設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DVD迷

[PS4/PS5] God of War 3 Remastered 出ps4版(已出)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-3-21 14:15
1080p/60fps+拍照模式,其實就係The Last of Us Remastered的規格

我今朝睇完真係吊咗出聲。原來10周年慶 ...

但我無PS3 喎{:9_428:}
我讚成重製膠清版{:9_428:}

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-3-21 20:18
Good luck for GOW 3 fans...

兩幅圖個名叫 "跟本一樣"
何來膠清呢

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

lawzelda 發表於 2015-3-21 16:26
7月14日出,有新武器,新技能
最好玩都係一,二集,好正

我一直想佢重製一,二集加返中文就真,我都同意師兄講頭兩集最正最精彩
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-3-21 16:56
人係現實的,如果隻game真係正,你出PS4版我唔介意比多次錢,當年PS3出1&2集HD版我都係咁買。你隻game一 ...

講真,有時我唔覺得p4畫面加強左,因為感覺與p3冇咩分別,好多都唔係真正hd製作,只係移植,等如搬紙過新機就交貨,之前果隻Dmc5我本來都唔想買,因為在p3爆左機後,一直冇再玩第二次,點解又買,因為見佢平,250有找,所以才吸引我買,但已兩星期了,都未開來玩……
因為跟本都唔想玩就真…

我只希望一部新機出多啲新作仲好啦,反正舊機又未壞,想玩舊game就用返舊機去玩吧,我有幾個朋友,佢地有p3/p4的,佢地買左p4之後,p3就冇再開機玩了,就算p3出新game佢地睇都唔睇,理都唔再去理,點解,原來佢地已放棄左部p3
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-3-22 03:59
但我無PS3 喎
我讚成重製膠清版

所以點解PS NOW係唔work,一啲streaming做得到嘅野,佢係要出remastered搶客。對事不對game,唔計fans因素,佢考慮到有啲玩家冇PS3所以出返,冇問題,但出3代又唔出埋1&2代,我玩完都唔知道之前果幾集發生咩事。Halo MCC我接受得到,因為佢唔單止係重製2代,仲一次過出齊哂四集,未接觸過的玩家可以知道故事講咩,系列粉絲又可以揀自己鍾意嘅系列作去玩。

BTW,就算以次世代的角度,哩部作品不論係PS3還是PS4版,畫面上仍然相當不俗,甚至比Naughty Dog的仲要強。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2015-3-22 04:03
兩幅圖個名叫 "跟本一樣"
何來膠清呢

只可以話係相對清同冇咁清。其實The Last of Us都係一樣,本身已經係高清game,換係全高清的,咪就係清啲囉。

01.JPG 00.JPG

好多人搞唔清楚Remastered同Remake有咩分別,如果用電影角度,就係數碼修復版同重拍的分別。不過就算係前者,電影都話要逐frame同你執。你遊戲嘅,通常只得兩個位要搞,一個係原生解像度,另一個係texture,解像度只要掀個掣,你想gen個4K/8K都可以,唔洗render唔洗乘,至於texture,好似戰神3哩啲大作即使係PS3時代,畫一張texture個res都已經達到print quality,純粹係720p > 1080p又洗咩驚。

基本上解決到program的問題,包括優化同timing(30fps > 60fps,刷新率唔同有機會出現問題),唔洗build新野已經可以自稱remastered出喇,其實係好好賺的。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

DVD迷 發表於 2015-3-22 10:09
講真,有時我唔覺得p4畫面加強左,因為感覺與p3冇咩分別,好多都唔係真正hd製作,只係移植,等如搬紙過新 ...

所以唔單止本地facebook出現一班噴子,就連外國網都有唔少人質疑其實戰神3有冇必要出Remastered,因為哩隻game在PS3上,畫面已經係數一數二的級數,有圖為証就算係1080p,分別都唔算十分大,咁好似迷兄哩啲有齊PS3+PS4的玩家,PS3版戰神3出面街講緊賣$13X左右,你PS4的remastered至少$28X走唔甩。當年我用差唔多價錢已經買到戰神1+2合集喇。

而且在發行商角度,既然唔少人都鍾意"念舊",而戰神3本身的畫面已經係準次世代,你話用作賺fans錢又好,推銷PS4機能又好,佢出一隻remastered唔係壞事。但如果我地考慮埋近期Capcom將DmC同DMC4高清化,成件事就清楚好多。其實佢地大可以將最受歡迎的DMC3做remastered,但問題係以DMC3的畫面,佢唔重製其實好難出師有名,冇得揀之下,DMC4, DmC哩啲作品外界口碑雖然唔太好,但至少唔洗做咩功夫,畫面足以見得吓人。戰神3都係一樣,唔計PSP前傳同2013年的的Ascension,戰神三部曲最差果集一定係戰神3,但今年係10週年,新作多數出唔到點算,唯有整隻remastered見人。

其實好灰的一件事,SONY在PS3時代已經係出得最多所謂remastered的公司,黎到PS4都預佢會繼續出,但前題係佢啲新game要好似有PS3咁上下的數量同質量先得,佢上年出得The Last of Us,今年有God of War III,下年可能係Heavy Rain/Beyond: Two Souls,再下年出埋MGS4都唔定。如果兩三年後玩家仍然覺得remastered遊戲係好玩過原生PS4遊戲的話,咁PS4賣得再多對我黎講都係一部冇咩特別的遊戲機。始終PS3時代的經典數量已經與PS2有一定距離...﹑

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一句到尾,個敗筆就係要出就唔該一次過出晒1-3集(最好remake頭兩集)

你諗下uncharted如果學GOW咁淨出第三集

個個仲唔D7 Naughty Dog咩

我都冇玩過GOW 我都想玩下

但係你無啦啦俾個第三集我

我唔知頭唔知尾叫我點玩姐

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-3-22 13:07
所以唔單止本地facebook出現一班噴子,就連外國網都有唔少人質疑其實戰神3有冇必要出Remastered,因為哩 ...

Heavy Rain/Beyond: Two Souls 都出REMASTER 版 一定買黎玩下
無PS3 既我岩哂{:9_407:}

黃金玩家