設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-7-30 18:16
又再一次由朋友府上的黑洞中找到的
由英國的鋼手Solomon 彈數支貝多芬鋼琴協奏曲 和一支sonata
錄音是舊,  ...

我又要揾尼套硏究下先

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-7-30 18:55
我國語都吾多識講 好難去工幹了 因要清假期 所以有時拎二三日去台灣hea下 去下coffe shop  買下 ...

今年書展都有去,台方區和港區都有望, 台書大多以3算計,  1本75折, 2本起7折
OK了, 我過去台灣反而受唔到誠品那樣有點打造出來的文藝風, 反而偏好去英國的老式小書店.

台灣啊...上次去的時候還是李登輝的年代了....
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-7-30 19:08
我又要揾尼套硏究下先

已PM你了

真是值得一入!

找不到的話, 可以找EMI後來出的set裝:http://www.prestoclassical.co.uk/r/EMI/2061022

而有名的舊錄音公司Testament也有不少. 可以集齊Beethoven的piano sonata.
事實音源是當年的HMV / Columbia錄音

Audite 有場RIAS 的錄音 : http://www.prestoclassical.co.uk/r/Audite/AUDITE23422

Solomon在1956年中風, 從此沒演出. 是很惜的事.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-7-30 19:07
老老實實 聽舊40年代中至50年代初的mono 碟真的會上癮 尤其是深夜聽 會聽到起雞皮 舊analogue的毛燥感真 ...

我覺得果代1940-50的人有一種最唔同的, 是繼承了他們師輩沒有錄音的演出風格
聽得各自出的演釋, 聽得出對曲目的心得.

在錄音出現之後, 多了人在評音樂, 也商業化, 產量化, 琴手也跟著科技把演出變得誇張. 似互相較技.
又不妨留意一下現在鋼琴的延長音, 抖音等等這些,
記得在一些文章中說, 一些"學術派"指在Beethoven/ Mozart的時代中是不應有太多這種聲音 (因為座琴的設計唔同)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
cwyip + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-7-30 19:33
已PM你了

真是值得一入!

吾怪得佢80年代先死 但唱片又大都是mono多 原來一早收山了 其實我仲有好多好多鋼琴家都冇聽過 要好好學習 朋友話Annie Fischer 貝多芬都值得留意 得閒上YouTube 聽下先

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-7-31 15:43
吾怪得佢80年代先死 但唱片又大都是mono多 原來一早收山了 其實我仲有好多好多鋼琴家都冇聽過  ...

講起Annie Fisher 一肚火

原來家下US ebay 一定要自已印label
但我的地址長過40 characters, 仲被seller丙我電話不正確
中轉英地址一定有唔只40個character, 打oversea 電話一定唔只一個number.  

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-7-31 16:03
講起Annie Fisher 一肚火   

原來家下US ebay 一定要自已印label

有D甘嘅事 好耐冇在us eBay bid野了 因shipping 比uk 同法蘭西貴

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2016-8-1 13:14
有D甘嘅事 好耐冇在us eBay bid野了 因shipping 比uk 同法蘭西貴

同意, 遲D去UK ebay 買先.

不過我都同US ebay 果邊接上+反映緊呢單野. 因為已唔係第一次了, 如此叫人尷尬的事 (居然憑一個小system 否定一個人的居住地? )實在不能接受.

我再望下community , 原來唔少US seller都有面對同一個問題.
有班信系統的人成日叫遇到問題的seller去cancel呢D買家, 唔怪得之有D野成日翻bid.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我不知有多少人認識Victor Borge , 是鋼琴手,
一般而言不少鋼琴手只會在訪問時笑下, 或者是兒童音樂會中才搞下笑.
Victor Borge 有名氣的原因是佢成日用彈琴搞笑, 在主流古典文化中也算是異類

[youtube]LWqFaGwNCMU[/youtube]

[youtube]7ABZmE7ifdE[/youtube]

[youtube]4jgESE9oJRE[/youtube]

[youtube]Ua7Bnpvw14k[/youtube]

不過事實佢搞笑的地方, 有時又真的諷刺一D很有名的鋼琴手作風,  還有其他平時台上演出的作風.  

有時我都覺, 明明是小室樂4-5名樂手,
女樂手所穿的衣著, 由裁剪到色彩都似是舞會第一支曲時開舞用的dancer,
男的也帶少少誇張, 記的有次去聽schubert的, 男那位小提琴手好似某酒店的 concierge????

我印象中在歐洲見過的, 都是只會 1.穿得很嚴肅, 2. smart dressing, 3. 彷古(如果是為求簡單交流)
香港的何不簡單少少, 素色式, smart dressing 似Steve Job 甘樣就行了?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有無gruimaux專家? 見佢日本版再版, 不過成78隻, 有無必要78隻全收?