設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: wing8032

[隨身耳擴] YY PRO AUDIO M3HV 簡單開箱

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

wing8032 發表於 2015-3-22 13:05
我所知佢果度都好似有套件賣,我見店內好多零件一份份晌到
不過我唔識焊  ...

找朋友
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

watashiha 發表於 2015-3-23 08:46
找朋友
(Post76 Android 手機版送出)

冇朋友識

進階玩家

ml55 發表於 2015-3-23 07:54
好奇一問,如果全部換哂 Muses 01 或者 02,唔知道有冇人咁玩法,咁會係點樣嘅聲音出嚟?唔好意思,我只係 ...

雖然我未試過咁玩法, 但總括換過小小OP AMP的經驗, 有少少分享.

運放簡稱IC, 一粒IC放向唔同位置聲音都有少許分別, 如果全部放晒同一粒IC, 聲音可以肯定係一致性出果粒IC的聲, 除非粒IC係全頻表都極佳, 否則它稍差的一頻例如高頻就變得過亮過尖之類, 中低頻可能好啱聲, 但整體其實唔算平衡, 事實上聲音的表現並非只著重三頻, 更多的表現例如冷聲, 暖聲, 空間感, 空氣感, 音場蹤橫度, 結象度, 背境黑唔黑, 有膽味, 有韻味等, 配搭唔同IC將會更容易搭出多種聲音的混合, 例如我 an797(厚暖低音有韻味) 搭 ada4637(中頻佳立體感強) opa2107(全頻一致聲音通透), 出來的效果多多少少算有齊的, 有一點可以肯定就係並非金封IC就最好, 可以的話一定要試.

鉑金玩家

kenshum 發表於 2015-3-23 13:54
雖然我未試過咁玩法, 但總括換過小小OP AMP的經驗, 有少少分享.

運放簡稱IC, 一粒IC放向唔同位置聲音都 ...

明白、師兄,多謝回答。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

銀級玩家

補充使用感於2樓