設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[討論] 和田茂氏电子管前置放大器

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mankit9998 發表於 2015-4-11 17:15
我廿年前買部二手膽機,用到今日,部機仲精神過我,一般膽機零件比粒機少,壞機情況比膽機高,就算係燒膽 ...

唔單只零件少,
蛋機用嘅好多都係
傳統零件,容易配,
就算停產,找代替零件
空間亦多。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

講開胆壽命,
琴日出開鴨寮街,
腳又痕走上麗珊,
想揾三粒細胆AX7比CD盤,
講完筆值,老闆介紹隻
喜萬年老胆,其間吹開嗰隻
喜萬年壽命有75000小時,
即係可玩十年八年,
須然我玩開蛋机,
但極少換蛋,對老蛋認識不多,
未落鎚,再做下功課先。

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Tomy 發表於 2015-4-11 19:10
講開胆壽命,
琴日出開鴨寮街,
腳又痕走上麗珊,

12AX7 去呢度睇睇參考吓!
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=145987

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Tomy + 10 + 10 thank you very much ^.^

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

1萬

白鑽玩家

老而不

其實有無咩地方入到中古的2手膽機? 有無可以寄外國的網店介紹?
我見鴨記賣得幾貴, MK的2手店有都好似唔平同時, 望機後插的有D位被人改左....
能找回原裝 未改的就最好了.
還是好音樂最好.

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-4-11 22:47
其實有無咩地方入到中古的2手膽機? 有無可以寄外國的網店介紹?
我見鴨記賣得幾貴, MK的2手店有都好似唔平 ...

上R33搵搵!
祇回應不推介!

1萬

白鑽玩家

老而不

KING 發表於 2015-4-11 22:57
上R33搵搵!

見過, 也找過...
有不少都被人改了, 特別是電源, 喇只接線的位置.
有一台luxman的 SQ 38 什麼的後方貼了不少紙....在日本的網看是原裝沒有的

我只有望找到一台什麼都未被改的膽機.
還是好音樂最好.

3萬

鑽石玩家

kl122002 發表於 2015-4-11 23:01
見過, 也找過...
有不少都被人改了, 特別是電源, 喇只接線的位置.
有一台luxman的 SQ 38 什麼的後方貼了 ...

二手就是這樣的!
祇回應不推介!

星級玩家

kl122002 發表於 2015-4-11 15:29
甘樣聽來又好d
但係RCA, 西電, 德律風根, Philips 等的還在人間出呢d 膽?
...

有NOS全新未用舊膽,
$$$就得,除時係部機十倍價錢;)

1萬

白鑽玩家

老而不

KING 發表於 2015-4-11 23:02
二手就是這樣的!

其實我都有d唔明, 左開一個右開一個洞,
更奇怪的係有人接手.
以前我玩二手機械相機講求完整, 望見Hifi 甘樣都做得出, 又賣得出
真係唔明咩事?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

zoneaudio 發表於 2015-4-11 23:28
有NOS全新未用舊膽,
$$$就得,除時係部機十倍價錢;)

甘樣講以前d電氣鋪收起的NOS家下咪發過豬頭?

只是...我去過一家在上環上樓的的膽鋪, 有NOS,
不過我都見佢的膽有d被人用過(入面是黑左/灰左), 好奇問下, 話係以前廠方試膽引起
只是旁邊的明明全透而無黑, 思前想後好似講唔過.
唔要呢D "NOS"的話, 現在有沒有新膽出???
還是好音樂最好.