設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 請求:前中置喇叭選擇建議

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位Ching大家好,小弟現有器材如下:

AV Amp: Anthem MRX-710
Front: KEF Q300
Centre: KEF Q200C
Subwoofer:Velodyne SPL 800i

主要用黎睇戲,睇戲效果都唔錯,聽過朋友用CA 751R + B&W CM1 聽歌效果好好,如果想聽歌效果好D,請問以下喇叭組合邊套睇戲好之餘聽歌都可以有好效果:

(1) KEF R300 + R200C
(2) B&W CM1 S2 + CM Centre S2
(3) MA RX-2 + RX-Centre

去聽過安記838配KEF R300聽歌只係好過我現有組合少少 ,唔知係佢set得唔好定係我隻木耳聽唔出分別,其餘兩套未試聽過。

想聽下用家意見,請各位師兄指教!

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

(1) KEF R300 + R200C  

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用緊KEF 一定投 KEF
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

Elac

Elac 鴨毛
聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好靚的外型

鉑金玩家

Monitor 睇戲聽歌都好正 想好D就用RX6

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

好靚的外型 x 2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gary0827 發表於 2015-4-12 16:02
Monitor 睇戲聽歌都好正 想好D就用RX6

多謝咁多位Ching嘅意見,不過由於地方所限,唔會考慮座地了。

今日上過友誠,只得6/F有B&W同Monitor Audio喇叭,但只得一兩款書架型號。唔知我個樣係咪鑿左「運吉」兩個字,我企左嚮度成十分鐘都冇人理我,淨係顧住招呼另一個客,試都冇試就走左。

其實對Monitor Audio RX2幾有興趣,唔知在睇戲同聽歌方面同B&W CM S1比如何呢?

同埋想請問有冇Ching知邊度可以試聽Monitor Audio同B&W喇叭?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

oldappletree 發表於 2015-4-12 01:32
Elac  

Elac 鴨毛

Elac好靚仔,但太貴out budget了。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,好唔好聲
訊源(碟機),amp,電源線,rca,擺位,互相佩搭都好大關係
唔係話換喇叭就可以
當然R300一定好過現在
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)