設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tlsk

[黑膠碟] 我們的電視劇主題曲撈飯回憶!

鑽石玩家

TVB《風雲》最好睇都係 1.劉松仁 和 馮寶寶 點樣鬥法,最後邊個勝出、2. 黃杏秀 點解會被 吳孟達 強姦到,而在法庭上可以無罪、3.任達華 和 黃杏秀 愛情路上波折重重、4.關海山點樣對家庭態度、5.當時郊區黑暗被收的經過 等等…… (裁圖中,係最後一集的一小段)。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +67 金錢 +67 收起 理由
sunboy + 50 + 50
thomasl211 + 7 + 7 秀姑比達哥強姦好深刻!
tlsk + 10 + 10 呢套印象比較模糊!

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

鉑金玩家

thomasl211 發表於 2016-10-14 12:19
Tk兄……

我最鐘意的TvB男演員係周潤發!

Hi, Thomas 兄,

貪心d,  朝偉,星馳,家棟,青雲。。。我都like^^

個人認為番薯葉聲線偏剛硬,並非心頭好,但無可否認佢有把超級巨聲,歌藝非凡。

“有邊個記得佢係星寶之夜的總冠軍”。。。呢次我記得嘞^^

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +18 收起 理由
Msuper + 8 + 8 師兄好好記性喎
tlsk + 10 + 10 我好後來先至知番薯葉咁威水!.

查看全部評分

鉑金玩家

文次郎 發表於 2016-10-14 13:09
《雪山飛孤》這套劇,啲劇情都幾緊湊,呂良偉可以做到這角色,趙雅芝個角色,就較為牽強啲,最不喜歡都係 ...

Hi, 郎兄,

我絕少番看港劇,大部份劇情已經糢糊不清, 根據幸存之記憶,除了曾華倩小姐,“雪山”整體幾好睇。  至於“刀神”,普普通通吧,不過,趙雅芝好靚,把彎刀幾型,首主題曲超正,引子好吸引, 甄妮真係無敵。

評分

參與人數 3威望 +28 金錢 +28 收起 理由
Msuper + 8 + 8 趙雅芝依家都超正呀
tlsk + 10 + 10 我和師兄差不多,聽多過睇!
文次郎 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

TKMMKT 發表於 2016-10-14 16:12
Hi, 郎兄,

我絕少番看港劇,大部份劇情已經糢糊不清, 根據幸存之記憶,除了曾華倩小姐,“雪山”整體 ...

當時社會沒有太多娛樂,睇電視係最大最大娛樂啦!有啲劇集係特別深刻的,大家拿出來討論吓,可算是集體回憶和消閒娛樂的一樂事……

評分

參與人數 4威望 +85 金錢 +85 收起 理由
ernietse + 20 + 20 yes, other entertainment is Making baby
thomasl211 + 5 + 5 絕對認同
tlsk + 10 + 10 絕對,絕對認同

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

銀級玩家

TKMMKT 發表於 2016-10-14 16:10
Hi, Thomas 兄,

貪心d,  朝偉,星馳,家棟,青雲。。。我都like^^

TK兄:

你講呢四位演員,我都好鐘意:

(排名分先後)

青雲.....星馳.......朝偉.....家揀

評分

參與人數 3威望 +28 金錢 +28 收起 理由
Msuper + 8 + 8 四大劇王
tlsk + 10 + 10 我反而鍾意睇家棟,傻裡傻氣好似!.
TKMMKT + 10 + 10 前三難分高下,家棟肯定包尾^^.

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

銀級玩家

文次郎 發表於 2016-10-14 16:59
當時社會沒有太多娛樂,睇電視係最大最大娛樂啦!有啲劇集係特別深刻的,大家拿出來討論吓,可算是集體回 ...

文兄……

您真係十分熱愛那些年的電視劇!

您的片段相片十分清楚。

親情的木咀暉帶起那句當時的潮語……

係咁先唔係咩呀加上手勢……個個同學都講。

佢同彤彤那段感情戲份也為人津津樂道!

當然,當時的雪梨係正到無朋友但更多觀

眾想佢同彤彤一齊!呢D正正係電視劇的魔力。

後來彤彤死埋不知幾多觀眾不滿……要鄭裕玲

上k100解釋……哈哈!

x

評分

參與人數 5威望 +58 金錢 +58 收起 理由
ernietse + 20 + 20 correct! DoDo was really a miser
Msuper + 8 + 8 呢對超超超_經典
文次郎 + 10 + 10 哈哈!十分認同……
tlsk + 10 + 10 當年真係追住泥睇䖌!
dc903 + 10 + 10 精彩往事

查看全部評分

Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Thiel CS7

鉑金玩家

“風雲”主題曲都係流行榜冠軍

[youtube]SsUb2tb0nKE[/youtube]

評分

參與人數 4威望 +35 金錢 +35 收起 理由
Msuper + 8 + 8
thomasl211 + 7 + 7 青山原是我身邊半
tlsk + 10 + 10 仙度拉經典歌,超正!
文次郎 + 10 + 10 值得懷念的片段

查看全部評分

鑽石玩家

thomasl211 發表於 2016-10-14 17:06
TK兄:

你講呢四位演員,我都好鐘意:

四位出自電視台的訓練班,亦辛辛苦苦做咗多年,現在是當今影帝,好過啲同佢同期藝人,直頭係叫唔出名都有好多啦!四位條命水好……

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
tlsk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

文次郎 發表於 2016-10-14 22:19
四位出自電視台的訓練班,亦辛辛苦苦做咗多年,現在是當今影帝,好過啲同佢同期藝人,直頭係叫唔出名都有 ...

其實,每個行業都是這樣, 入行既人多,上到位既人少。  有人做幾十年寂寂無聞,但係一出道當主角未嘗唔係詛咒,詹秉熙(畫出彩虹)、彭文堅(書劍)一剎那光輝後咪從此消失!

我反而佩服區瑞偉,一剎那光輝之後變成茄喱啡,但堅持30年,現在開始重拾人氣。學柴九話齋。。。人生有幾多個30年?  單單呢份忍耐堅持, TVB應該頒獎俾KC。

[youtube]FcWMqs2-3BU[/youtube]

評分

參與人數 3威望 +25 金錢 +25 收起 理由
文次郎 + 10 + 10 精彩報告
thomasl211 + 5 + 5 TKMMKT真係心水清!
tlsk + 10 + 10 好耐冇見過蔡嘉莉!

查看全部評分

銀級玩家

前幾天見到祝林子祥生日快樂的Thread!

這張林子祥精選有兩首電視劇的歌曲!

"愛的種子"是我十分喜愛的歌曲!因為

這首歌記載了自已的某些回憶......

這是流行曲奇妙的地方,我唔知道一首

歌有幾多MB......反正前奏響起,那些人

和事便load 翻出泥!

"愛的種子"是他的一生的插曲,他的一生

劇情大約是記得一些,細節卻很模糊了!

最後幾集林嘉華還是任達華的女兒卻還十分清楚!

因為翁靜晶第一次在電視上越空降世,這是我第二次被

電視上面的女孩子電到死左.......哈哈

x

評分

參與人數 5威望 +58 金錢 +58 收起 理由
Msuper + 8 + 8 晶晶后生幾靚女同有高貴清麗氣質.
TKMMKT + 10 + 10 阿LAM...賣飛佛
tlsk + 10 + 10 多謝師兄,幾乎唔記得咗!
ernietse + 20 + 20 nice clean wooden floor wor
文次郎 + 10 + 10 深刻回憶,值得加倍分數

查看全部評分

Thiel CS7