設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 嚴選好聲音 解讀耳機火星文 【明報】

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

【明報專訊】「當你聽過高質耳機的音色,就返唔到轉頭。」

http://news.mingpao.com/pns/%E5% ... 00005/1427392853801

其實以呢篇作入門讀物也算深入淺出,入門第一個月應該學識既都講左,當然個別內容可能不是個個認同,例如以下句我諗唔小師兄會柴台了:
要聽好聲音,除講究耳機質素,有些人亦會追求高階的配套設備,例如高階播放器和耳機擴音機,以及好的音源。但余孝力認為﹕「如果以出街聽歌為主,街上環境嘈雜,要追求完美的耳機及配套設備,意義不大。」

雖然我會細細聲講我個人都幾認同的,所以 $10 出來玩 HeadFi 的話, $2 去了 portable, $8 去了台機大耳,但有人堅持「攞得出街先同我講」,咁佢都有自已道理既,最緊要互相尊重,各有各玩嘛!

最重要係,呢篇總算係媒體上的 HeadFi/HiFi 文可以攞來和家人/朋友傾下的,最怕係方向報系個 D 超低胸撐到「恆」兼將個 list price 大大隻字報通街既報導,大佬比我 CEO 見到D 咁「勁」既 product 相已經著晒火啦,你仲篤爆我報小個零既國家機秘,我仲得翻身咩!

例子?咪似呢 D 相咁囉!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

佢哋嘅事業有一線希望喇,從此萬千顧客都會對佢哋嘅貨品產生濃厚嘅聖趣,就算唔幫襯無奶油唔望多幾眼啦吓話?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2015-3-28 00:27
佢哋嘅事業有一線希望喇,從此萬千顧客都會對佢哋嘅貨品產生濃厚嘅聖趣,就算唔幫襯無奶油唔望多幾眼啦吓話 ...

馬氏毒男思維?  比你一晒講中晒,都唔好玩既!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

....好在, 我用的東西 CHEAP, 上唔到報, 冇爆的可能, 爆也冇爆炸力.

如果是說出街聽歌的問題, 我想可能大家太在意個街字, 但忽略了在車上, 可能我是搭唔起MTR 而搭巴士的人吧, 下下一兩小時車, PORTABLE 會好重要的. 當然也重要隔音, 車聲, ROADSHOW聲, 加上要更大聲的談電話聲, 可能唔用PORTABLE 更快會聾呢~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-3-28 00:44
....好在, 我用的東西 CHEAP, 上唔到報, 冇爆的可能, 爆也冇爆炸力.

如果是說出街聽歌的問題, 我想可能大 ...

唉, 講起 Roadshow,除了將耳機谷到 100db, 仲有無方法處理佢呢? Roadshow 將我既 Portable Headfi 系統的 S/N 由 0.1% 一野提升到 30.1%,我呢 D 玩唔 CM 既真係輸在起跑線了!

黑鑽玩家

Portable Headfi 系統的 S/N 由 0.1% 一野提升到 30.1%??
唔明, 不過我是用 CM 的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2015-3-28 01:12
Portable Headfi 系統的 S/N 由 0.1% 一野提升到 30.1%??
唔明, 不過我是用 CM 的

講笑啦,打個比方,如果在靜的環境,系統的訊噪 (Noise) 是低不可聞的,所以說  S/N Ratio 是 0.1%,在這樣的 S/N 下,追求極致便很有意思了!

但在巴士的環境內,被車聲,路聲, horn 聲, Roadshow, 電話聲等圍功下,戴住耳機都聽到好多 Noise ,原則上 track 與 track 之間 個 2 秒你會到小聲音,呢 D 全部是 noise, 同正常聽歌比我大約估 30% 左右的音量吧 (-10db), 所以我講笑話個時候 S/N Ratio 會急升至 30% 囉! 係呢個 S/N 咁高既環境,追求極致的分析力解像度像真度泛音堂音等等全變得「不是那回事」了!

用 CM, 隔音好好多,起碼再多 10db 隔音吧!

黑鑽玩家

cm 睇你要求點啦,如朋友說,有音樂就隔多點囉。
我對不是太隔了,3節膠同棉可能更隔,但對我而言夠用囉

黑鑽玩家

我都好怕人地硬銷, 係要將佢自己認為啱個套加諸於對方身上.. 另外, 游走幾個論壇, 唔知點解期期都咁多新手 "霧" 起 ! 又鬼咁多老手 SUGGEST 野咁 總之就一齊日推夜推.  聽感, 口味呢家野, 你而家無...遲下會有 曾經新手, 實在好享受盲摸摸咩都試下果種樂趣, 唔似馬達咁淨係食 "波..攞油"

突然唸起舊年一位馬拉朋友送的化太歲禮物, 身上是有一舊水的, 雖不夠上馬, 但花了能化殺

黃金玩家

Andykong 發表於 2015-3-28 02:14
講笑啦,打個比方,如果在靜的環境,系統的訊噪 (Noise) 是低不可聞的,所以說  S/N Ratio 是 0.1%,在這 ...

其實我感覺一般入耳動鐵機在巴士上都可以的
音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII