設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: titus614

[DSLR 單鏡相機] 再見了我的好拍檔⋯Canon EOS 5D mark III

新仔玩家

最憎呢啲人,擺明唔係買黎自己用啦

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2015-4-15 01:27
其實開名冇咩用,多數呢d人冇咩積分⋯成日不停用唔同Email開Acc.~只怪自己唔好彩 !重有d刻意開個好平既 ...

最憎d啲人存心壓價
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

係唔係升級 Canon 1Dx

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jason1969 發表於 2015-4-20 09:18
係唔係升級 Canon 1Dx

呢輪太多人亡世減價放5D Mark III, 我果部都坐緊艇未放出⋯咩機都唔洗唸
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

無留意一排..... 原來 5D III 已經開始 OUT 了.....?
我上星期本來仲諗: "應唔應該買部 5D III ?"
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Raphael 發表於 2015-5-8 09:50
無留意一排..... 原來 5D III 已經開始 OUT 了.....?
我上星期本來仲諗: "應唔應該買部 5D III ?" ...

老實呢部Canon EOS5D Mark III真係未out㗎...以佢呢個spec.基本影好多題材既相都足夠有餘⋯用慣咗d制操控又方便,打算放機都係自己一時身痕想升級新機咋,講真有d師兄肯捨得$11K~13K放部相機真係好底入二手玩呀 !老實個價太低我就真係唔捨得放住了⋯反正而家都差不多跌到谷底了,我唸玩多一排再放低極都可以浮游喺$10K上落,不如玩多排先喇⋯早排試過有d影相搵食既5D Mark III,揸落原來按shuttle既feeling同聲音真係有明顯分別,好似shuttle塊板「淋咗」禁⋯連拍可以用 "冇心冇力" 嚟形容~超唔精 神!令我自己有所體會反思返其實自己部相機都重好新正正常常,無謂為咗貪新鮮去補多一半機價去trade新機 !
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2015-5-8 23:55
老實呢部Canon EOS5D Mark III真係未out㗎...以佢呢個spec.基本影好多題材既相都足夠有餘⋯用慣咗d制操控 ...

用多一排,等新一代 1 系會否更好?
雖然好似好遙遠,但其實 1 系通常 4-5 年週期,計落都差不多了
小弟都等梗

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
titus614 + 10 + 10 gooooood advice.

查看全部評分

在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實 5D3 真係已經好夠玩(除o左打飛鳥),除o左身痕外都冇乜需要換住

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
titus614 + 10 + 10

查看全部評分

My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rlwk2009 發表於 2015-5-11 16:58
其實 5D3 真係已經好夠玩(除o左打飛鳥),除o左身痕外都冇乜需要換住

不過身痕呢家嘢好長手尾;好難醫 !師兄你懂的

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2015-5-12 13:47
不過身痕呢家嘢好長手尾;好難醫 !師兄你懂的

問題喺人老了,仲拎唔拎到咁重鏡頭 望天打雀

莫講四五年周期換機
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。