設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: gashapon

[~ 原創影評 ~] 《Predestination / 逆時空狙擊》如果命運能選擇? *內有劇情討論

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2015-3-27 08:20
縱使睇完這篇「解讀」,仍然要LOOP(睇多好多次)才能理解,買藍光是一個名明智的選擇, !

美 ...

今日去旺角找下先
唔該晒師兄報料

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 超正!一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2015-3-28 07:16
橋段真的不算新鮮,趣味在於導演如何說故事,演員的演繹,在沒有強大卡士下,拍出了一部令人留下深刻印象 ...

橋段真是不新鮮是事實
有好多片都用上的
較大衆知的如回到未來及未來戰士都是
但這些片可思考性和討論性都好高
今早先同女兒討論左一論
佢睇日本漫畫亦用上相同的橋段
所以這套戲一定要買碟回家慢慢享受呀!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kongchai 發表於 2015-3-28 10:41
橋段真是不新鮮是事實
有好多片都用上的
較大衆知的如回到未來及未來戰士都是

睇完之後,入黎再同大家一齊討論下呀!等你!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

睇左了,姑勿論合理與否,呢套戲係我睇過最有趣的時光旅行電影,電影亦係早段將個主題帶了出來,有雞定蛋先?
當然呢套戲的時光矛盾好嚴重,睇戲唔駁戲啦,就單從欣賞電影的角度睇,係一個好有趣的劇本。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mike384 發表於 2015-3-28 18:45
睇左了,姑勿論合理與否,呢套戲係我睇過最有趣的時光旅行電影,電影亦係早段將個主題帶了出來,有雞定蛋先 ...

一套睇完既電影,令人有所反思當中劇情,基本上已經是成功了!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

check返睇過咩終於比我搵到了, 原來叫"the illusion of time"~~

解釋時間的"過去,現在, 未來"其實是一同存在的 (既然是同時存在, 就唔會再有"邊個先"之分了)

成集~

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

尋晚臨訓前睇~出哂事個~腦無限loop呢幾個問題......搞都訓唔著
先比代號角色 : 女仔Jane - 第一代
                     男仔Jane - 第二代
                     易容Jane - 第三代
第二代愛上第一代仲搞出埋人命~即係你見到後生嘅自己但你會愛上佢仲會搞佢??
第二代好記得當日比人飛有幾hurt~但仲要搞第一代??
第三代好似完全唔記得哂第一二代嘅野~咁但事實佢係知道~但點解唔講清楚比第二代知??
其後唔難明~不過交代過程太長~會睇到無心機~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

just_for_uhk 發表於 2015-3-30 09:21
尋晚臨訓前睇~出哂事個~腦無限loop呢幾個問題......搞都訓唔著
先比代號角色 : 女仔Jane - 第一代 ...

其實個故事係想講主角Jane/John佢本身唔受時間影響, "自我存在"的矛盾. (即佢o既出現係由於"無限loop"而成的)
跟返你數字來代表.

(1) 佢根本唔知將來發生咩事, 加上自小無人喜歡, 因此見到有男仔[即係(2)]喜歡佢又咁了解佢, 因此好快就愛上佢.

(2) 佢被易容John送回過去, 見返以前未出事的自己, 因此心理上就好珍惜/愛護佢, 情不自禁下大家就愛上了對方.

(3) 經歷o左咁多事佢咩都睇化晒, 而且佢明白自己的存在係要靠佢送(2) 回去, 等個BB出世再送回去過去(孤兒院), 可能在佢立場係由於佢自己唔受時間線影響, 因此佢認為只要錄低自己的經過, 等下一個自己做唔同的決定, 就可以捉到個bomber. (最後估唔到原來bomber就係自己)

到最後其實bomber應該明白成個"流程" , 所以佢同(3) 講如果(3)殺o左bomber, 佢就會因為將來精神出現問題而變成bomber. 只有大家共存(3)先唔會變成bomber. 可惜又係因為"命中注定"因此(3)射死o左bomber, 決定未來會變成佢.

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

對我黎講呢出電影, 比我感覺好緣, 睇到要思考, 好回味主角的一生.....
比較誇張係女主角有兩重性別由女變男....仲要手術成功(人體器官)
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kitkitkit_2046 發表於 2015-3-30 10:44
對我黎講呢出電影, 比我感覺好緣, 睇到要思考, 好回味主角的一生.....
比較誇張係女主角有兩重性別由女變男 ...

因為只有"主角男女同身"先可以令到自己同自己生仔, 最後變成"自己"~~ 如果唔係個"loop"就無法達成, 唔可以無限咁loop了~