設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: syau

[線材] MIT Cables for headphone

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2015-3-26 23:44
耳機嘅品牌越嚟越多,隻隻都鍾意用唔同嘅頭。耳擴同埋 DAP 亦都有各式平衡輸出,訂得多之後如果個頭唔啱用 ...

我都係咁諗~
所以我對佢個Dongle有興趣d

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tleonard 發表於 2015-3-26 23:44
耳機嘅品牌越嚟越多,隻隻都鍾意用唔同嘅頭。耳擴同埋 DAP 亦都有各式平衡輸出,訂得多之後如果個頭唔啱用 ...

我選擇比較簡單,耳擴儘量 4pin  XLR 口,連單端耳放都會儘量揀有 4 pin 口的。至於耳機,我訂的是 Mrspeakers 耳機接口,到聽過覺得滿意先 磨改或加 adapter 比其他耳機用了!

齋 Universal Dongle 是 design 比你插原廠/原有的耳機線入去的,同樣要 preselect 係 4pin XLR Balanced 定 6.3mm single end,即係 signal path 中起碼有 2m 對舊線和一個 4pin/6.3 頭,如選 4pin XLR 的話就肯定係 Neutrik 平價頭了,6.3mm 可以有靚頭但卻無左 Balance (我套檯機係全平衡),所以計左好耐都猶疑不決,唔係都唔會打攞 Herculus 到 3 點幾啦,最後師兄「唔好諗得咁 complex 先」才一言中的,決定先買 full cable 比自已隻主打耳機試清楚先再講!  
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-3-27 00:10
我選擇比較簡單,耳擴儘量 4pin  XLR 口,連單端耳放都會儘量揀有 4 pin 口的。至於耳機,我訂的是 Mrspe ...

已經確定左用Neutrik 4 Pin XLR?
我仲以為佢會用Switchcraft....
呢個有d失望...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

deathson 發表於 2015-3-27 00:44
已經確定左用Neutrik 4 Pin XLR?
我仲以為佢會用Switchcraft....
呢個有d失望... ...

我係話我舊耳機線插落 universal dongle,係 4 pin 的話就一定 Neutrik, 唔係話 Vero 用 Neutrik 頭,我講到一舊舊令師兄誤會了, so sorry!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2015-3-27 00:53
我係話我舊耳機線插落 universal dongle,係 4 pin 的話就一定 Neutrik, 唔係話 Vero 用 Neutrik 頭,我 ...

唔打緊,係我反應大者~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

deathson 發表於 2015-3-27 00:57
唔打緊,係我反應大者~

無妨無妨,係有心玩先肉緊,係有心玩先會用心交流嘛!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Perk 1 已 sold out
Perk 4 已 48/50

利害!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於收到 instruction 改返個 contribution amount 了!

個 email attached 了段 Youtube video, 見到條 Vero Dongle 大約 40cm 左右!

MIT Vero Dongle.jpg

高級玩家

andykong 兄,
Furutech FT-763(R)Rhodium Plated 6.3mm
想試這個6.3 adapter,可以PM我.
furutech(R) adapter.JPG

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pkf1234 發表於 2015-4-7 09:25
andykong 兄,
Furutech FT-763(R)Rhodium Plated 6.3mm
想試這個6.3 adapter,可以PM我.

謝謝師兄,可惜暫時無緣了,因為我部耳撞只有 4pin XLR 耳機口,用唔到 6.3mm 的,我聽 HD540 要用 4pin 轉 6.3 adapter 才可以,所以用得比較小!