設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-9-3 06:48
音響是最個人化的,我就是不喜歡Heifetz……

音響 =/= 音樂造詣

不過又說一說,
音響是最左右一個人對一種音樂的感受. 曾在hifi 鋪裡見過很多之, 有些人聽A牌的組合的音響是接受不了一張唱片, 但當在B牌組合裡卻是變得順耳了
於是有會說B牌分析力不足, 反應本能太差, 也歸說唱片本身不如理想,  所以有人只買A牌.
而事實在A牌是聽仕何唱片錄音所出來的聲音都是同一個方向,  不如B牌有能力應對不同錄音而表現不同錄音的特色.
說真的,
買音響時, 要多試數張唱片, 最好是不同年代, 不同類別的錄音. 如果張張出來的都是一色一樣, 所麼我會說這樣機器表現有限.
還是好音樂最好.

黃金玩家

音樂真的是存在個人喜好, 但亦存在個人對某些音樂元素的認識與誤解。以西方藝術史中印象派畫風的出現為例, 印象派的畫剛出現時被當時的評論家批評到一文不值, 現在那時印象派的大師的畫作都廣為人愛, 人們的喜好與對那方面的認識存在着極大的關係。例如很多人說他們不喜歡古典音樂, 事實上其中很多都未花過時間認真的去聽聽古典音樂。

下面的一篇文章(只貼出前面部份內容)以舒伯特的C大調幻想曲為例說到了小提琴技巧, 正如之前文章裏提到 Issac Stern 的一句話:「其實你必須拉琴到我這種程度, 才能理解他真正了不起在甚麼地方, 了不起到如何程度。」

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

黃金玩家

Heifetz 不被人所喜歡其中一個原因是很多他的唱片都錄音不好, 而他最好的演奏又集中在 Mono, 而且並不是50年代的靚聲 Mono!

鉑金玩家

Heifetz的確是技巧大師, 但他確是偏冷, 他拉Brahms可以毫無感情, 所以他不是最佳的精神食糧, 指揮家Szell, Toscanni也是那種人, 知道他如何演釋便完

黃金玩家

kl122002 發表於 2018-9-2 03:15
可以去上環的寶韻望望, 唔怕貴少少的可以去IFC入面果家 .
MK 就好似變左做炒價了

"Warner / DG / Decca 出了不少大師的個人專輯.
在我而言, EMI / Warner 的絕對可以一入 "

>>> 收到, 我會記住, 謝謝.

""之前有一套Decca phase 4 的...那個取曲比較輕鬆可口一些, 或者都可以一試?""

>>> 開頭我唔知 Phase 4 係咩黎, 取曲比較輕鬆 亦唔知係咩一回事, 經你介紹後上網 search 下, 我去買 Philips Original Jackets Collection 時剛好個 Sale 又有提呢套碟, 結果我都買埋了.

>>> 多謝kl22002 師兄介紹 <<<

黃金玩家

old8woman 發表於 2018-9-2 03:41
不是,是兩套PHILIPS皆靚聲,只是55CD那套全是80年代(1982年)之前的錄音
希望你好運能找到  ...

" 希望你好運能找到 "

>>> 多謝你advise + 祝福, 真係比我搵到最後一套.

唔該哂 old8woman 師姐

黃金玩家

>>> Special Thanks kl22002 & old8woman <<<

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
old8woman + 20 + 20 正到爆
kl122002 + 50 + 50 正到爆

查看全部評分

黃金玩家

kl122002 發表於 2018-9-2 10:21
你只要夠細心留意一下, 不同年代的立體聲是有很不同的惑覺. (雖我不知變成box set 之後有多少了)
早年的, ...

"聽古典, 可以由立體聲起步, 之後可以因為一個音樂家, 比如Elman, 慢慢步入去mono的年代
之後會發覺原來聽mono都不是問題. "

>>> 我真係 BB班, 暫時仲未識分 演奏. 指揮 或 音樂家 好壞, 只懂聽旋律, 節奏   

羞家d講指揮我只知 卡爺 呢個人, 所以真係學習中, 你地係2百幾頁前提過果本書 "高考亮-我的音樂選擇"  , 我已訂了, 正在等收貨.

黃金玩家

skychan 發表於 2018-9-2 10:36
DG有套新的Conductors&Orchertras系列8碟套裝, 去年以出Karajan, Bernstein, Boulez, Abbado, 以指揮和樂團 ...

如我上面所講我未識分指揮和樂團 好壞, 所以想乜都試下, 況且我計過, 如我去買單碟, 一隻約$100, 我亂撞亂買黎試聽, 我買 錯/o岩 9隻碟既成本已等如一套 Box Set, 所以買 Box Set 了.

真心多謝 skychan 師兄替我著想.

黃金玩家

我會繼續追帖學野, 追埋果 百幾頁, 多謝大家指導分享.