設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: danielnkf

[隨身耳擴] 黑色VANTAM+627SM 止痛分享(有圖分享)更新:162樓有新分享

高級玩家

MEJI 發表於 2015-3-24 09:46
現在部耳放幾多電壓比 627 ?

師兄既意思係?幾多VOLT?

鉑金玩家

Thank you for sharing.

高級玩家

rayjolee 發表於 2015-3-24 16:02
請問電路板是通用的嗎?在哪裏買到?
烙錫是有分音響專用嗎?
烙鐵的溫度又應該調多少?

電路板係TO99 to Dip8 dual, 電路應該唔會有分別。
烙錫方面其實一般既都可以用,只要師兄焊落去時條線同個頭接得埋D。減小距離。當然,市面上都有音響級既錫,不過質量唔會話真係差好多。而價錢都唔係差咁多。反而線材就有好大分別。
個IRON冇話一定溫度,一般IRON可以去到2,300度都好夠,只要記住焊係焊個板上既金屬環,而唔係焊個OPAMP既腳。咁就可以防止燒壞個OPAMP。 焊前先練習多幾次就手會定小小。個環夠熱,一放錫,錫自然會熔成一個尖形。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

高級玩家

danielnkf 發表於 2015-3-24 16:23
電路板係TO99 to Dip8 dual, 電路應該唔會有分別。
烙錫方面其實一般既都可以用,只要師兄焊落去時條線同 ...

thanks ching.
去ssp, 例如華X, 搵adapter用得過嗎?
同埋沒有轉左90度的adapter??如有, 是否都會太厚??

高級玩家

rayjolee 發表於 2015-3-24 16:56
thanks ching.
去ssp, 例如華X, 搵adapter用得過嗎?
同埋沒有轉左90度的adapter??如有, 是否都會太厚??

SSP我就唔係好清楚,要睇返個電路。一般都一樣,因為DIP8同TO99 都係一個STANDARD
我都係網上搵左好耐,好似冇90 度轉,所以我先自己搞。本身個AMP高度係岩岩好,唔會太厚
我住係美國,所以比較難搵料小小

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dip8就洞洞板啦,sop8就呢種會好d: eleshop.jp/shop/g/gCCH364/

另外我覺得muses跟627沒有可比性,走向完全不同的東西
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

新仔玩家

have a look sin~

高級玩家

Budget-fi 發表於 2015-3-24 17:49
dip8就洞洞板啦,sop8就呢種會好d: eleshop.jp/shop/g/gCCH364/

另外我覺得muses跟627沒有可比性,走向完 ...

師兄,VANTAM應該係用DIP8,SOP8 係比SMD用,627OPAMP都有SMD版,但體積相對較細,自然效果有所不一樣。
而MUSES同627, 可以用SONY同AK黎做個比喻,一個味精多小小,一個比較比較清。而價錢亦有所大不同。小弟兩個OPAMP都有不時替換比較,不過個人比較鐘意627多小小。我個人認為聽高清音樂,係以還原錄音時現場感為主要。大多味精反而搞到隻歌變質。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

danielnkf 發表於 2015-3-24 19:19
師兄,VANTAM應該係用DIP8,SOP8 係比SMD用,627OPAMP都有SMD版,但體積相對較細,自然效果有所不一樣。
...

我貼的是雙sop8轉dip8, 意思是想用smd的師兄可以考慮, 尤其是想用4627的師兄.

對我來說, 兩者都重味精, ak跟本就未清過. (不是說他不好聽)

627我獨愛4627版, 感覺各方面都比較收斂, 始終廠不同呢.

ps: 4627我只用在電源, muses02只用在buffer stage

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

高級玩家

Budget-fi 發表於 2015-3-24 19:30
我貼的是雙sop8轉dip8, 意思是想用smd的師兄可以考慮, 尤其是想用4627的師兄.

對我來說, 兩者都重味精, ...

誤會左師兄意思。 我以為師兄想用SOP8黎裝627SM。
不過,OPA627 係BB(TI)廠既出品,其他廠所出既就唔係627 就好似師兄既4627.

始終一分錢一分貨,有錢既,買曬黎慢慢玩係最好玩。一粒MUSES加627SM,一前一後,好夠玩。

多口問句,師兄見解特別,所以想問下師兄你清既定義係?同埋有邊部機可以推介係清?