奏方式
但唱片本身是靚聲的錄音(原版黑膠唱片肯定更靚聲)

x

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
tlsk + 50 + 50 正到爆
CDROMRW + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-9-1 22:04
這張是我唯一的Heifetz CD,雖然我不太喜歡他的演奏方式
但唱片本身是靚聲的錄音(原版黑膠唱片肯定更靚聲)
...

黑膠有過, 是分兩張的.
老實說, 我覺是可以接受吧....  還是由Menuhin, Stern , Oistrakh,  Milstein 等人演出得多點藝術美.   Perlman 除外...

評分

CDROMRW + 50 + 50 不同版本真係要細心聽吓 -_-'
old8woman + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-9-1 22:12
黑膠有過, 是分兩張的.  
老實說, 我覺是可以接受吧....  還是由Menuhin, Stern , Ois ...

JH 我有SACD,Menuhin 我有呢隻,Remastered 過嘅,聽過係有好大分別,但係要我我分得出各位大師嘅詳細特點,就

SACD

各位對 Anne-Sophie Mutter 評價如何,見你地提都未提過,呢隻我都有

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

CDROMRW 發表於 2019-9-2 13:58
JH 我有SACD,Menuhin 我有呢隻,Remastered 過嘅,聽過係有好大分別,但係要我我分得出各位大師嘅詳細特 ...

Martha Argerich彈的Prokofiev第三,從年輕至中年,都依然火花十足,佩服

x

評分

old8woman + 80 + 80 絕對認同

查看全部評分