設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sharkpigyu

[請教] 請教各Ching 究竟買Focal Diablo定Kef Reference 1?

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2015-4-10 17:45
最終我都係揀左你! 期待中!!最後多謝各ching意見!

弓喜哂!
呢對一定好正

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

wai1968 發表於 2015-4-10 22:35
小丑兄已收到PM。唔該!收到貨後請出報告

到貨後會試下用我隻木耳出個簡短報吿! Ching 要買就要快啦 Focal原來4月1號已經轉左代理 加左價 而家阿二賣埋比我之後剩返兩對 賣埋呢兩對就要同新代理攞貨 到時就唔係我pm你呢個價!本身我想要紅色 但如果要紅色就要同新代理攞貨 而家無辦法要左黑色!

黑鑽玩家

momolee 發表於 2015-4-11 00:26
弓喜哂!
呢對一定好正

多謝Momo Ching!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2015-4-11 00:50
到貨後會試下用我隻木耳出個簡短報吿! Ching 要買就要快啦 Focal原來4月1號已經轉左代理 加左價 而家阿二 ...

可以既話講埋其他你試過既喇叭, R1, EVENTUS METIS 個D.....分享下聽感{:9_421:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2015-4-10 17:45
最終我都係揀左你! 期待中!!最後多謝各ching意見!

恭喜哂 ching 買到正野!期待包膠
(Post76 Android 手機版送出)
Marantz SA-8005 (IC: MPS/PC: Wilson's Audio Lab)
Oppo Sonica DAC (IC: Inakustik/PC: Oyaide)
McIntosh MA7000 (Wilson's Audio Lab/Wilmer)
Acoustic Harmony G1Y Sophia
B&W 804D3

黑鑽玩家

momolee 發表於 2015-4-11 00:56
可以既話講埋其他你試過既喇叭, R1, EVENTUS METIS 個D.....分享下聽感

我啲木耳聽感不能盡信 只係講下自己對3款喇叭的感覺!
頭先我心中爭札反而係metis同Diablo 而唔係r1同Diablo 我昨晚一聽Metis都比佢吸引住 個甩箱感覺超強 一閉上眼感覺好似係你面前唱甘  播大棚野反應好快 低頻都唔差雖然試的空間都幾大 心想係我個小蝸居度低頻絕對唔係問題 所有野都比r300優勝 好似好順利成章我要拎它返屋企啦 價錢又平甘多 但總係覺得差啲野甘 原來就係個種穿透我個心個種感覺 metis帶唔到比我 但Diablo 帶到比我感動的感覺 好容易投入首歌度 尤其聽live更甚 我唔知呢啲係咪叫音樂感 聽同一首歌 大家能力技巧表現都好好 但Diablo 就係有種特別嘅感覺比我!仲有Diablo 個低頻絕對唔講得笑 好飽滿 好舒服嘅低頻 同metis係完全唔同 但我就like Diablo 多啲!中音大家表現都好好 但到高音部分幾明顯優勝過Metis 好舒服 唔拮耳 Diablo 但個高音仲好似越去越有甘但依然控制自如!好啦 到外表啦 兩個我都好like metis有種劃時代嘅外表 好特別設計 尤其支腳架 好似意大利球員甘有型 但我始終鐘情法國球員嘅穩重 尤其個三文治設計深深打到我 好似件藝術品甘!好靚仔!
至於r1我就覺得係r300嘅完美版 表現非常出色 好強嘅分析力 各方面都好強 但始終唔知點解感動唔到我買 其實我係最應該買r1 又夾到我啲器材 但Diablo 就係有一種魔力令我甘心為你冒險一次!你無改錯名呀Diablo 你真係一隻惡魔!

以上只係小弟愚見自我感覺 絕對不能盡信!

評分

參與人數 7威望 +69 金錢 +69 收起 理由
radhk + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 精彩報告
wiselyshiu + 10 + 10 絕對認同
keke323 + 10 + 10 用家心得
babywa1119 + 10 + 10 用家心得
benbenjapan + 9 + 9 精彩報告
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2015-4-11 02:46
頭先我心中爭札反而係metis同Diablo 而唔係r1同Dia ...

戰果合理,始終DIABLO 要成八,九皮嘛{:9_426:}

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

sharkpigyu 發表於 2015-4-11 02:46
頭先我心中爭札反而係metis同Diablo 而唔係r1同Dia ...

全部都係友蛇有得試嗎?{:9_408:}

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

恭喜

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

金仔推Diablo好靚聲